De Thaise regering doet momenteel verwoede pogingen om de economie van het land vlot te trekken, daarvoor is al meer dan 316 miljard baht geïnvesteerd. Echter de stijgende waarde van de Baht gooit roet in de Thaise curry.

Het waarde van de Baht is in 2019 met meer dan 6% gestegen ten opzichte van de dollar. En daarmee is het een van de sterkste valuta in Azië van de afgelopen vijf jaar, aldus cijfers van Bloomberg.

De sterke Baht heeft het toerisme en de export schade toegebracht, wat heeft bijgedragen aan de zwakste economische expansie sinds 2014. Daarnaast raakt de handelsoorlog tussen de VS en China ook de Thaise economie.

De Thaise regering en ambtenaren zijn terughoudend om in te grijpen in de koers van de Baht omdat de Verenigde Staten het valutabeleid van landen nauwlettend in de gaten houden, volgens Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Volgens Komsorn Prakobphol, een senior investeringsstrateeg bij Tisco Financial Group Plc in Bangkok is toerisme een van de sleutels om de Thaise economische nieuw leven in te blazen. Dat is wel lastig omdat andere landen in Zuidoost-Azie ook toeristen graag verwelkomen en een minder sterke valuta hebben.

Gouverneur Veerathai Santiprabhob van de Bank of Thailand zei dinsdag dat de hoge waardering van de Baht, vooral een grote zorg is voor Thaise exporteurs. De centrale bank zal naar alle waarschijnlijkheid de verwachte 3,3% economische groei voor 2019, naar beneden moeten bijstellen.

Bron: Bangkok Post

15 reacties op “Sterke Thaise baht staat economisch herstel in de weg”

 1. Dirk zegt op

  Verwoede pogingen om de economie te herstellen ?
  Graag wat voorbeelden. De Chinese investeringen in het openbaar vervoer (en vele andere) niet meegerekend natuurlijk.
  Ik zie niks in die zin veranderen.
  Eerder omgekeerd door een beleid waar we met zen allen beter over zwijgen.
  Cambodja en voornamelijk Vietnam lonken naar ons…. met een normale economie en geen beleid dat expats en toeristen liever kwijt dan rijk is.

 2. Driekes zegt op

  De baht staat op dit moment net zo hoog als toen hij in 2001 werd ingevoerd, alles wat de baht hoger heeft gestaan is dus mee genomen in 18 jaar al zie ik het ook liever anders.

  • KhunKoen zegt op

   Je bedoelt de euro denk ik?
   Het word nog erger vrees ik want ik las zojuist dat Draghi van de ECB de rente nog verder heeft verlaagd naar -0.4 % en ook het schuldenopkoop programma is weer opgestart, als welkomst cadeau voor zijn opvolgster vermoed ik.

   Ik ga mijn zwarte vlag maar eens uit de mottenballen halen denk ik……….

   • Geert zegt op

    Nog erger, niet -0.4% maar -0.5%

    Het was voorheen -0.4%

  • KhunKarel zegt op

   In 1999 was de gulden 18.85 baht omgerekend naar euro 2.2 gulden x 18.85 baht= 41.47 baht

  • Sjaak S zegt op

   Ik begrijp deze bijdrage niet. Hoezo, de baht werd in 2001 ingevoerd? Die bestaat toch veel langer? Ik heb toch al vanaf 1980 met Baht betaald…

 3. Paul zegt op

  Grote landen zoals de VS, China en de EU doen met hun valuta wat ze willen. Thailand kan dat ook gewoon doen.

 4. Hans van Mourik zegt op

  Toen de euro ingevoerd werd stond de Bath op 37.
  Dollar Bath 1 op 42
  Hans

 5. George zegt op

  Nu sterk en als het echt slecht gaat dan zakt de Baht vanzelf weer Nu wil iedereen investeren in de Baht want die stijgt en Thailand blijft een land om in te investeren ondanks de dure baht want de winsten zijn ook in Baht en de regering doet er in bepaalde sectoren nog een schep boven op. Als de handelsoorlog die nu even luwt weer oplaait zullen bedrijven een deel van de productie overhevelen naar Thailand zoals in de auto industrie.Toerisme is niet de enige kruk waar de economie op drijft. Een dure baht maakt import goedkoper. Tegen de grote speculanten op de valuta markt kan geen gewoon land op. Die spelen hun spel met bijna alle valuta ook dollars en ponden.

 6. geert zegt op

  Er is niet veel positiefs te melden hieromtrent en zeker niet voor de expats.
  Verwacht wordt dat op korte termijn de Thaise baht nog sterker zal zijn tov de Euro.

  Vanaf november zal de ECB voor maandelijks 20 miljard euro aan obligaties opkopen om zo de economie zuurstof te geven.
  Zeer slecht nieuws voor ons als expats. Waarschijnlijk zal dat minder dan 30 baht worden voor 1 Euro.

 7. Diederick zegt op

  Hoppa, na de aankondiging dat de ECB de rente weer gaat verlagen en de geldkraan verder open gaat is de baht inmiddels op 33,2 aanbeland.

  De Bath is sterk, de euro zo zwak. Dit mes snijdt heel venijnig en aan twee kanten.

 8. Erik zegt op

  De maatregelen die de ECB neemt komen ten goede aan de inwoners van de EU, helaas voor de expats/pensionadas in Thailand niet. Ik ga in december/januari weer 6 weken naar Thailand, en ondanks dat we minder baht voor onze euro krijgen ga ik er toch een leuke vakantie van maken. Waarom? Door alle maatregelen hier in Europa houd ik netto nou eenmaal meer geld over, dus ……….

  • KhunKarel zegt op

   @Door alle maatregelen hier in Europa houd ik netto nou eenmaal meer geld over, dus ……….

   Daar zou ik maar niet te veel op rekenen Erik, staat het nieuws niet bol van berichten als: de verwachte aantrekking van de economie blah blah…. % is toch niet uitgekomen! kabinet zegt: blah blah…..

   Zijn we niet genoeg voorgelogen?
   Maar toch fijn te zien dat er nog optimisten zijn, en in jou geval is het misschien ook wel zo.

 9. KhunKarel zegt op

  Vanaf november zal de ECB voor maandelijks 20 miljard euro aan obligaties opkopen met monopolie geld, Is het misschien dan zinvol om nu september en oktober nog een groot bedrag om te wisselen, of althans wat je denkt nodig te hebben?

  Ik zie nu nog geen duidelijke verschillen, ik weet wel dat ze deze grap eerder hebben uitgehaald, zag je dagelijks de Euro naar beneden gaan.
  Er word wel vaak gezegd dat alleen expats hier last van hebben maar geloof mij als je als Jan Modaal eindelijk een keer met je vrouw en kinderen naar Thailand kunt na lang sparen, en je ziet elke dag jou Euro verdampen dan vergaat je de lust wel.

  • James zegt op

   Ja ben nu in Thailand op vakantie en je hebt hier bijna zuid-europese prijzen alleen het eten is nog steeds goedkoper als je bij de lokale bevolking eet. Restaurants zijn prijzig, excursies ook ( regel alles terplekke) het is een mooi land dat wordt overvallen door Chinese investeerders en dat zijn handeldrijvers waardoor de prijzen stijgen., maar infrastructuur ook verbeterd wordt. En Idd Jan modaal moet harder sparen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website