Sin City luidt in het Engels de bijnaam, in het Nederlands zouden we zeggen ‘Poel des verderfs’ of het Sodom en Gomorra van Thailand. De autoriteiten in Pattaya willen een eind maken aan die twijfelachtig reputatie voordat de junta de touwtje gaat aantrekken in de stad.

Dus brengt Gam, een slanke en tengere ladyboy, die gewend is op de City Beach Road te tippelen, elke nacht op het politiebureau door. Een boete van 100 of 500 baht betalen, zoals voorheen, en direct weer buiten staan, is er niet meer bij. De volgende ochtend wordt ze pas vrijgelaten en dan is de kans verkeken om nog wat te verdienen.

Sandy vertelt hetzelfde verhaal. Ze zit al drie jaar in de business. Tot voor kort maakte ze nooit politierazzia’s mee, maar nu maakt de politie zo’n beetje elke avond op de Walking Street en Beach Road jacht op tippelende ladyboys en prostituees. ‘Het leven is al zwaar genoeg. Ik moet er niet aan denken hoe het wordt wanneer de NCPO naar de stad komt’, zegt ze.

Een politieagent vertelt Bangkok Post dat het lastig is de dames wegens tippelen te arresteren. De sekswerkster en klant moeten dan betrapt worden op het  moment dat over de prijs wordt onderhandeld. Dus pakt de politie ze op en brengen ze de nacht door op het politiebureau in plaats van in een politiecel.

Ladyboy Som vertelt dat buitenlanders en politievrijwilligers hen nu ook in de val lokken door zich voor te doen als klant. Wanneer klant en sekswerkster het eens zijn over de prijs, maakt de zogenaamde klant zich bekend en arresteert de ander.

Thitiyanun Nakpor, de directeur van Sisters, een gezondheidscentrum voor transgenders, nam vorige week een kijkje in Walking Street en het politiebureau. In het bureau trof ze zo’n honderd ladyboys aan. Als verklaring gaf de politieofficier van dienst: ‘Het is het beleid van de NCPO. Zij hebben het bevel gegeven en wij voeren het uit.’

De avond dat ze kwam kijken, hadden de ladyboys geluk. Nadat hun namen waren genoteerd en vingerafdrukken genomen, mochten ze weer de straat op. ‘Moeten ze er elke avond komen, dan hebben ze er behoorlijk veel last van’, zegt Thitiyanun.

Van sin city naar vriendelijke stad

Het nieuwe politiehoofd van de Pattaya City Police, Suppatee Boonkrong, heeft hoge verwachtingen van de strijd tegen alles wat vies en voos is in de stad. ‘Ik wil het image van Pattaya volledig veranderen: van sin city naar een stad waarin het aangenaam is om te verpozen. De veiligheid is onze eerste zorg. Die proberen we terug te brengen in de stad.’

Hij claimt al succes. Het aantal aangiften van diefstallen is afgenomen sinds politiepatrouilles begonnen zijn tasjesdieven aan te houden; zo’n 20 tot 30 arrestaties worden elke avond verricht.

Suppatee zegt dat de politie handen tekort komt. Daarom krijgt ze ’s nachts hulp van vrijwilligers. Die mogen geen arrestaties verrichten, maar ze kunnen wel helpen bewijsmateriaal te verzamelen.

De dienders hebben van hun baas de opdracht gekregen meer arrestaties dan vorig jaar te verrichten. Thitiyahun van Sisters zegt van een agent te gehoord te hebben dat ze elke nacht 100 sekswerksters moeten aanhouden.

Maar Suppatee ontkent dat een target is gesteld en hij ontkent ook dat de politie selectief jacht maakt op transgenders. ‘We arresteren iedereen van wie vaststaat dat ze seks in ruil voor geld aanbiedt. Het is toeval dat ladyboys de grootste groep vormen die we aanhouden.’

De strijd tegen strandstoelen en parasols

Loco-burgemeester Ronakit Ekasingh wil voorkomen dat de NCPO de situatie overneemt, zoals gebeurd in Hua Hin en Phuket. Pattaya wil zijn eigen boontjes doppen. Bovenaan het verlanglijstje staat de regulering van de verhuur van strandstoelen en parasols.

Dit zijn de regels: De verhuurders hebben maximaal 7 bij 7 meter tot hun beschikking, er mag alleen tussen 7 en 18.30 uur verhuurd worden, daarna moeten stoelen en parasols worden opgeslagen en er mag op het strand niet gekookt worden.

