Het smogniveau in Bangkok is drastisch toegenomen en de veiligheidslimiet is ruim overschreden. Het Department of Disease Control (DDC) waarschuwt dat de huidige situatie een serieus gevaar voor de gezondheid vormt.

Het DDC adviseert mensen met ademhalings- en hartaandoeningen binnen te blijven en zich niet in te spannen. Het Pollution Control Department kwam met het alarmerend bericht, nu blijkt dat de concentratie fijnstof (PM 2,5) in de lucht varieert van 69 tot 94 microgram per kubieke meter (de limiet is 50 mg). De metingen zijn verricht in de districten Bang Na, Want Thonlang en Lat Phrao en op de Intharaphithak en Rama IV weg.

DDC directeur-generaal Suwanchai raadt bewoners in Bangkok aan het nieuws te volgen. Risicogroepen zijn mensen die lijden aan ademhalingsproblemen, astma, allergieën, emfyseem en hart- en vaatziekten. Andere groepen die risico lopen, zijn ouderen, jonge kinderen en zwangere vrouwen en degenen die lijden aan chronische ziektes, bindvliesontsteking en huidziektes. Het is beter dat zij binnenblijven. Waneer personen uit de risicogroepen toch naar buiten moeten is het raadzaam neus en mond te beschermen met een vochtig mondkapje.

De gemeente roept de bewoners om geen afval verbranden en zeker geen plastic of banden.

Bron: Bangkok Post

Fijnstof

Fijnstof is een verzamelnaam voor stofdeeltjes in de lucht, veroorzaakt door bijvoorbeeld de industrie, het verkeer of houtrook. Fijnstofdeeltjes kleiner dan 0,01 millimeter komen na het inademen diep in de longen terecht. Ze brengen in de longen een ontstekingsreactie op gang. Dit kan leiden tot:

 • luchtwegklachten, zoals een astma-aanval, benauwdheid of hoesten;
 • sneller stollen van het bloed en een hogere kans op een hartinfarct, zeker voor mensen die al vernauwde vaten hebben;
 • verergeren slagaderverkalking door de ontstekingsreactie;
 • minder elastische bloedvaten en verhoging van de bloeddruk.

Hoe meer fijnstof er in de lucht is hoe erger de klachten.

Bron: Hartstichting 

11 reacties op “Smog in Bangkok vormt ernstig gevaar voor de gezondheid”

 1. Khun Peter zegt op

  Ik kan mij nog herinneren dat er een tijdje geleden een stelling op Thailandblog stond dat Thailand (lees Bangkok) over enige jaren wellicht onleefbaar kan worden door klimaatverandering, zeespiegelstijging, overstromingen en luchtvervuiling. Dat werd weggehoond door veel lezers. Misschien moeten die dit bericht nog een keer lezen?

 2. Ger-Korat zegt op

  De EU richtlijn luchtkwaliteit grenswaarde voor de jaargemiddelde PM2,5-concentratie is 25 µg/m3 vanaf 2015. Huidige concentraties van PM2,5 lopen in België en Nederland uiteen van 13 µg/m3 tot meer dan 30 µg/m3 in drukke straten.
  In Bangkok is deze dus 3x ongeveer hoog als in drukke straten in Nederland en België. ter vergelijking.
  De World Health Organisation (WHO) richtlijn is jaarlijks limiet van 25 μg/m3 , wat de EU ook hanteert, terwijl Thailand bij 50 de grens stelt. Voor geïnteresseerden kun je googlen op air pollution Thailand voor meer informatie,

  • Harrybr zegt op

   Typisch Thailand: als je niet aan de norm kan voldoen ( 25 ) , verander je toch gewoon die norm… ( naar 50 )

 3. Pat zegt op

  Dit vind ik erg verontrustend, vooral omdat ik op mijn leeftijd onlangs nog vernomen heb dat ik astma heb.

  Volgende week vertrek ik naar Bangkok en ik wil daar op vakantie echt niet gaan rondlopen met een mondkapje, zo zie ik een vakantie niet.

  Ik bekijk het wel, maar het is ontgoochelend nieuws over mijn absolute lievelingsstad.

