De regering is het gelukt een lening van 17 miljard baht los te peuteren bij de Government Savings Bank. Niet zo moeilijk, want dat is een staatsbank.

De vakbond zou er geen bezwaar tegen hebben dat de bank geld leent aan de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC), die het hypotheeksysteem voor rijst voorfinanciert. Het ministerie van Financiën staat garant voor aflossing en rente.

Met het geld kunnen boeren worden betaald, die al maanden op betaling wachten voor de rijst die ze hebben ingeleverd. In totaal wachten 1 miljoen boeren op geld, waarvoor een bedrag van 130 miljard baht nodig is. Minister Kittaratt Na-Ranong is van plan maandelijks 20 miljard baht te lenen om de BAAC te ondersteunen.

Maandag begint de bank met de betalingen. De bank kan per dag 2 à 3 miljard baht uitkeren, zodat de bank nu een maand vooruit kan. Of daarmee een eind komt aan de belegering van het ministerie van Handel in Nonthaburi door boeren (foto) en of de aangekondigde protesten van volgende week niet doorgaan, vermeldt de krant niet. Premier Yingluck verwacht dat de boeren naar huis gaan, nu een begin wordt gemaakt met de betalingen.

Voormalig minister van Financiën Thirachai Phuvananaranubala is er niet gerust op dat deze constructie wettelijk in de haak is. Zoals bekend is het de regering niet gelukt 130 miljard baht bij commerciële banken te lenen, omdat die bevreesd zijn voor juridische complicaties. Een demissionaire regering mag geen nieuwe verplichtingen aangaan. De interbancaire lening zou ook beschouwd kunnen worden als misbruik door de regering om electorale steun te verwerven en dat zou in strijd zijn met artikel 181 (4) van de grondwet.

Nog meer rijstnieuws

– In een poging de verkoop van rijst te versnellen heeft de regering donderdag 220.000 ton rijst te koop aangeboden op de Agricultural Futures Exchange of Thailand. Het is voor de tweede keer dit jaar dat dit kanaal wordt gebruikt voor rijst die hoofdzakelijk afkomstig is uit de oogst 2013-2014 en de vijfde keer in totaal. 167.000 ton bestaat uit witte rijst, de rest uit Hom Mali (jasmijnrijst). Zeventien kopers hebben belangstelling. Volgende maand worden de gelukkigen bekend gemaakt, levering vindt plaats tussen dan en juni.

De regering veilt verder 467.623 ton, zoals eerder gemeld. Hiervoor hebben achttien kopers belangstelling.  Zij leverden ook donderdag hun bod in. De president van Easternrice Co, een rijstexporteur naar Azië, schrijft de grote belangstelling toe aan de soepele voorwaarden, waardoor kopers  kunnen aangeven uit welk overheidsmagazijn ze rijst willen kopen. Bovendien wordt dit jaar een grote droogte verwacht, dus willen molenaars tot 500.000 ton opkopen. [De verklaring voor de grote belangstelling wijkt af van de verklaring die we gisteren meldden.]

– De staatsbank Krungthai Bank (KTB) heeft kortetermijn leningen verstrekt aan rijsthandelaren en exporteurs, die aan veilingen van de overheid deelnemen. Volgens vice-president Prasit Wasupath doet de bank dat al heel lang. Prasit benadrukt dat de bank geen geld uitleent aan de regering. Hij zei dit naar aanleiding van geruchten dat de bank leningen aan de overheid had aangeboden, zodat ze de (protesterende) boeren kan betalen.

(Bron: Bangkok Post,14 en 15 februari 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Regering leent 17 mld baht, maar komt daarmee een eind aan het boerenprotest?”

 1. teun zegt op

  Nu de staatsbank Government Savingsbank leningen gaat verstrekken teneinde de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) in staat te stellen de boeren uit te betalen, rijst de volgende vraag: waarom is dat niet eerder door Yingluck cs geregeld? Dan hadden de boeren niet richting Bangkok hoeven gaan en was er in die groep (toch een belangrijk deel van Yingluck’s achterban) niet zoveel onrust ontstaan.

  Alleen jammer voor Suthep. Want die had gedacht deze invloedrijke groep naar zich toe te kunnen trekken. Die kans lijkt mij aanzienlijk afgenomen. Ik vraag me af wat Suthep gaat doen met de miljoenen bahts die hij voor de boeren had opgehaald. Misschien zullen we het nooit weten.

 2. Max zegt op

  17 miljard is veel te weing er is minstaens 130 miljard nodig om de boeren te betalen dus zullen eerst de boeren betaald worden die het hardst protesteren om ze stil te laten houden,,,,maaaaar de nood is zeer hoog onder de boeren en 17 miljard zal ze niet stil houden..

 3. peter k zegt op

  De Government Saving Bank heeft wat uit te leggen aan haar klanten.Is alsnog onder druk overstag gegaan. Oorspronkelijk een spaarbank voor de oude dag en spaarbankboekjes voor kinderen. Nu dus financier van het noodlijdende BAAC. Ben benieuwd hoe de 17 miljard zonder ruzie wordt verdeeld.

 4. henry zegt op

  daarom zal ik mijn termijnrekening bij deze bank niet vernieuwen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website