Staat van beleg wordt deels opgeheven

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Uitgelicht
4 september 2014

Er wordt al lang over gespeculeerd en er hebben tegenstrijdige berichten over in de krant gestaan, maar het lijkt er nu toch echt op dat de staat van beleg wordt opgeheven – althans in gebieden waar geen anti-coup activiteiten plaatsvinden.

En dat zijn voornamelijke toeristische bestemmingen, dezelfde waar de avondklok medio juni als eerste werd opgeheven: Pattaya, Chiang Mai, Chiang Rai, Rayong en enkele zuidelijke provincies.

Morgen ligt het voorstel op tafel bij de NCPO (junta). Het is een initiatief van Thirachai Nakwanit, hoofd van de peace-keeping task force van de NCPO. Hij zegt dat alle eenheden waarover hij het commando voert, de situatie in hun eigen werkgebied evalueren om te bepalen of er dreigementen voor de operaties van de NCPO zijn.

De staat van beleg werd op 20 mei afgekondigd, twee dagen voordat het leger de macht overnam van de regering Yingluck. Naar verwachting blijft de krijgswet van kracht in gebieden waar drugsproblemen bestaan en waar bossen en publieke gronden illegaal in gebruik zijn genomen.

Volgens minister Paiboon Khumchaya (Justitie) lijkt de staat van beleg geen probleem te vormen voor de bevolking. De krijgswet is van stal gehaald om de openbare orde te handhaven, want andere middelen heeft het leger niet om de strijd aan te binden tegen de drugshandel en maffiabendes. Hij zegt dat de wet een effectief middel is gebleken om de rust te herstellen.

Maar Paiboon weet ook wel dat de internationale gemeenschap er anders tegenaan kijkt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt zich daarmee bezig. [?] ‘De staat van beleg heeft geen invloed op het toerisme en het levensonderhoud van Thais. De meeste toeristen begrijpen de situatie en zijn er over het algemeen blij mee.’

(Bron: Bangkok Post, 4 september 2014)

1 reactie op “Staat van beleg wordt deels opgeheven”

  1. Jan zegt op

    Inderdaad, ik ben er ook van overtuigd dat de Thaïse militairen het best geplaatst zijn om orde op zaken te zetten waar nodig. Vermanende vingertjes uit landen met een totaal andere context zijn meestal zielig. Wij waren als toerist de afgelopen maand 10 dagen in Thailand en de afwezigen hadden ongelijk….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website