 4. gust zegt op

  Chiang Mai heeft al 14 dagen PM2.5 waarden tussen 120 en max 170. Geen woord hierover in Bangkokpost.
  !2 jaar geleden gezond naar Chiang Mai gekomen.Vorig jaar is bij mij COPD vastgesteld.Ik hou van mijn vrouw,en mijn zoon volgt universiteit dus meer dan drie maand binnenblijven,elke kamer heeft een airpurrifier,en gaan winkelen met n95 masker op mijn neus.Vertel dit aan niemand verder want dat is slecht voor het image van DE ROOS VAN HET NOORDEN.waarvan voor mij enkel de doornen overblijven.Het is voor velen bang afwachten, maart en april met PM2.5 waarden ver boven 300.Volgend jaar is januari.2019 houden ze een meeting en opnieuw zoals elk jaar,leger staat klaar,politie staat klaar,brandweer staat klaar dit jaar geen pollutie en hoge boetes voor overtreders,In 2020,2021……Ik hoor dit al 12 jaar. U kan het zelf nagaan De max.PM2.5 vandaag city hall Chiang Mai was 167 jawel, het is nog maar beging februari en the burning season moet nog begingen 167.W.H.O.norm is 20

  • DolfjeWolfje zegt op

   Als je ook ziet hoeveel (oude) dieselauto’s hier rondrijden.. waarschijnlijk verantwoordelijk voor de helft aan fijnstof.
   Schrikbarend in ieder geval de situatie ..wordt helaas alleen maar erger vrees ik.

   • gust zegt op

    Dolfje,inderdaad,maar wat nog meer schrikbarend is zijn de massa’s tonnen pesticides die men hier sproeit,door de rest van de wereld verboden,en het restafval dat na de oogst gewoon opgestookt wordt.Het kankervergif van de wagens en het pure vergif van de verbranding van pesticides dat wij inademen maakt het inderdaad nog erger.De Thaise mentaliteit is ,vandaag alles OK,voor morgen geen probleem, maar wel subsides vragen om de Parijs normen die zij mee ondertekend hebben te halen
    Weet je Dolfje,ik mijn vrouw en zoon hebben het geluk om in elke kamer airpurififers te hebben en elke aircon heeft 3M filters,maar ik heb het erg moeilijk met mijn Thaise familie en vrienden de zich dit niet kunnen veroorloven omdat de regering (junta dictatuur) dringend duikboten en ander speelgoed nodig heeft.Met songkrang begingt hopelijk het regenseizoen en is de polutie voorbij en is het de beurt om te klagen over overstromingen

 5. hendrik zegt op

  Het lijkt mij hoogtijd worden, dat de huidige regering eens kijkt wat er aan de hand is in dit land.

 6. Toni zegt op

  De vervuiling is niet alleen een probleem in Bangkok en andere steden. Ook in de Isaan, waar ik verblijf, kan er soms dikke smog hangen. Velden mogen in principe niet in brand gestoken worden, maar toch zie ik her en der dat men daar feestelijk zijn voeten aan veegt. Ook afval wordt nog vaak zomaar verbrand. En dan is er nog het verkeer, waar men regelmatig nog trucks, auto’s en motorfietsen ziet die een gitzwarte rook uitspuwen.

 7. Fransamsterdam zegt op

  Dit is wel een aardige site met actuele kaartjes en statistieken.
  De link naar ‘Asia’ werkt (op dit moment) niet, maar ‘Bangkok’ wel, en als je dan naar beneden scrollt volgen er nog veel meer plaatsen in Thailand.

  http://berkeleyearth.org/air-quality-real-time-map/#links

 8. fred zegt op

  Er moeten steeds meer auto’s worden verkocht. Steeds meer vliegtuigen vliegen. Steeds meer gebouwen worden gebouwd. Steeds meer wegen. Steeds grotere boten. Steeds grotere havens.Alles moet groeien. De menselijke hebzucht naar geld en macht zal deze planeet vernietigen. Iedereen lapt alles aan zijn laars…..alleen geldgewin is van belang.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website