Districtskandidaten voor de verkiezingen van 2 februari hebben zich gisteren in acht zuidelijke provincies niet kunnen registreren, omdat demonstranten de registratielocaties blokkeerden en water en elektriciteit hadden afgesneden.

In de overige 69 provincies verliep de registratie zonder problemen: 367 kandidaten meldden zich er. Ook in Bangkok werden kandidaten niet gehinderd. De registratie vond niet plaats in het Thai-Japan stadion, maar op een terrein op het regeringscomplex aan de Chaeng Wattanaweg. De kiesraaddirecteuren in alle acht kiesdistricten van de provincie Songkhla gaven er gisteren de brui aan.

Kandidaten kunnen zich nog tot en met woensdag melden. De (landelijke) Kiesraad heeft de desbetreffende acht provinciale kiesraden geadviseerd met de demonstranten te overleggen of naar een andere locatie te verhuizen. Mocht de registratie na vijf dagen nog steeds niet gelukt zijn, dan gaan de verkiezingen gewoon door. Wanneer die ook gehinderd worden, zal de Kiesraad de regering vragen in de betrokken provincies nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Zoals reeds gemeld in Breaking News onder Nieuws uit Thailand van gisteren werd de vrijdagnacht opgeschrikt door een schietincident bij de Chamai Maruchet brug in Bangkok. Vier bewakers van het Network of Students and People for Reform of Thailand (NSPRT, de groep die donderdag het stadion belegerde) werden er vanuit een Toyota vermoedelijk met een M16 beschoten. Eén bewaker overleed later in het ziekenhuis, de overigen werden gewond.

Een tweede schietincident vond een half uur later plaats. Bij de Orathai brug werd een pickup truck onder vuur genomen. De chauffeur die op weg naar de politie was om proviand af te leveren, werd in zijn elleboog geraakt.

Sinds donderdag zijn drie personen om het leven gekomen en 161 personen gewond geraakt, aldus cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Ze zijn het trieste resultaat van de gewelddadigheden op donderdag bij het Thai-Japan stadion, waar de registratie van kandidaten voor de landelijke kieslijsten plaatsvond en de lijstnummers werden getrokken.

Gisteren heeft de politie twee mannen (15 en 20 jaar) aangehouden, die ervan worden verdacht donderdag kogelvrije vesten, handschoenen, elleboogbeschermers en munitie uit politievoertuigen te hebben ontvreemd. De 15-jarige jongen zegt 500 baht te hebben ontvangen om mee te doen aan het protest van het NSPRT.

Tijdens de rellen donderdag zijn 107 voertuigen beschadigd, aldus cijfers van het Centre for Administration of Peace and Order (Capo), dat verantwoordelijk is voor de veiligheidsmaatregelen in Bangkok. De politie is op zoek naar de daders, met name naar ‘mannen in het zwart’ die de voertuigen zouden hebben vernield.

(Bron: Bangkok Post, 29 december 2013)

Foto homepagina: Het NSPRT-kamp bij de Chamai Maruchet brug. Foto boven: Bloedvlekken op de weg, waar vier bewakers onder vuur werden genomen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website