Zes maanden hadden ze hard gerepeteerd,  Colour Guard Nederland had hen uitgenodigd, maar er resteerde nog een belangrijk probleem: wie zal dat betalen, zoete Lieve Gerritje? Dus vroeg slagwerkgroep Max Percussion Theatre van de Satriwitthaya school 2 aan voorzitter Tan Passakornnatee van de Ichitan Group de buitenlandse trip te sponsoren.

En dat deed hij: Tan lapte 3,1 miljoen baht. De groep vertrok naar Nederland en won de eerste prijs in de categorie Marching World Class. Niet zo moeilijk want de groep was de enige deelnemer in die categorie, maar het applaus van het publiek in Eindhoven was er niet minder gemeend om. So far, so good.

Maar toen de groep op 2 april terugkeerde in Thailand wachtte een koude douche. Op de social media circuleerde een geluidsopname met een gesprek van drie personen, waaronder de directeur van de school. De groep zou het bedrijf hebben gechanteerd om de sponsoring binnen te slepen, zo luidde de kritiek.

Gisteren gingen de groepsleden tijdens een persconferentie, georganiseerd door de alumni vereniging van de school, diep door het stof. Ze boden hun excuses aan voor de ‘inappropriate’ manier waarop ze fondsen hadden geworven voor de trip.

‘Alle groepsleden zouden graag hun welgemeende excuses maken’, zei coach Anusorn Porn-neramitre, oud-leerling van de school. ‘We accepteren dat we een fout hebben gemaakt. Als we terug in de tijd konden gaan, zouden we het niet weer doen. Dit is een dure les voor ons geweest. We hadden alleen een droom om aan de competitie mee te doen.’

Anusorn zei dat hij dankbaar was dat Tan de reis wilde sponsoren, maar hij zou graag persoonlijk de softdrink-magnaat zijn excuses willen aanbieden voor de problemen die de groep heeft veroorzaakt. ‘We proberen contact met hem op te nemen. Hopelijk vergeven de mensen ons voor wat we hebben gedaan en begrijpen ze waarom we het deden.’

Een lid van de 54 leerlingen tellende groep zegt zich nooit gerealiseerd te hebben dat ze de reputatie van de school zouden kunnen beschadigen omdat de groep juist het tegendeel beoogde. ‘Als ik weer kon kiezen, zou ik niet om het geld hebben gevraagd. Elke keer als ik mijn Facebook-pagina open, moet ik huilen. Het lijkt wel of de groep een moord heeft gepleegd. Ik word uitgescholden, het voelt alsof ik geen Thai ben.’

(Bron: Bangkok Post, 8 april 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Sponsoring slagwerkgroep: Het lijkt wel of we een moord hebben gepleegd”

 1. chris zegt op

  Ik snap hier ook niks van:
  – Misschien moet je boven de 18 zijn om geld van een ander aan te nemen?
  – Misschien hadden ze het geld eerst aan Thaksin moeten vragen?
  – Misschien hadden ze niet zo ondernemend moeten zijn?
  – Misschien hadden ze tevoren moeten vertellen dat ze zeker de 1e prijs zouden winnen?
  – Misschien hadden ze eerst moeten voorspelen op het podium van Suthep?
  – Misschien hadden ze tevoren een reisverslag moeten aanbieden aan Thailandblog?
  – Misschien…………………..

 2. Rob Piers zegt op

  “Maar toen de band op 2 april terugkeerde in Thailand wachtte een koude douche. Op de social media circuleerde een geluidsopname met een gesprek van drie personen, waaronder de directeur van de school. De band zou het bedrijf hebben gechanteerd om de sponsoring binnen te slepen, zo luidde de kritiek.”

  Heeft (nog) niemand naar die geluidsopname geluisterd. Ben daar wel benieuwd naar omdat aangegeven wordt dat er sprake zou zijn van chantage.
  Ben benieuwd.

