Rijstboeren zijn het nu echt zat: ze willen geld zien voor de paddy (ongepelde rijst) die ze hebben ingeleverd, en niet voortdurend met een kluitje in het riet worden gestuurd. Morgen gaan ze weer snelweg 117, die Phitsanulok met Nakhon Sawan verbindt, blokkeren. Er worden tienduizend boeren verwacht.

Gisteren verzekerde Khwanchai Kerdkhanmak, directeur van het filiaal in Pichit (kaartje) van de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, de boeren dat de bank vandaag zou beginnen driehonderd boeren uit te betalen. De regering had zojuist 170 miljoen baht overgemaakt.

Een van de aanwezige boeren beschuldigt de regering van het spelen van politieke spelletjes. ‘Volgens mij heeft dit een politiek motief, omdat Pichit geen politiek bolwerk van de regering is. De regering heeft geld, maar ze heeft ervoor gekozen eerst de boeren in hun eigen bolwerken te betalen.’

De boeren wachten al sinds begin oktober op hun geld. Paiboon Ruensook, hoofd van het provinciaal Agricultural and Cooperative kantoor zegt dat ze het geld hard nodig hebben om hun schulden af te betalen en bedrijfskosten te betalen.

Voorzitter Banjong Wichitwilailert van de provinciale landbouwcommissie, tevens eigenaar van Pichits grootste rijstpelmolen, geeft als verklaring dat de rijst die de regering in het hele land heeft opgeslagen, niet verkocht kan worden. [Dat weten we al lang.] Hij hoopt dat de regering nog eens 10 miljard baht aan de BAAC overmaakt, zodat de boeren uiterlijk maandag betaald kunnen worden.

Eerder deze maand blokkeerden vijfhonderd boeren uit Pichit en Kamphaeng Pet ook al snelweg 117. Ze vertrokken nadat de gouverneur hen had beloofd dat ze binnen een week betaald zouden worden. In de provincie Phitsanulok demonstreerden boeren voor het Provinciehuis en op 23 december blokkeerden tweeduizend rijstboeren snelweg 117. [Onder voorbehoud: misschien weet de krant het ook niet meer precies.]

Ook in de provincie Suphan Buri rommelt het. Voorzitter Prom Boonmachuay van de provinciale landbouwcommissie zegt dat boeren uit deze provincie en de provincies Pathum Thani, Nonthaburi, Nakhon Pathom en Kanchanaburi de Noppawong kruising in Nonthaburi gaan blokkeren, tenzij de regering een betalingsdatum garandeert.

(Bron: Bangkok Post, 16 januari 2014)

Foto homepagina: Protest van rijstboeren in Buri Ram op 9 januari.

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Rijstboeren zijn het zat; ze willen nu geld zien”

 1. danny zegt op

  beste,

  De boeren staan alweer op de verkeerde plaats.
  Ze moeten niet op de snelweg gaan staan, maar naar de woning van Yingluck verhuizen.
  Je kunt nooit de weggebruikers de schuld geven van dit politiek beleid.
  Overigens ben ik van mening , dat er nooit arme boeren op straat staan ,want de arme boeren hebben geen cent subsidie gekregen. Een gewone boer verbouwd alleen voor zijn eigen gezin en een beetje meer voor onderhoud , zoals de koning ook vaak aangeeft in zijn bijzonder goede toespraken , die gaan over een goede verdeling van het land zonder geld bejag.
  Het zijn de opkopers ,die protesteren en het subsidie-geld willen ontvangen , terwijl een kind zou kunnen uitrekeningen dat de overheid dit nooit kan betalen zonder een hogere staatsschuld te creëren.
  Het zijn deze dingen waarom de straten in Bangkok vol lopen met demonstranten. Het zijn deze demonstranten , die tegen de corruptie zijn en hun nageslacht niet willen opzadelen met torenhoge staatsschulden.
  een groet van Danny


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website