Ik moet altijd een beetje grinniken wanneer de media melden dat ergens ‘de spanning stijgt’. Vraag me dan altijd af: waar? Op de redactie misschien?

Bangkok Post meent te moeten vaststellen dat de spanning stijgt, nu het Constitutionele Hof gisteren besloten heeft een petitie in behandeling te nemen, die in het ergste geval tot de val van het kabinet leidt. Als bron van die oplopende spanning noemt de krant ‘several government figures’, ook al zo’n lekker vage term.

Die ‘figuren’ waarschuwen dat het besluit van het Hof het land dichter bij een gewelduitbarsting brengt. Ze zeggen dat de vonnissen van het Hof niet in overeenstemming met de grondwet zijn; ik neem aan refererend aan de ongeldigverklaring door het Hof van de verkiezingen.

Waar draait het in dit geval om? In 2011 werd de toenmalig secretaris-generaal van de National Security Council, Thawil Pliensri, overgeplaatst in een stoelendans waardoor de zwager van premier Yingluck korpschef van de landelijke politie kon worden. Ons zorgt voor ons, heet dat. De indieners van de petitie, een groep senatoren, menen dat de overplaatsing in strijd met de grondwet was omdat Yingluck er persoonlijk voordeel mee behaalde.

Inmiddels heeft de bestuursrechter een vette streep door de overplaatsing gehaald en het kabinet heeft Thawil eerherstel verleend. Het wachten is op het groene licht van de Kiesraad en dan kan Thawil weer plaatsnemen achter zijn vertrouwde bureau.

Verwacht wordt [maar alweer: wie verwacht dat?] dat het Hof de uitspraak van de bestuursrechter zal volgen. In dat geval is het over en uit voor premier Yingluck en wordt mogelijk het kabinet in haar val meegesleurd.

Bangkok Post vult het artikel verder met de voorspelbare commentaren van onder anderen de minister van Onderwijs [waarom juist hij?], een juridisch specialist van voormalig regeringspartij Pheu Thai en een van de senatoren. Die verwacht dat het Hof binnen twee weken uitspraak doet. De zaak is niet gecompliceerd en er hoeven geen zittingen te geworden gehouden.

De senator is overigens van mening dat het kabinet niet hoeft te vertrekken bij een voor Yingluck negatieve uitspraak. Het enige wat moet gebeuren is de aanstelling van een nieuwe premier en dat is het pakkie-an van de senaatsvoorzitter [die nog gekozen moet worden, want de huidige is ook al verwikkeld in een afzettingsprocedure].

(Bron: Bangkok Post, 3 april 2014)

Zie ook ‘Regering houdt de adem in: valt vandaag het doek?’ in Nieuws uit Thailand van gisteren.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website