De dam in nationaal park Mae Wong komt er, ondanks de aanslag op 13.260 rai ongerept bosgebied.

’Een bos kan worden aangelegd, dieren kunnen worden gefokt, maar ik houd meer van Thaise mensen. Als er weer een overstroming komt, zijn er geen Thaise mensen meer’, verdedigt minister Plodprasop Sursaswadi  de bouw van de dam.

Vandaag arriveren milieuactievoerders in Bangkok na een wandeltocht van 338 kilometer. Ze verzetten zich tegen de bouw omdat die ten koste gaat van milieu en ecologie. Door de bouw komt niet alleen 13.260 rai bosgebied onder water te staan , maar ze vormt ook een gevaar voor de tijgers die er hun habitat hebben.

Vorige week hebben de Seub Nakhasatien stichting en vijfentwintig milieugroepen een petitie ingediend bij het Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning (Onep), dat beslist over de gemaakte milieu-effectrapportage. Volgens de tegenstanders is het rapport onvolledig: het mist informatie over de ecologische systemen en mogelijke gevolgen voor planten en in het wild levende dieren.

Minister Plodprasop, die een brief heeft ontvangen van vijftig voorstanders, zegt te kiezen voor de levens en veiligheid van Thais. Hij geeft toe dat bos wordt vernield, maar ‘Ik ga driemaal zoveel bos aanleggen. Ik zal alle tegenstanders vragen daarmee te helpen. Ik vind er geld en ruimte voor. Voordat ik de dam heb gebouwd, heb ik het bos gereconstrueerd.’

Western Forest Complex

Nationaal park Mae Wong omvat 900 vierkante kilometer ongerept bos. Het maakt deel uit van het zogeheten Western Forest Complex, het grootste overgebleven bosgebied van Zuidoost Azië, alsmede van Thailands eerste cultureel erfgoed van Unesco, de wildreservaten Thung Yai-Huay Kha Khaeng.

Mae Wong is een belangrijk bos waar bedreigde diersoorten veilig zijn. Uit een recente studie van de Wildlife Conservation Society en het World Wildlife Fund (met behulp van camera’s) blijkt dat de tijgerpopulatie in Thung Yai-Huay Kha Khaeng toeneemt en dat de dieren migreren naar bufferparken, waaronder Mae Wong.

Het plan om in het park een dam aan te leggen is na de overstromingen van 2011 door de huidige regering uit de koelkast gehaald. Volgens de regering voorkomt de dam dat de Central Plains overstromen en met het water uit het stuwmeer kan 300.000 rai boerenland worden geïrrigeerd.

(Bron: Bangkok Post, 21 september, aangevuld met archiefmateriaal)

Foto: Tegenstanders van de Mae Wong dam onderweg van Ayutthaya naar het Nature and Agricultural Education Centre in Pathum Thani.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website