Regering jaagt op 6.000 criminelen

Door Redactie
Geplaatst in Criminaliteit, Nieuws uit Thailand
Tags:
9 maart 2016

De Thaise regering gaat de strijd aan met de zware criminaliteit in Thailand. Daarvoor heeft de overheid een lijst opgesteld van zesduizend ‘invloedrijke criminele figuren’. De lijst wordt in het hele land verspreid.

Minister Prawit van defensie wil dat tegen deze criminelen actie wordt ondernomen, ongeacht wie ze zijn en tot welke partij ze behoren. Dat geldt ook voor ambtenaren, politieagenten en legerofficieren.

De regering wil hiermee duidelijk maken dat ze niet alleen tegenstanders van de junta aanpakt. De personen op de lijst zijn aangebracht door de inlichtingsdiensten en aangeleverd bij de regeringscommissie die verantwoordelijk is voor de strijd tegen invloedrijke criminele personen. Prawit is voorzitter van deze commissie.

Premier Prayut ontkende gisteren ook dat de jacht politiek gemotiveerd is. Het gaat om individuen die de wet overtreden en die moeten gestraft worden, zo zei hij.

Het ministerie van Justitie heeft zelf een lijst van drieduizend personen opgesteld, die betrokken zijn bij criminele activiteiten zoals illigale houtkap en het stelen van grond, drugshandel, belastingontduiking, loansharks en oplichters.

Critici zoals politicoloog Sripan van de Chulalongkorn universiteit zetten vraagtekens bij de lijsten. ‘De regering moet garanderen dat deze aanpak niet in strijd is met mensenrechten of misbruikt wordt om politieke tegenstanders de mond te snoeren. De regering dient de term “invloedrijke criminele figuren” nauwkeuriger te definiëren, want die zou kunnen duiden op personen die de gedachten van mensen beïnvloeden.’

Inmiddels is de grote schoonmaak al begonnen. De politie van Nakhon Pathom deed gisteren invallen op acht locaties. Daarbij werden een grote hoeveelheid vuurwapens, munitie en twee miljoen baht aan contant geld in beslag genomen.

Bron: Voorpagina Bangkok Post

2 reacties op “Regering jaagt op 6.000 criminelen”

  1. Jan Hoekstra zegt op

    Geldt deze regeling ook voor “monniken” die zichzelf verrijken. Wat Phra Dhammakaya bijvoorbeeld, hebben 2000 rai land in bezit, waarde 10 miljard baht. “Monniken” met dure sportauto’s en miljoenen in hun gewaad. Worden zij ook aangepakt, want dat zijn gewoon maffiapraktijken.

  2. Tino Kuis zegt op

    En de grootste mafia’s in Thailand zijn…………


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website