Smog weer terug in Bangkok

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
10 december 2019

thanis / Shutterstock.com

De smog is dinsdagochtend weer teruggekeerd in de Thaise hoofdstad. Bij zeven meetstations werden PM 2.5-fijn stof deeltje boven de veilige waarde gemeten, tot zelfs 57 microgram per kubieke meter lucht.

De milieu-afdeling van de Bangkok Metropolitan Administration meldde dat de hoeveelheid fijnstof met een diameter van 2,5 micron of minder (PM 2,5) groter was dan de veilige niveaus. Vooral in Bang Khen Laksi, Phasicharoen, Bang Sue, Pathumwan, Bang Kho Laem en Khong San, was het mis.

Silapasuai Rawisaengsun adviseerde de bewoners om goed voor hun gezondheid te zorgen. Bij hoestbuien, ademhalingsmoeilijkheden en oogirrigatie, is het verstandig om de duur van buitenactiviteiten te verkorten.

Fijnstof betreft alle deeltjes in de lucht kleiner dan 10 micrometer. Fijnstof is afkomstig van het verkeer, veehouderijen, verbrandingsprocessen (bijv. industrie).

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Smog weer terug in Bangkok”

 1. Robert zegt op

  En wat is/zijn dan de PM 2,5 veilige waarde(s)?

  • Tino Kuis zegt op

   Er is voor dit soort zaken nooit een echt volledige ‘veilige waarde’ net als voor roken. De WHO zegt PM 2.5 (meest gevaarlijke) een jaargemiddelde (want daar gaat het om, niet om een hoge waarde een enkele keer) van 25 niet mag overschrijden. Thailand houdt 50 aan.

   Voor PM10 is er een jaargemiddelde grenswaarde van 40 µg/m3 die niet mag worden overschreden en er is een etmaalgemiddelde grenswaarde van 50 µg/m3 die niet meer dan 35 keer per jaar mag worden overschreden.

   De jaarlijkse grenswaarde wordt in Nederland zelden overschreden. De etmaalgemiddelde grenswaarde wordt vooral in de omgeving van veehouderijen overschreden (berekeningen NSL, 2018).

   Voor PM2,5 bedraagt de jaargemiddelde grenswaarde 25 µg/m3. In Nederland wordt daar al aan voldaan. Daarnaast zijn er normen voor (het terugbrengen van) de gemiddelde concentratie op stedelijke achtergrondlocaties

   https://www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl/fijn-stof-pm25pm10

  • Rob V. zegt op

   Veilig is volgens de WHO tot 25 deeltjes, Thailand stelt de grens op 50… (als je niet aan de grens kan voldoen stel je de grens bij?).

   Actuele waardes kun je hier vinden:

   http://aqicn.org/city/thailand/

   Meer:
   https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/luchtkwaliteit-in-chiang-mai-slechtste-ter-wereld/
   https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/duizenden-thai-ziek-door-ernstige-smog-in-het-noorden/

 2. fred zegt op

  Buiten de mensen wat aansporen een nutteloos maskertje te dragen zal er niks gebeuren. Money first de rest is bijzaak.

  • Rob V. zegt op

   Een goed stofmasker helpt. Maar dan moet je wel het juiste masker hebben (filters zijn er in verschillende maten) en moet deze goed aansluiten op het gezicht. In eerdere berichtgeving lazen we al dat mensen regelmatig zowel een verkeerd type stofmasker dragen en dat zelfs met het goede masker e rin de praktijk bijna nooit spraken is van een perfect sluitende aansluiting. Een kier tussen masker en de huid en je masker heeft al geen nut meer. Dus veel van de maskertjes op straat zijn dus inderdaad nutteloos.

   Even zo nutteloos als het sproeien van water uit tankwagens en vanaf hoge gebouwen enzo. Staat leuk, maar is niet meer dan symboolpolitiek. Alleen de grote stofdeeltjes aal je zo naar de grond, het schadelijke PM 2.5 fijnstof niet.

   Maar neem je echt maatregelen om het verkeer, de industrie, bouw, landbouw etc aan te pakken dan staan er straks boze boeren op je grasveld (achter het Grand Palace ligt een leuk grasveldje, สนามหลวง, Sanaam Loewang) of rijden ze een deur uit je parlement of provinciehuis, iets boos roepend over de klimaat maffia enzo. En Thailand heeft het al niet zo op het toestaan van demonstraties…

   https://eenvandaag.avrotros.nl/item/hoe-een-mondkapje-tegen-smog-werkt-in-new-delhi-en-niet-in-nederland/
   http://www.china.org.cn/environment/2014-05/13/content_32367666.htm


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website