Met een premier die verklaart nooit te hebben gezegd het vonnis van het Internationale Hof van Justitie (het hoogste rechtsorgaan in de wereld) te zullen accepteren, wekt het natuurlijk geen verbazing als haar onderdanen ook geen respect hebben voor de rechterlijke macht. Me dunkt: dat is ernstig in een land dat pretendeert een rechtsstaat te zijn. Zo’n uitspraak van een premier is een oproep tot anarchisme en getuigt van een gebrek aan staatsmanschap.

Drie roodhemd splintergroepen waarschuwen het Constitutionele Hof regeringspartij Pheu Thai niet te ontbinden. Wanneer het Hof dat doet, trekken ze ‘met duizenden’ naar het gerechtsgebouw om te demonstreren. Ontbinding van Pheu Thai is theoretisch mogelijk wanneer het Hof woensdag tot de conclusie komt dat het wijzigingsvoorstel voor de verkiezing van de Senaat (goedgekeurd door Huis van Afgevaardigden en Senaat) in strijd is met de grondwet. Belangrijkste wijziging is dat de Senaat in haar geheel gekozen gaat worden en niet meer voor de helft wordt benoemd.

De drie groepen vrezen dat de geschiedenis zich herhaalt omdat de twee voorgangers van Pheu Thai ook door het Constitutionele Hof werden ontbonden: Thai Rak Thai en de People’s Power Party. ‘Wanneer het Hof een onwettig vonnis wijst en zich bemoeit met de wetgevende macht [het parlement], dat de rechtsbevoegdheid heeft om de grondwet te veranderen, of Pheu Thai ontbindt, marcheren duizenden leden van onze groepen naar het Hof om ertegen te protesteren’, dreigt Wuthipong Kachatham, leider van de Red Shirt Community Radios Group in Pathum Thani.

Pongsit Kongsena, voorzitter van de People’s Power Alliance, zegt dat zijn groep en de Red Shirt Community Radios Group volgende week bij het Lak Si monument in Bang Khen (Bangkok) een rally houden, parallel aan de aangekondigde rally van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden). De UDD-rally zou oorspronkelijk bij het Muang Thong Thani stadion plaatsvinden, maar wordt verplaatst omdat er een internationale conferentie van de Europese Unie plaatsvindt. De rally begint op maandag, een dag na Loy Krathong, en duurt tot woensdag wanneer het Hof uitspraak doet.

Roodhemdleider en parlementslid Korkaew Pikulthong zegt dat enkele roodhemdgroepen onafhankelijk van het UDD opereren. Het UDD zal proberen hen ervan te weerhouden geweld te gebruiken. Volgens Korkaew vertrouwen ze het Constitutionele Hof niet en willen ze dat het Hof een evenwichtig vonnis wijst.

Meer nieuws over de protesten in Bangkok later vandaag in Nieuws uit Thailand. Voor de gewraakte uitspraak van Yingluck, zie Preah Vihear: Yingluck houdt zich op de vlakte.

(Bron: Bangkok Post, 16 november 2013)


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Roodhemdgroepen tarten Constitutionele Hof”

  1. Rob V. zegt op

    Waarom doet me dit alles een stelletje kleine kinderen denken? De nationalistische houding vind ik soms al moeilijk te begrijpen en daar brent onderwijs over een groot Siamees rijk uit vervlogen tijden geen verbetering in. Al dat gedoe om een paar vierkante kilometer, dan nog eens het gedoe in het zuiden: die povincies daar die voo de werwld oorlog samen met noord Maleisië een Sultanschap vormden, hoe een referendum aldaar over wat men wil (zelfstandig, terug naar de situatie 100 jaar geleden, meer autonoom, laten zoals het nu is). Maarja ik kan makkelijk praten, van mij mogen de Friezen, Hollanders, Zeeuwen, Limburgers, Tukkers etc. allemaal zelfstandig of meer autonoom worden mocht men dat in een referendum willen.

    Maar als premier kun je toch op zijn minst zeggen dat je een erkend en neutraal gerechtshof, het hoogste wat er is, zult respecteren ook als je moeite hebt met het besluit. Yingluck’s top qualiteit lijkt vaagheid, ontwijken van verantwoordelijkheid, op de vlakte houden en moeite hebben met de rechtelijke macht. Om over haar broer nog maar te zwijgen. Ik noem het Berlusconni praktijken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website