Op het 2,7 kilometer lange strand van Pattaya zijn 217 verhuurders werkzaam en op het strand van Jomtien 467. Ronakit: ‘Niemand van hen volgt onze strenge regels.’  De inspectieteams die de gemeente op pad had gestuurd, werden door de verhuurders weggehoond, maar nu gedreigd wordt met soldaten, beginnen ze in te binden.

Dum, een van hen: ‘Ik volg de regels heel precies, want ik ben bang dat de NCPO komt en het strand schoon veegt zoals ze in Phuket en Hua Hin hebben gedaan. Ik heb geen back-up plan. Dit is alles wat ik heb.’

(Bron: Bangkok Post, 31 augustus 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “‘Sin City’ Pattaya probeert junta voor te blijven”

 1. ReneH zegt op

  Prima actie van Pattaya.

 2. Hans van Mourik zegt op

  En terecht, laat deze zwartwerkers maar
  eens belasting gaan betalen van wat zij
  dagelijks verdienen!
  Een foreigner betaald hier maandelijks
  in Thailand meer belasting dan de gemiddelde
  thai!
  Alles wat wij hier maandelijks kopen,
  en/of betalen.,zit 7% vat op!
  Dus aanpakken die thaise zwartwerkers
  in Pattaya…of te wel…”poel van verderf”.

  • Tom Teuben zegt op

   Waar het om gaat is dat er paal er perk gesteld wordt aan het aantal stoelen en parasol op de gepachte plek. In die pachtsom zit een stukje belasting, maar of die ooit in de staatskas zal vloeien is zeer de vraag. Waar het om gaat is dat wij allen prettiger over het strand kunnen lopen, zonder
   over her en der geplaatste stoelen te struikelen. Nu nog de eindeloze stroom verkopers aanpakken. Ook een hesje aan zoals de massage dames/heren, zodat duidelijk is dat ze voor een licentie betaald hebben.
   Overigens betaal ik met liefde hier 7 % VAT in plaats van 21 % in Nederland

  • Leo Th. zegt op

   Hans, wat een nare reactie van jou. Iedereen, Thaien en buitenlanders, wit- of zwartwerker, betaalt die 7% VAT (BTW). Als een “foreigner” al meer belasting zou betalen dan komt dat omdat hij meer uitgeeft. Pattaya was eens een slaperig vissersdorpje totdat de Amerikaanse strijdkrachten er verlof kwamen vieren. In hun kielzog zijn al die miljoenen toeristen gekomen, die Pattaya gemaakt hebben wat het nu is. Tot een jaar of tien geleden voornamelijk toeristen van middelbare leeftijd maar daarna ontdekten ook de youngsters dit Thaise paradijs. Met hen ook vliegladingen met Russen, Arabieren en Chinezen, die er toch een andere manier van vakantie op nahouden dan de Europeanen, Amerikanen en Aussies. Om Pattaya “Poel des verderfs” te noemen, gaat mij veel te ver. Sommigen (mensen die zelf de kat in het donker knijpen of zelf de kans niet krijgen om hun bakens te verzetten?) noemen zo ook de wallen in Amsterdam, eveneens een zeer grote toeristische trekpleister. Criminaliteit, tegenwoordig in Pattaya ook vaak gepleegd door juist de buitenlanders (bv. skimmen), moet natuurlijk bestreden worden. De dames, heren, ladyboys en travestieten, die zoveel toeristen hebben behaagd en daarmee een zeer groot gedeelte van de groei van Pattaya voor hun rekening hebben genomen, dreigen nu de dupe te worden en worden bij het grof vuil geveegd. Ook de strandstoelverhuurders schijnen ineens de dooddoeners te zijn. Deze mensen werken dag in dag uit keihard, betalen een aanzienlijke pacht voor dat stukje zand en moeten regelmatig investeren in nieuwe stoelen en parasols. 30 Bath levert zo’n stoeltje met parasol op en daar blijft het vaak bij, want bijna al die Russen kopen hun drank bij 7/11. Niet iedereen hoeft gek te zijn op Pattaya, maar ja, niemand verplicht je toch om juist daar je vakantie te vieren, er zijn honderden andere plekken aan de Thaise kust waar je heen kan gaan. Leven en laten leven, iedereen in zijn waarde laten en niet met een vingertje wijzen!

