De regering Thaise regering wil de wildgroei een ‘loan sharks’ (geldwoekeraars) gaan bestrijden. Ze krijgen de kans om een legale kredietverstrekker te worden, zo niet dan volgt onderzoek naar handel en wandel.

Zo wordt er gekeken naar de belastingafdrachten van de afgelopen jaren. De regering wil proberen een eind te maken aan deze onderhandse leningen, waarbij woekerrentes van meer dan 15 procent per maand wordt gevraagd. Malafide geldverstrekkers kunnen een maximum straf van twee jaar gevangenis en een boete van 200.000 baht tegemoet zien.

In de jacht naar ‘loan sharks’ zijn er dan ook recent invallen gedaan op 26 plaatsen in het land. De politie zegt het grootste netwerk te hebben opgerold, dat bekend staat als de Helmet Gang. Deze bestaat sinds 2011 en telt 86 afdelingen met 2.000 medewerkers.

Meer dan 1.000 overheidsfunctionarissen zouden bij de bende betrokken zijn. Zij zouden zogenaamd bemiddelen tussen geldverstrekker en schuldeiser, maar in werkelijkheid misbruikte zij hun positie om mensen met schulden te dwingen betalingen te doen. De DSI onderzoekt of ze daarvoor betaald werden.

Zeker 170.000 personen leenden geld bij de bende, in totaal 4 miljard baht. De Loan Shark rekende rentes van 20 tot 25 procent per dag, aldus adjunct permanent secretaris Dusadee van het ministerie van Justitie.

De invallen vonden plaats in Chiang Mai, Khon Kaen, Pathum Thani en Songkhla. Slechts één verdachte kon worden gearresteerd.

Er zijn 26 auto’s, 86 motorfietsen, 14 brandkasten, geld op 28 bankrekeningen, geweren en munitie, onroerend goed en grondaktes in beslag genomen, dat gin om een totale waarde van 150 miljoen baht.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Regering gaat geldwoekeraars aanpakken: eerste bende al opgerold”

 1. Daniël M. zegt op

  Wat een magere oogst… Slechts 1 verdachte opgepakt! Ik heb hier toch mijn bedenkingen hoor!

 2. Lomlalai zegt op

  Een goede zaak dat dit aangepakt wordt! Arme en radeloze mensen nog verder de vernieling in helpen, hoe laag kun je zakken?

 3. ruud zegt op

  Met rentes van 20- 25 % per dag, denk ik dat het totale bedrag heel veel hoger is, dan die 4 miljard.
  En twee jaar cel is een lachertje.
  Als je denkt aan al het leed, dat ze die 170.000 mensen hebben bezorgd en het feit, dat een aantal van die mensen zeer waarschijnlijk zelfmoord heeft gepleegd, omdat ze nooit meer uit de schulden konden komen.
  Ik heb ooit een verhaal gelezen, over een vrouw, die 10 jaar cel heeft gekregen voor het stelen van een appel.

 4. Joop zegt op

  Eindelijk, heel goed dat de regering deze keiharde criminelen gaat aanpakken. Slechts een arrestatie is mager, maar het begin is er. Deze vorm van criminaliteit is wat mij betreft een van de vijf grootste ergernissen in Thailand. Schokkend dat er zoveel ambtenaren bij betrokken zijn.

 5. Karel zegt op

  Mijn Thaise schoonzus die lerares is In Lop Buri (haar man is militair,was niet op de hoogte)heeft drie miljoen schulden gemaakt met gokken…Ze zou recht hebben op een “deftig” pensioen van ongeveer 12.000 bath.binnen een paar jaar maar de regering heeft haar schuilden overgenomen en ze zal 600 of 800 barh per maand krijgen… Ik vraag me dus af…waar zitten die “” Loan Sharks”… Zonder verder commentaar… Zelfs mijn goede Thaise vrouw is boos op haar en de militair houd zijn bakkes….

