De Thaise overheid start een campagne  om Thai te waarschuwen tegen de gevolgen van rabiës. Uit een recent onderzoek blijkt dat het aantal sterfgevallen bij mens en dier is toegenomen.

Het Protection and Disease Control Office adviseert eigenaren hun dier te laten vaccineren. Veel Thai gaan daar nogal laconiek mee om. Degenen die hun dier op straat laten zwerven, vergroten daarmee het risico op infectie.

In 2016 zijn er 14 mensen overleden aan de gevolgen van een rabiës infectie, het jaar daarvoor waren dat er 5.  In vier provincies in het Noordoosten zijn vorig jaar zeker 70 verdachte karkassen gevonden. In dezelfde regio stierven in de eerste drie maanden van dit jaar 29 honden. Mogelijk is het werkelijk aantal nog hoger omdat niet alle gevallen zijn gemeld.

Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is een dodelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Rabiës kan via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier overgedragen worden op mensen. Infectie leidt tot zenuwverschijnselen.

Bron: Bangkok Post

9 reacties op “Meer sterfgevallen in Thailand door rabiës (hondsdolheid)”

 1. ton zegt op

  Alle manieren ten spijt om hondsdolheid tegen te gaan, is het wellicht een optie om een groot aantal honden af te schieten. Heee ik ben een echte dieren liefhebber, maar als je ziet hoe sommige van die zwerfhonden eruit zien is er in mijn ogen maar 1 oplossing,
  Ik durf te beweren dat er in mijn dorp in de isaan meer honden rondlopen dan er mensen wonen,
  Mijn 2 honden worden prima verzorgd maar de meeste zijn te smerig om ze zelfs maar te aaien,
  Als je in de vroege avond wil gaan wandelen is het een must om een stok mee te nemen in de hitte van de dag liggen ze voor dood op de weg, maar in de avond zijn ze gevaarlijk.
  Ik weet zeker dat dit voor heel Thailand geld. En wie gaat al die zwerfhonden vaccineren ???????
  Ik neem aan dat het Protectio and desease Control Office dit niet gaat betalen

  • Khun Peter zegt op

   Boeddhisten mogen geen dieren doden. Het kan maar zo zijn dat die zwerfhond je gereïncarneerde opa is.

  • De zegt op

   Dat vind ik vreemd. Geen enkele hond is aggressief in het dorp waar ik woon. Blaffen en beetje dreigen maar zodra je er even op reageerd trekken ze zich terug.
   Eigenlijk vind ik dat de meeste honden hier zich gewoon natuurlijk gedragen. Wij mensen zijn geen prooi, ze bewaken enkel hun territorium.
   In tegenstelling met het hondengedrag in verstedelijkte gebieden. Daar kunnen honden zich niet natuurlijk gedragen.

  • Jan zegt op

   Ben absoluut eens met de gedachte van Ton.
   Het is gewoonweg niet normaal meer hoeveel zwerfhonden overal rondlopen.
   Ik ben een fervent fietser en wandelaar…maar het wordt steeds problematischer met al die honden.
   Ik zou het toejuichen als de Thaise regering serieus werk zou maken om de ontelbare zwerfhonden die er gevaarlijk, aggressief en erbarmelijk uitzien, te vangen en te laten inslapen…dit probleem dient dringend en voortvarend aangepakt te worden..!!!
   Denk daarbij overigens dat dit soort honden op deze wijze beter af zijn dan het uitzichtloze leven wat ze nu leiden.

 2. rene23 zegt op

  Toen ik vroeger in Goa (jawel katholiek) woonde, werden in het voorjaar de honden door hun eigenaar van een kleurig lint voorzien en de rest werd afgeschoten.
  Probleem opgelost!

 3. Leo Th. zegt op

  Vroeger moesten honden in Nederland voorzien zijn van een penning, loslopende honden zonder penning liepen het risico opgepakt te worden door een honden vanger. Nu zijn honden voorzien van een chip. In Thailand wordt het probleem van agressieve loslopende honden met het jaar groter. Daar zullen door de overheid toch maatregelen genomen moeten worden. Volgens het boeddhisme zouden honden niet afgemaakt mogen worden maar in de praktijk gebeurt dat toch echt. Denk alleen al aan de honden die met velen tegelijk naar naburige, ook boeddhistische landen, afgevoerd worden voor menselijke consumptie. Daar vind je letterlijk de hond in de pan.

 4. Danzig zegt op

  In het diepe zuiden lopen relatief weinig honden op straat, want moslims houden niet van honden. Toch weet ik inmiddels goed hoe ik naar het centrum moet lopen en aan welke kant van de weg. Honden zijn redelijk honkvast dus ken ik de ‘gevaarlijke stukken’ op de route.

 5. ton zegt op

  Ik heb inmiddels zon BB Gun aangeschaft, en als er weer zon kreng op mij afkomt schiet ik.
  De meeste honfen vinden mij niet meer leuk

 6. Slagerij van Kampen zegt op

  Echt last van die mormels krijg je pas als je je afwijkend gedraagt in hun ogen. Ga eens joggen. Het wordt dan een interval training want doorlopen lukt niet. De enige manier om die mormels te kalmeren is stilstaan en in een normaal voor hen herkenbaar tempo verder te lopen. Op Koh Samet brulde 15 jaar geleden de dienstdoende arts al door de dorpsluidsprekers (nu weg?) Houdt uw honden binnen. Goed, hij liep zelf ook in de ochtend en kreeg regelmatig joggers met hondenbeten binnen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website