Het dodental van de overstromingen in Thailand is inmiddels gestegen tot 32. De meeste slachtoffers zijn verdronken nadat ze zijn meegesleurd door de sterke stroming of gedood door verkeersongelukken.

Problemen in 30 provincies

De overstromingen, die begonnen op 10 oktober, hebben grote delen van het land verwoest, duizenden huizen zijn verlaten en de autoriteiten hebben grote moeite om de mensen in de afgelegen gebieden te bereiken. Ruim 1,4 miljoen mensen, meer dan 500.000 huishoudens, hebben ernstige problemen door de overstromingen. Ze kunnen hun huis niet meer in of de landerijen staan onder water. De overstromingen zorgen voor wateroverlast in 30 van de 76 provincies van Thailand.

De twee zwaarst getroffen provincies Nakhon Ratchasima en Buriram hebben elk zes doden gemeld, terwijl vijf mensen werden gedood in Lop Buri en er drie zijn overleden in Khon Kaen. Nog eens 12 mensen zijn omgekomen in acht andere provincies in Centraal en Noordoost Thailand.

Bangkok kwetsbaar voor overstromingen

De autoriteiten hebben voor vandaag waarschuwingen afgegeven voor zeven laaggelegen provincies, met inbegrip van Bangkok. Het water, afkomstig uit het noorden volgt zijn weg stroomafwaarts richting de laaggelegen gebieden. Er zal ongeveer 4.000 miljoen kubieke meter (een miljoen liter) water per seconde door de Chao Phraya rivier richting de hoofdstad Bangkok stromen. Door de combinatie met de hoge zeespiegel kan het water minder goed naar zee stromen en zoekt het zijn weg over land. Hierdoor kunnen er overstromingen worden veroorzaakt in delen van Bangkok.

Doorbreken van dijken

De stad Bangkok ligt onder de zeespiegel. Door de verstedelijking en het slechte watermanagement krijgt Bangkok steeds vaker te maken met overstromingen. Grondwaterwinning zorgt er voor dat Bangkok iedere jaar een aantal centimeters verzakt en daardoor nog kwetsbaarder wordt. De dijken en waterkering in Bangkok zijn bestand tegen waterstanden tot ongeveer 2,5 meter boven de zeespiegel. Indien het de komende dagen flink gaat regenen wordt de situatie kritiek voor een deel van de stad. Een ander gevaar is een watersnoodramp veroorzaakt door het doorbreken van dijken of waterkeringen. De kans daarop is niet groot maar blijft onzeker. In een dergelijk situatie is de ramp niet te overzien.

Ergste overstromingen in 50 jaar

De Thaise autoriteiten adviseren de bewoners langs de oevers van de Chao Phraya rivier in Bangkok om dit gebied te verlaten en zich te verplaatsen naar hoger gelegen gebieden. De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft gezegd dat Nakhon Ratchasima (Korat) is getroffen door de ergste overstromingen in 40 tot 50 jaar. Hij liet weten dat er twee keer zo veel regen is gevallen in vergelijking met vorig jaar.

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Aantal slachtoffers overstromingen Thailand opgelopen tot 32”

 1. john zegt op

  Ik vind het triest voor Thailand, ze hebben al zoveel te verduren gehad!!!

 2. Rien Stam zegt op

  Ik vraag me af wie er zo al is omgekomen of verdronken etc.

  Hoe kan ik nu de namen van de slachtoffers te weten komen.

  B.V.D.
  De Heer Rien Stam


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website