Bevrijde Birmezen

Elf Birmese migranten zijn gered van vissersboten uit Thailand. De Birmezen werden gedwongen om voor de Thaise vissers te werken.

Een team van het Thaise Department of Special Investigation (DSI) heeft de Birmese slaven woensdag bevrijd in een haven in de buurt van Bangkok. de inval vond plaats nadat een slachtoffer er in geslaagd was de politie te bellen. Er zijn drie verdachten gearresteerd, waaronder een Thaise jongen van 15 jaar.

De mannen uit het buurland Birma (Myanmar) werden gedwongen 20 uur per dag te werken voor een loon van slechts 30 baht (75 eurocent) per dag. Ze vertelden hun redders dat ze als “slaven” al zeven maanden aan boord werden vastgehouden.

De mannen waren eerder de Thais-Birmese grens overgestoken op zoek naar werk. Er was hun verteld dat ze in een Thaise visfabriek aan de slag konden. Eenmaal in Thailand zijn de Birmezen door een mensenhandelaar verkocht voor 8.000 baht aan de eigenaren van de vissersboten.

In de visindustrie van Thailand komt mensenhandel regelmatig voor. Veel Birmese migranten zoeken werk in Thailand om uiteindelijk te worden verhandeld op vissersboten en gedwongen voor weinig of geen loon maandenlang op zee te werken.

3 reacties op “Slaven gered van Thaise vissersboten”

 1. Piet zegt op

  Ik heb wel eens naar die vissersboten staan kijken als ze de haven binnenkwamen. Die bemanning (+-10 jonge mannen) heeft totaal geen luxe en moet in een hok verblijven op die scheepjes. Geen stoelen/tafels helemaal niets en dat in die hitte op een deinend bootje met al die vissen aan boord lijkt me geen pretje.

  Er is nu een wettelijk minimumloon van 300 baht per dag, zou dat ook voor gastarbeiders of vissers gelden?

 2. Olga Katers zegt op

  Wat een schande, ik schaam mij nog wat wij in het verleden hebben gedaan, met de slavenhandel (Lees Afrika etc.). En waar wij onze voeten ooit aan land hebben gezet, ik heb diverse landen bezocht in Zuid-Amerika, Afrika, Indonesië, Sri Lanka etc., de voetsporen kan je nog overal vinden van vroeger.

  En ja dan dit nog anno 2555 (2012) in een Boeddhistisch land, in en in triest! Hier wordt ik echt verdrietig van.

 3. Theo zegt op

  Aan redactie.

  Triest is het goede woord, hoewel ook andere kwalificaties mogelijk zijn. De status van Birmese mensen in Thailand is in feite een ” abuse of human rights” waar internationaal veel te wëinig aan gedaan wordt. Gaat u maar eens kijkje nemen op sinaasappel plantages in de buurt van Fang en zie met eigen ogen hoe deze mensen uitgebuit worden. Geen enkel recht !!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website