  • Farang ting tong zegt op

   @Rob ik heb hem wel geluisterd maar ik versta er geen ene jota van, onderstaande link effe copy past naar youtube.
   Als ik het goed begrepen heb is dat deze man niet echt gechanteerd maar men heeft op zijn (Boeddhistische ) gevoelens heeft ingespeeld, als het niet mee zou werken aan de donatie zou het slecht zijn voor zijn Karma etc etc

   http://www.youtube.com/watch?v=X1HyDrT11_4

   • Farang ting tong zegt op

    Oeps foute link, moet deze zijn!

    http://www.youtube.com/watch?v=cESUBf67hc0

 3. Soi zegt op

  Als de band Tan Passakornnatee van de Ichitan Group n i e t onder druk heeft gezet etc, waarom is van zijn kant of van de kant van de Ichitan Group geen verklaring uitgegaan?
  Als de directeur van de school in zijn wiek is geschoten omdat een klas van zijn school eigen initiatieven ontplooit en hij om die reden kwaadspreekt, waarom blijft dit gebeuren dan onderbelicht?
  Als de band niets is aan te wrijven waarom gaan zij dan over op openbare excuses? Hebben zij inderdaad ‘inappropriate’ gehandeld?

 4. Rob V. zegt op

  De krant zal vast toelichten waarom het een probleem is (wie, wat, waarom, hoeveel?)… Of de journalist moet weer sponsor vrij in de schoolbanken…

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Rob V, Cor Verhoef In alle publicaties over de sponsoring kom ik geen spatje informatie tegen over de vermeende ‘chantage’. Het zou kunnen dat Thaise lezers tussen de regels kunnen lezen en begrijpen op welke wijze de leerlingen de frisdrankman onder druk hebben gezet. In dat geval acht ik de journalistieke omissie begrijpelijk, maar ik keur hem niet goed. BP hoort te weten dat de krant ook door expats wordt gelezen, die een voor de hand liggende vraag stellen.

 5. cor verhoef zegt op

  Vreemd verhaal. Hoe kan een groep leerlingen nu een frisdrankgigant chanteren? Met “als jullie niet met het geld komen, drinken we nooit jullie frisdrank meer”, misschien? Zoals wel vaker is de BP weer lekker volledig (not).

  • Rob V. zegt op

   Dat vraag ik me dus af: hoe zou die chantage in zijn werk zijn gegaan, wie deed daar aan mee, wie beweert dat, waar zijn de claims op gebaseerd, wat zijn andere verklaringen voor de sponsoring, hoe betrouwbaar zijn die, wat zeggen de diverse betrokkenen?

   Ik moest een lach van verbazing (niet uit spot) onderdrukken van de jongen die zich on-Thai voelt. Als ik zo de berichten lees over de politiek, privé en bedrijfsleven is het behoorlijk Thais om anderen te beschuldigen met de wildste ongefundeerde speculaties en dus ook om beschuldigingen te ontvangen als een verliezer of jaloerse concurrent zich gepasseerd voelt. Thainess is er behoorlijk ingestampt, ik zou het verwoorden als jezelf vernederd voelen, en daarmee dus gezichtsverlies, daar wordt geen mens, ook geen Thai, vrolijk van. Weten we nog steeds niet of de beschuldigingen ook maar enigszins een kern van waarheid hebben of dat eigen initiatief keihard de grond in is geboord. Maar uit de groep stappen of gegooid worden past niet in het plaatje dat de powers that be als een “model Thai” proberen er in te stampen, dat verklaart de on-Thainess.

   Kortom ik kan dus nog geen enkele conclusie trekken over de gang van zaken, laten we dan maar hopen dat leerlingen een leuke tijd hebben gehad tijdens hun uitstapje.

 6. cor verhoef zegt op

  Ning, mijn vrouw, heeft zojuist het Thaise nieuws uitgeplozen en volgens de Thaise pers gaat het hierom: de betreffende band was niet eerste geworden in de Thaise voorronde’s, waar alleen Thaise scholen het tegen elkaar opnemen. Het Thaise ministerie van Onderwijs heeft een budget voor de uiteindelijke nummer 1 en die doen mee in Nederland, of waar de finale ook gehouden wordt. De school -of liever gezegd, de band- heeft dus een short-cut genomen om toch deel te nemen, maar moesten wel zelf het geld ophoesten. Dat hebben ze gedaan en verder geen woord over eventuele chantage tov de frisdankboer. Die heeft ook al gezegd dat hij het geld niet terug wil.
  Met andere woorden; eigen initiatief van de kant van de leerlingen is hiermee weer op geheel unieke Thaise wijze de kop ingedrukt. Bravo Thailand!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website