De verkrachting van en moord op de 13-jarige Kaem in de nachttrein van Surat Thani naar Bangkok heeft de kop gekost van SRT-gouverneur Prapat Chongsanguan. Coupleider Prayuth Chan-ocha zette gisteravond zijn handtekening onder de ontslagbrief.

Enigszins wrang voor Prapat, die sinds het gruwelijk misdrijf is overladen met kritiek. Gisterochtend had hij nog een onderzoekscommissie gevormd om de verkrachting en moord te onderzoeken, hij had het voorstel goedgekeurd om van alle negentig personeelsleden, die in slaapwagons werken, hun antecedenten na te trekken en hij kondigde een verbod aan op de verkoop en consumptie van alcoholische dranken op perrons en in treinen. Tevens krijgt elke trein een vrouwenwagon.

Prapat kreeg het ontslag vanwege ‘appropriateness’ (betamelijkheid), aldus Prayuth. Uit eigen beweging wilde de directeur niet opstappen; hij wilde aanblijven om het vertrouwen in zijn bedrijf te herstellen. Maar nu de teerling is geworpen, legt hij zich erbij neer. Dit weekend ontruimt hij zijn kantoor.

Soithip Traisutthi, permanent secretaris van het ministerie van Transport, meldt dat een voormalige directeur van Thailand Post door de NCPO is benoemd tot voorzitter van de SRT Raad van Bestuur. De benoeming betekent dat de RvB nu volledig bevoegd is de zaak Kaem te onderzoeken en na te gaan wie verantwoordelijk is. ‘Het SRT-bestuur moet de problemen snel oplossen. De veiligheid van passagiers is van het grootste belang.’

Volgens een bron bij de spoorwegen was de verdachte familie van een functionaris die zijn connecties gebruikte om hem aangenomen te krijgen. De man heeft bevestigd dat hij familie was, maar nog onduidelijk is of hij op de hoogte was van het strafblad van de verdachte. Als dat het geval is, wordt hij disciplinair gestraft.

De SRT doet ook onderzoek naar de bewering van de verdachte dat hij eerder dit jaar twee vrouwelijke collega’s in een trein heeft verkracht. Eén verkrachting zou consensueel zijn geweest.

Kanala, de oudere zus van Kaem, is bang dat de hype rond de verkrachting en moord, snel uitdooft met als gevolg dat net als andere verkrachtingszaken ook deze in de vergetelheid raakt. Ze vreest dat de verdachte de doodstraf zou kunnen ontlopen.

Elk kwartier wordt een vrouw verkracht

Vorig jaar werden in Thailand 31.866 vrouwen verkracht – althans, daar werd aangifte van gedaan. Even een rekensommetje: dat zijn 87 vrouwen per dag, dus elk kwartier wordt een vrouw verkracht. De cijfers komen van de Women and Men Progressive Movement Foundation. Bangkok Post-columniste Sanitsuda Ekachai haalt ze aan in haar column van woensdag.

De stichting denkt niet dat strengere straffen helpen. De meeste daders zijn bekenden van het slachtoffer, zijn personen die ze soms zelfs vertrouwen, aldus Supensri Puengkhokesoong. Ze wijst er verder op dat Thailand een door mannen gedomineerde samenleving is, die seksueel geweld en verkrachting door de vingers ziet.

De politie neemt de verkrachtingen niet serieus. Soms verwijten ze de slachtoffers ‘erom gevraagd te hebben’.  ‘Een dergelijke houding leidt ertoe dat mensen die macht hebben, gemakkelijk de dans ontspringen.’ [Door een bedragje te ‘doneren’.]

De slachtoffers krijgen te maken met een sociaal stigma en moeten een lange rechtsgang doorlopen. Elke zaak neemt tien jaar in beslag alvorens die wordt afgerond. ‘Dat betekent nog eens 10 jaar kwelling. Veel slachtoffers noemen het herhaalde verkrachting. Daarom trekken velen zich terug en houden hun mond’, aldus Supensri.

(Bron: Bangkok Post, 11 juli 2014)

Zie verder:

Verkrachte vrouw herleeft de nachtmerrie van 2001
Verdachte treinmoord verkrachtte eerder twee collega’s
De doodstraf! De doodstraf voor moordenaar Kaem
Grootscheepse zoektocht naar vermist meisje (13)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website