Tot grote opluchting van buitenlandse bedrijven wordt de wet op de buitenlandse bedrijven (FBA, Foreign Business Act) niet gewijzigd. Premier Prayut Chan-o-cha heeft dat gisteren bekend gemaakt op een lunchbijeenkomst van de Joint Foreign Chambers of Commerce. ‘Op dit moment komen we niet aan de FBA. Mogelijk toekomstige veranderingen zullen alleen maar verbeteringen zijn’, zei hij.

En daarmee is heel wat kou uit de lucht, die het ministerie van Handel er begin november in bracht door het plan bekend te maken om ‘mazen in de wet’ te dichten. Alhoewel de wet voorschrijft dat een bedrijf voor meer dan 50 procent in het bezit van Thais moet zijn, wil het beschouwd worden als een binnenlands bedrijf, verbiedt de wet niet dat de raad van bestuur voor het merendeel uit buitenlanders bestaat. En de wet verbiedt ook niet het bezit van aandelen met verschillend stemrecht. Dit betekent dat een bedrijf feitelijk in buitenlandse handen kan zijn.

Het plan (of was het een proefballonnetje?), dat ingefluisterd zou zijn door het Thaise bedrijfsleven, riep direct al hoon op.

‘Als de regering serieus overweegt de wet op buitenlandse bedrijven te wijzigen om buitenlands eigendom te beperken, dan breekt de hel los bij zowel huidige investeerders als degenen die overwegen in het land te investeren. Dat heeft ernstige gevolgen voor het investeringsklimaat en de economie in het algemeen’, waarschuwde David Lyman, voormalig voorzitter en oprichter van de Joint Foreign Chambers of Commerce.

Vorige week had minister Chatchai Sarikulya (Handel) de onrust al proberen te sussen. Hij zei dat veranderingen aan de wet hoofdzakelijk tot doel hebben investeringen te bevorderen, procedures te vereenvoudigen en handel en investeringen te vergemakkelijken.

De meesten van de achthonderd aanwezigen tijdens de lunch gisteren reageerden positief op de toezegging van Prayut, alhoewel sommigen menen dat de regering veel vragen onbeantwoord laat. Welke vragen dat zijn, vermeldt het artikel niet.

(Bron: Bangkok Post, 4 december 2014)

Eerdere berichten:

Buitenlandse bedrijven bevreesd voor eigendomsbeperkingen
De soep wordt niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend
Japanse diplomaat waarschuwt voor uittocht investeerders

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website