Vandaag zou wel eens het doek kunnen vallen voor de regering Yingluck. Het Constitutionele Hof buigt zich over een petitie, waarin de overplaatsing van Thawil Pliensri, secretaris-generaal van de National Security Council, in strijd met de grondwet wordt genoemd.

Het Hof zou vandaag al een besluit kunnen nemen, omdat de bestuursrechter eerder heeft vastgesteld dat die overplaatsing in strijd met de wet was. De rechter beval Yingluck Thawil in ere te herstellen. Het kabinet is al akkoord gegaan met Thawil’s terugkeer; alleen de Kiesraad moet nog het groene licht geven.

Politieke waarnemers denken dat deze zaak voor het Pheu Thai kabinet gevaarlijker is dan de zaak die voor de National Anti-Corruption Commission tegen premier Yingluck loopt. Zij is door de NACC beschuldigd van nalatigheid omdat ze als voorzitter van het National Rice Policy Committee niets heeft gedaan tegen de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de uit de hand gelopen kosten.

Eergisteren leverde Yingluck haar verweer in bij de NACC en gisteren besloot de commissie Yinglucks verzoek te honoreren om drie getuigen te horen [van de elf die ze had voorgesteld]. Wanneer de NACC Yingluck schuldig acht, gaat ze haar voordragen voor afzetting, een beslissing die bij de Senaat ligt. Voor het kabinet heeft deze procedure in principe geen consequenties.

Dat ligt anders bij de overplaatsingszaak. Wanneer het Hof de overplaatsing in strijd met de grondwet acht, valt het kabinet. Pimol Thampitakpong, woordvoerder van het Hof, verwacht niet dat het Hof vandaag al uitspraak doet. Wanneer het Hof een zaak in behandeling neemt, gaan er meestal vier tot vijf dagen overheen tot de uitspraak.

Vice-premier Phongthep Thepkanjana zegt dat de overplaatsing van Thawil geen daad was, waar Yingluck persoonlijk voordeel van had, zoals gesteld wordt in de petitie van een groep senatoren. Zij beschuldigen Yingluck van wangedrag en overtreding van twee artikelen in de grondwet.

Thawil werd in september 2011 overgeplaatst naar een functie als adviseur van Yingluck. Hij werd weggehaald om de post vrij te maken voor het toenmalig hoofd van de politie, wiens functie werd overgenomen door een zwager van Yingluck. Daar zou dan het ‘persoonlijk voordeel’ van Yingluck uit moeten blijken.

Volgens Phongthep is de procedure voor het Hof mosterd na de maaltijd omdat het kabinet al heeft besloten Thawil zijn oude functie terug te geven. Dus snapt hij niet hoe het Hof tot de conclusie zou kunnen komen dat de daden van Yingluck in strijd met de grondwet waren.

(Bron: Bangkok Post, 2 april 2014)

4 reacties op “Regering houdt de adem in: valt vandaag het doek?”

 1. Farang ting tong zegt op

  Ik verwacht niet dat vandaag het doek zal vallen voor Ying Luck, als er een uitslag komt verwacht ik die niet eerder dan volgende week maandag,
  Want als het voor Ying Luck het doek valt, dan zou dat olie op het vuur zijn, dit met het oog op de rally van de roodhemden aanstaande zaterdag, daarom denk ik dat het Constitutionele Hof het besluit over het weekend heen tilt.

  Dat Ying Luck werd verplicht Thawil zijn oude functie terug te geven geeft al aan dat zij in het ongelijk is gesteld. En op de vraag of zij er persoonlijk voordeel van zou hebben dat Thawil werd overgeplaatst kan je er toch van uit gaan dat dit alles word gestuurd door broertje lief dus zal zij er indirect ook voordeel van hebben in een later stadium.
  Vanaf het begin zijn de Shinawatras met Thaksin aan de top van de dynastieke piramide er toch op uit de politiek in Thailand te domineren, dat Thawil plaats moest maken voor zwager priewpan damapong is echt niet door Ying Luck bedacht, en dan Panthongtae Shinawatra de zoon van Thaksin waarbij de mogelijkheid niet word uitgesloten dat ook hij de politiek in gaat past helemaal in het plaatje.
  En door te trachten om de amnestiewet weer in te invoeren, kan Ieder weldenkend mens toch op zijn vingers natellen, (vul zelf maar in) wat of je denkt dat deze familie voor de toekomst in gedachten heeft.

 2. Paul zegt op

  Als slecht denkend mens kan ik me wel voorstellen wat de tegenstanders van Yinluck in gedachten hebben. Zij willen de Shinawatra’s weg om zelf de politiek te domineren. En dat kunnen zij alleen door de democratie buiten spel te zetten.

 3. Krelis zegt op

  Hoe kan je democratisch de mening van 78% van de thaise bevolking buitenspel zetten? Dit hele gebeuren is de oude elite tegen de opkomende en niet meer ongeletterde macht van de bevolking.
  We zullen het zien gebeuren in de komende 5 Jaar

 4. henry zegt op

  Ik denk dat Democratie en de Shinawatra’s omgekeerd evenredig zijn of een” Contradictio in Terminis ” zoals de dat zo mooi in het Latijn zeggen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website