De messen worden geslepen. Regeringspartij Pheu Thai wil vijf rechters van het Constitutionele Hof naar huis sturen en gaat aangifte tegen hen doen wegens het plegen van een ambtsmisdrijf en majesteitsschennis.

De partij accepteert niet dat het Hof het voorstel om de samenstelling van de Senaat te wijzigen, woensdag met 5 tegen 4 stemmen afwees. Volgens het Hof is dit voorstel zowel procedureel als inhoudelijk in strijd met de grondwet.

Partijleider Charupong Ruangsuwan (foto, de man achter de microfoon) maakte gisteren de reactie van zijn partij bekend. Hij herhaalde wat de partij al eerder heeft gezegd, namelijk dat het Hof de zaak, aangezwengeld door oppositiepartij Democraten, nooit in behandeling had mogen nemen. Het parlement heeft het recht de grondwet te wijzigen. Het Hof bemoeit zich met de wetgevende macht.

Het Hof heeft volgens de partij ook niets te maken met het feit dat PT-ers namens andere partijgenoten hebben gestemd; dat is een zaak van het parlement zelf. Het verwijt van majesteitsschennis baseert Pheu Thai op het feit dat het voorstel al ter ondertekening bij de koning ligt.

Pheu Thai zal het door het Hof afgewezen senaatsvoorstel niet nieuw leven inblazen, maar gaat nu proberen de gehele grondwet (van 2007) te wijzigen. Deze procedure werd vorig jaar door het Hof stilgelegd. Het Hof adviseerde toen om eerst een referendum te houden, omdat de grondwet van 2007 ook in een referendum aan de bevolking was voorgelegd. Een kleine meerderheid stemde destijds voor.

Parlementslid Jurin Laksanavisit (Democraten) zegt hierover dat nog steeds sommigen in Pheu Thai erop gebrand zijn de corruptiezaken tijdens de regering Thaksin van tafel te krijgen.

Boontje komt om zijn loontje

Inmiddels zit de andere kant van het politieke spectrum niet stil. Het lijkt een beetje op Boontje komt om zijn loontje, want na de gevoelige tik die het Constitutionele Hof woensdag heeft uitgedeeld aan de regering en regeringspartij Pheu Thai worden nu de verantwoordelijke parlementsleden aangepakt.

Demonstranten, senatoren en oppositiepartij Democraten stappen naar de National Anti-Corruption Commission (NACC) om premier Yingluck, de voorzitters van beide kamers en de 312 parlementsleden, die voor het afgewezen senaatsvoorstel stemden, uit hun functie te laten ontzetten.

Geen wraakactie, maar bedoeld om de rechtsstaat te beschermen, zegt senator Prasarn Marukpitak. Senator Wanchai Sornsiri zegt dat de 312 wetgevers ook strafrechtelijke vervolging kunnen verwachten vanwege plichtsverzuim en het gebruik van valse documenten [?].

De eerste die na de uitspraak van het Hof naar de NACC is gestapt, is het Network of Students and People for Thailand’s Reform (Pefot), een groep die op Ratchadamnoen een rally houdt. De bekende groep van veertig senatoren volgt vandaag en de Democraten volgende week. De NACC heeft het verzoekschrift van Pefot al geaccepteerd.

Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut (Democraten) herhaalde donderdag de oproep aan premier Yingluck om af te treden, het Huis van Afgevaardigden te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Het Constitutionele Hof oordeelde woensdag dat het voorstel tot wijziging van de samenstelling van de Senaat zowel procedureel als inhoudelijk in strijd is met de grondwet. Voor de overwegingen van het Hof, zie: ‘Grondwetwijziging: Regering en regeringspartij bijten in het zand.’ Premier Yingluck heeft nog niet gereageerd op de uitspraak. Eerder distantieerde ze zich van het voorstel, het mantra herhalend dat het voorstel een zaak van het parlement was en niet van de regering.

(Bron: Website Bangkok Post, 21 november 2013; krant 22 november 2013)

Meer nieuws over de politieke strubbelingen later vandaag in Nieuws uit Thailand.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website