 6. Gerrit Tienkamp zegt op

  De omvang van Loan-Sharks is veel en veel groter dan men maar in kan denken.
  Ik woonde in Phra Khanong / Bangkok al waar een zeer grote Indiase Familie een inmens netwerk bezitten.
  De grote mannen zelf rijden in de nieuwste Ferraries, Lamboginies en Porsches, en wonen in een paleis-achtige villa, met park tuin.
  De lopers buiten doen hun werk grondig.
  Nu woon ik in Udomsuk / Bangkok. en het regend dagelijks an adres kaartjes die door motorbike boys rond gestrooid worden. Ook weer zeer doordacht want te teleoon nummers op die kaartjes wijzigen steeds.
  In Sathon / Bangkok zit oon een grote Loan Shark, die niet terug deinst om een paar raake klappen uit te delen, als betalingen achterwege blijven.
  Dit zijn slecht enkele voorbeelden, maar U zelf zou er ook zo een aantal kunnen bijvoegen.

 7. tonymarony zegt op

  Nou weet ik uit ervaringen dat de thai een weinig of slecht kan rekenen want ik zag op tv wat er zoal in beslag was genomen en dat is mijn inziens heel wat meer dan 150 mijoen baht hoor, maar wel een goede stap die volgens mij al heel lang bestaat , en nog heel veel mafia praktijken aanpakken anticoruptiebenden oke Mister Pruyat ga zo door.

 8. peter zegt op

  200.000 baht boete of 2 jaar hechtenis. Dat schiet lekker op.
  Ook deze actie gaat weer niets oplossen.
  Vraag me af of het domheid is of bewuste kwade wil.
  Geweldig land Thailand.

  • rob joppe zegt op

   Bedonderen belazeren en stelen ook wij zien ze dagelijks naar de kraampjes rijden de ene keer lachend de andere keer scheldend , als nu zelfs leken zoals wij , die gasten op die brommertjes herkennen is dat dan niet door de politie te zien???? Ze kunnen net zo goed een uithangbord op hun rug hangen , wat een farce.

 9. The panther zegt op

  Loansharks,ja hoor de kanker van deze maatschappij. Ik zit hier in een dorpje in de buurt van Pa sang,ze komen dagelijks hier,je ziet het direkt,twee gastjes op een motor,donkere intergraalhelmen op,tasje op de heupen. Niet zo moeilijk om te traceren dunkt mij.Een paar dagen geleden zaten we hier in een restaurantje waar die schatje hun hangout hebben,ze hebben hun stas daar,de verdachte boekje gaan ergens op een kast,daar worden ze verstopt. Een paar dagen geleden gebeurde het dat in het zicht van het restaurant twee van die boefjes aangehouden werden door een patrouille in een pick up. De baas van het restaurant,zelf oud politieman ging erheen op z’n brommertje,smoesde wat overhandigde iets,vijf minuten later kwamen de twee boefje lachend binnen. Zo zijn onze manieren! Kijk als ze die jongens zien rijden,en ze doen verdacht,aanhouden,fouilleren ,gele boekjes inkijken,staan alle namen,adressen en verdere gegevens in,hebben ze meteen getuigen en dan kunnen ze verder. Of zit ik nou te dromen? Is het hier misschien zo dat dat allemaal niet kan omdat de boefjes recht op misdaad hebben en de slachtoffers de kloten gekust worden,net als in mijn mooie Nederland ?

 10. lung addie zegt op

  Jammer genoeg zijn er ook farangs welke zich, uit hebberigheid, ook aan deze laakbare praktijken bezondigen. Hopelijk lopen die ook tegen de spreekwoordelijke lamp. Deze praktijken zijn op geen enkel mogelijke manier goed te praten.

 11. Ger zegt op

  Nou ik wil ook graag een andere kant verklaren. Degene die een overeenkomst aangaat weet van de verplichtingen, te betalen rente en terugbetaling van het geleende. Als je echt niet meer bij de officiele uitleners , banken etc., terecht kan ja dan heb je zelf de keus. Niemand dwingt je en het is de eigen keuze van de Thai om met een geldwoekeraar in zee te gaan.
  Zelfs de nieuw nano- en picoleningen ingesteld door de Thaise overheid kennen een rentrvergoeding van 36 procent per jaar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website