 3. L.Lagemaat zegt op

  De afgebeelde foto zou zo van de gay parade in Amsterdam afkomstig kunnen zijn.
  Dus waarom altijd het vingertje naar Pattaya?
  De laatste tijd wordt inderdaad strenger gecontroleerd op sekswerkers,drugs en loan sharks in Pattaya
  en omgeving,maar dit heeft meer te maken met het toenemende geweld,agressie en berovingen waar nu
  grote aandacht aan besteed gaat worden.Thailand als vakantieland zal weer op de kaart moeten worden gezet.
  Groet,
  Lodewijk

 4. BramSiam zegt op

  Pattaya wordt altijd neergezet als het zinkputje van de wereld. Mij best want het is er daardoor nog enigszins beheersbaar qua toeristenstroom en het houdt al die tuttige brave gezinnen weg. Waarom er altijd een heksenjacht moet zijn op alles at met seks te maken heeft is mij een raadsel. Zonder seks zou niemand van ons op deze aardkloot rondlopen. Seks ontlaadt de overschotten aan testosteron die anders weer aanleiding geven tot allerhande ongerief. Wie heeft er last van wat twee mensen samen doen, doorgaans in de beslotenheid van een woning of hotelkamer. Misschien speelt jaloezie een rol of de angst voor verleidingen. Ook in Amsterdam slachten ze de kip met de gouden eieren., want iedereen vraagt naar het Red light district, dat steeds meer op een museum zonder schilderijen begint te lijken.
  Als ze Pattaya aangenamer willen maken kan men beter beginnen met de stad vrij te maken van Russen met hun ongemanierdheid en anti-sociaal gedrag. Aangezien dat niet gaat gebeuren zou het beter zijn helemaal niets te doen. Dat is trouwens vaak het geval als overheden menen zich ergens mee te moeten bemoeien.

  • Hajo zegt op

   Pattaya van zijn seximago af. Skandinavische projectontwikkelaars bouwen heuse woontorens vol met vakantieappartementen voor koppels en gezinnen. Het grootste waterpark van Azie wordt de grond uit gestampt en als eenmaal Neckermann (bijv) met hele ladingen van gezinnen er naar toe vliegt zullen ze vlug door hebben dat een Neckermann-touristen in 2 weken meer geld achter laat dan wij in 2 maanden. Projectontwikkelaars zien Pattaya als de hotspot van Azie maar ze willen natuurlijk wel dat de stad zich aanpast aan hun wensen. Openlijke prostitutie past niet in hun beeld.

   • Leo Th. zegt op

    Ja Hajo, wat betreft die vastgoedontwikkelaars zul je ongetwijfeld gelijk hebben, Die willen zoveel mogelijk geld binnenhalen door alsmaar meer projecten te ontwikkelen. Zelf denk ik dat het op den duur een enorme zeepbel zal blijken te zijn. Wetenschappelijk kan ik het niet onderbouwen maar ik zou mijn hand niet in het vuur durven te steken met de bewering dat een doorsnee “Neckermann-gezin” meer geld uitgeeft in een all-inclusive resort dan een vrijgezelle 40+er tijdens zijn vakantie in Pattaya. De plaatselijke middenstand lijkt mij sowieso beter af met de avontuurlijke vakantieganger van boven de 40. Prostitutie zal nooit uit te bannen zijn, hoogstens kun je het verplaatsen. Nu stel ik beslist niet dat al die 40+ers (uitsluitend) voor die prostitutie naar Pattaya gaan. Trouwens is prostitutie ook een beladen woord. Er zijn zat bardames die alleen aandacht en een luisterend oor schenken aan de cliëntele, af en toe een kusje en een aai en de klant is al reuze happy. De toekomst zal uitwijzen hoe het Pattaya zal vergaan.

 5. erik zegt op

  Moderator: niet chatten svp.

 6. chrisje zegt op

  Als inwoner van Jomtien kan ik dit alleen maar toe juichen eindelijk zou ik zeggen hopelijk is het
  gedaan met deze wantoestanden en zoals eerder hier werd aangehaald iedereen gelijk voor de wet
  en laat iedereen ook belastingen betalen,
  Trouwens het gaat hier om miljoenen die de Thaise regering elk jaar misloopt
  grt chris

 7. Croes Gino zegt op

  Beste Chrisje,
  Het sextoerisme in Thailand bestaat al 40 jaar (sinds de Vietnam-oorlog),desondanks prostitutie hier verboden is!!!!
  Er zijn er hier al miljarden aan verdiend,waardoor vrouwen en kinderen door hebben overleefd.
  En nu worden plotseling de puntjes op de i gezet.
  En er zijn nog vele mooie plaatsjes op deze wereldbol om te gaan wonen.
  Groetjes Gino.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website