Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) komt in actie. Voor morgenmiddag heeft ze een grote rally gepland achter het SCG Muangthong United voetbalstadion in Bangkok. Gisteren hielden de roodhemden al bijeenkomsten bij winkelcentrum Imperial World Lat Phrao in Bangkok en in de provincies Samut Prakan, Chiang Mai, Phetchabun en Uttaradit. De krant noemt geen aantallen roodhemden.

Behalve de rally bij het voetbalstadion organiseert het UDD de komende week rally’s in het land. Op maandag in Khon Kaen, dinsdag in Chiang Mai, woensdag in Samut Prakan, donderdag in Chon Buri en vrijdag in Udon Thani. Roodhemdleider en staatssecretaris Nattawut Saikuar zegt dat de rally morgen beperkt blijft tot het stadion. De demonstranten gaan niet marcheren.

Ander amnestienieuws:

 • Jullie een fluitje, dan wij een bel. Als reactie op het gebruik van fluitjes door de demonstranten die zich tegen het amnestievoorstel verzetten, rinkelen de roodhemden met belletjes (foto homepagina). Wat zou meer herrie maken?
 • De gemeentepolitie heeft de demonstranten bij de Makkhawan brug bevolen te vertrekken omdat dit deel van de Ratchadamnoen Avenue (tussen de brug en de Jor Por Ror intersection) verboden terrein is. Daarvoor geldt de International Security Act, die in drie districten van Bangkok van kracht is. De demonstranten moeten ‘binnen een paar dagen’ hun biezen pakken. Volgens de politie is donderdag bij de brug een agent in burger aangevallen en is een politievoertuig beschadigd.
 • Uren voordat de politie het ontruimingsbevel gaf, speelde de politie aan de andere kant van de brug patriottische liederen via luidsprekers. Het volume was zo hard dat de demonstranten de sprekers op het podium niet konden horen.
 • De organisatoren (Network of Students and People for Reform of Thailand, dat eerder in Uruphong demonstreerde)  geven geen gehoor aan het ontruimingsbevel. Ze zeggen dat ze het recht hebben er bijeen te komen omdat de demonstratie vreedzaam is. En ze gaan zelfs door, wanneer de Senaat het omstreden amnestievoorstel maandag afstemt. ‘Ons gevecht gaat verder dan de amnestiekwestie. Wij willen de door Thaksin beheerste regering wegdrijven.’
 • Duizend werknemers van Thai Airways International hielden gisteren voor het THAI-hoofdkantoor een rally tegen het amnestievoorstel. Ze negeerden het verzoek om ‘samenwerking’ van de directie.
 • Bij het Bangkok Art and Culture Centre in Bangkok demonstreerden gisteren social media gebruikers en een groep die zich ‘Network of artists fighting for democracy’ noemt (foto).
 • Rallyleider en parlementslid Suthep Thaugsuban (Democraten) beschuldigde gisteren op de rallysite van de Democraten op Ratchadamnoen Avenue premier Yingluck ervan achter de roodhemdrally’s te te zitten. ‘Yingluck wil laten zien dat ze als regering en premier de macht heeft om meer mensen op de been te brengen dan het aantal anti-regerings demonstranten.’  De schattingen van het aantal demonstranten liepen weer uiteen. Politie: 10.000, verslaggevers Bangkok Post: 20.000.
 • Bij het winkelcentrum in Lat Phrao zeiden roodhemdleiders dat ze klaar zijn om grote aantallen mensen ter bescherming van de regering te mobiliseren. Roodhemd-idool Arisman Pongruangrong riep de supporters op om de democratie te beschermen. ‘Als jullie niet stoppen, zal mijn groep jullie stoppen’, dreigde hij de anti-regerings rivalen. Hij wees erop dat de regering zich neerlegt bij het besluit van de Senaat, wanneer die het voorstel afwijst, en dat Pheu Thai alle andere voorstellen heeft ingetrokken.
 • Zoals verwacht behandelde de Senaat niet al gisteren het voorstel, omdat het quorum van 75 leden ontbrak. Slechts 68 senatoren tekenden het presentieboek. Er werd al wel gedelibereerd. De groep van 40 (anti-regerings) senatoren bracht een verklaring uit waarin Yingluck wordt gevraagd het Huis van Afgevaardigden te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven.
 • Gisteren hield de National Legislation Assembly Members Club een bijeenkomst. De assembly werd in 2006 door de militaire coupplegers gevormd met als opdracht een nieuwe grondwet te schrijven. Meechai Ruchupan, voormalig senaatsvoorzitter en lid van de club, vindt dat de voorgeschreven wachttijd van 180 dagen moet vervallen. Indien de Senaat het voorstel afwijst, moet het Huis van Afgevaardigden zolang wachten voordat het het voorstel kan intrekken. Dat moet onmiddellijk kunnen, vindt hij, want nu is het voorstel ‘bewusteloos, maar nog niet dood’. Critici zijn zelfs bang dat de regering zich niet aan haar belofte houdt het voorstel in te trekken.

(Bron: Bangkok Post, 9 november 2013)


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Roodhemden gaan in de tegenaanval”

 1. chris zegt op

  Kuhn Nattawut heeft natuurlijk wel wat uit te leggen. Het rode kamp is tot op het bot verdeeld over de amnestiewet maar tegelijkertijd wil men de ‘eigen’ regering niet laten vallen. De harde kern heeft zich tot nu toe altijd TEGEN de nieuwe wet gekeerd omdat dat ook amnestie voor Abhisit en Suthep zou betekenen. Hun vertegenwoordigers in het parlement (waaronder Nattawut) hebben zich – net als de democraten – van stemming over de wet onthouden. Blijkbaar waren zij niet gevoelig voor de beloning die Thaksin hen in het vooruitzicht had gesteld. 300 leden van het parlement stemden wel voor de wet.
  Het gaat echter – mijns inziens – al lang niet meer over deze wet. Nattawut zal het onderwerp de komende dagen zoveel mogelijk vermijden en met name hameren op het feit dat de protestdemonstraties tot doel hebben de regering ten val te brengen. Daarin heeft hij ook gelijk; en voor zijn optreden zal hij ook wel rijkelijk betaald krijgen door Thaksin. De demonstranten wijzen op het failliet van de regeing Yingluck na alle schandalen over corruptie en incompetentie en het ontbreken van check-and-balances in het parlement. Net zoals haar broer is Yingluck zelden aanwezig in het parlement.
  Het zou mij niet verbazen als de regering Yingluck het parlement ontbindt (na de waarschijnlijke nederlaag in het conflict at Cambodja over de Hindoe- tempel) en nieuwe verkiezingen uitschrijft. Dan is de nagel uit het verhaal, iedereeen kan naar huis, het leger kan in de kazernes blijven en men kan zich gaan opmaken voor een nieuwe strijd in het stemhokje…….Ben er bijna zeker van dat Yingluck NIETde nieuwe premier wordt…

 2. cor verhoef zegt op

  Zo maar een idee; misschien wordt het tijd voor de anti-amnesty demonstranten om rode shirts aan te trekken tijdens de protesten. Gewoon om voor wat vermakelijke verwarring te zorgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website