Eindelijk breekt het uur van de waarheid aan: Thailand zal zijn gigantische rijstvoorraad, opgekocht in het kader van het controversiële hypotheeksysteem voor rijst, tegen een groot verlies moeten verkopen. Minister Nawatthamrong Boonsongpaisan (PM’s Office) heeft dat donderdag schoorvoetend moeten toegeven.

Verkoop van de rijst is dringend gewenst want de regering staat voor 476,89 miljard baht in het krijt bij de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC), die het programma voorfinanciert. Het minister van Handel heeft tot nu toe slechts 65 miljard aan de staatsbank overgemaakt uit rijstverkopen.

Wil de regering het programma voortzetten, dan zal ze de komende maanden de in het rijstseizoen 2011-2012 en de eerste oogst van het seizoen 2012-2013 snel moeten verkopen, want de magazijnen liggen barstensvol en hoe langer de rijst er ligt, hoe meer de kwaliteit terugloopt.

Het hypotheeksysteem is [op aandringen van oud-premier Thaksin] door de regering Yingluck van stal gehaald met als doel het inkomen van boeren te verhogen. Ze betaalt prijzen die circa 40 procent boven de marktprijzen liggen. Volgens de regering had dit geen probleem hoeven zijn, omdat de prijs van rijst op de wereldmarkt zou stijgen. De prijs is echter nauwelijks gestegen, waardoor Thaise rijst onverkoopbaar is, de export is ingezakt en Thailand als ’s werelds rijstexporteur nummer 1 is ingehaald door Vietnam en India.

Sinds de introductie is van vele kanten al aangedrongen op herziening van het programma omdat het een grote aanslag op ’s rijks financiën doet en niet de boeren, maar de molenaars, grootgrondbezitters en corrupte politici ervan profiteren. Het rijstseizoen 2011-2012 leverde een verlies van 140 miljard baht op en dit bedrag zal oplopen naar meer dan 210 miljard baht voor het seizoen 2012-2013. Een klein ‘lichtpuntje’ is het feit dat de opbrengst van de tweede oogst lager dan verwacht is als gevolg van de droogte. Pech voor de boeren, maar voordelig voor de regering die minder rijst hoeft op te kopen.

Jac Luyendijk van Swiss Agri Trading SA zegt dat de vooruitzichten voor de rijstprijs op de lange termijn somber zijn. ‘Het probleem wordt groter en groter vanwege de stijgende rijstvoorraden van Thailand. Wanneer Thailand die begint te verkopen, zitten we de komende jaren opgescheept met heel lage rijstprijzen.’

(Bron: website Bangkok Post, 7 maart 2013; merkwaardigerwijs staat dit artikel niet in de papieren krant)

Korte toelichting

Het rijsthypotheeksysteem, dat door de regering Yingluck is heringevoerd, werd in 1981 gelanceerd door het ministerie van Handel als maatregel om het overaanbod van rijst in de markt te verlichten. Het leverde de boeren op korte termijn inkomsten op, waardoor ze de verkoop van hun rijst konden uitstellen.

Het is een systeem waarbij boeren een vaste prijs voor hun paddy (ongedopte rijst) krijgen. Beter gezegd: met de rijst als onderpand nemen ze een hypotheek bij de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives. De regering Yingluck heeft de prijs voor een ton witte rijst vastgesteld op 15.000 baht en Hom Mali 20.000 baht, afhankelijk van kwaliteit en vochtigheidsgraad. In de praktijk krijgen de boeren vaak minder.

Omdat de door de regering betaalde prijzen 40 procent boven de marktprijzen liggen, kan beter gesproken worden van een subsidiesysteem, want geen enkele boer lost de hypotheek af en verkoopt zijn rijst op de open markt. 

Uit Nieuws uit Thailand van 7 maart

De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het hypotheeksysteem voor rijst voorfinanciert, moet hoogstwaarschijnlijk een beroep doen op collegabank GSB om het systeem te financieren. De BAAC moet al hogere risicopremies betalen in het interbancaire verkeer vanwege zorgen over de stabiliteit van het hypotheeksysteem en de liquiditeit van de bank.

De kosten van het hypotheeksysteem voor het rijstseizoen 2012-2013 worden geschat op 300 miljard baht. Van dit bedrag wordt 141 miljard baht gefourneerd door het Public Debt Management Office. De rest moet komen van afdrachten van het ministerie van Handel uit verkopen van rijst, opgekocht in het vorige seizoen. Maar hier wringt de schoen, want die rijst is zo goed als onverkoopbaar vanwege de hoge prijs die de regering de boeren betaalt.

De BAAC zou het resterende geld kunnen lenen, maar de regering is niet erg genegen garant te staan, omdat ze die ruimte zelf wil gebruiken om haar infrastructurele plannen de komende jaren te kunnen uitvoeren. Dus zal de Goverment Savings Bank te hulp moeten schieten.

Zoals gisteren al gemeld helpt Moeder Natuur een handje, want door de droogte wordt aanzienlijk minder rijst geoogst dan verwacht en dat levert een leuk financieel voordeel op. Niet voor de boeren natuurlijk, maar voor het ministerie.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Regering geeft toe: we lijden verlies op rijstverkoop”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Het bericht ‘Regering geeft toe: we lijden verlies op rijstverkoop’ is inmiddels aangevuld met een korte toelichting en een nieuwsbericht over de financiële positie van de BAAC.

 2. Cornelis zegt op

  Ook in de EU hebben we sinds de jaren 60 dit soort toestanden gehad – voor een deel bestaan ze zelfs nog – in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (CAP – Common Agricultural Policy). Boeren kregen garantieprijzen ver boven de wereldmarktprijs voor bepaalde producten en om toch de export mogelijk te maken werd bij uitvoer het verschil tussen die garantieprijs en de wereldmarktprijs aan de exporteur uitgekeerd. Omgekeerd, dus bij invoer in de EU, moest dat verschil als zgn. landbouwheffing worden betaald en daarmee werd uiteraard de invoer ontmoedigd…………
  Ook werden in bepaalde sectoren producten door de EU ingekocht tegen een vastgestelde (te hoge) prijs en vervolgens opgeslagen; daardoor ontstonden fenomenen als de ‘boterberg’. Vaak werden dergelijke voorraden tegen dumpprijzen op de wereldmarkt geloosd. E.e.a. zeer tot verdriet en tot nadeel van bij voorbeeld ontwikkelingslanden die daardoor hun eigen afzet van soortgelijke producten zagen instorten.
  Dergelijke factoren zie je dus ook in het Thaise rijsthypotheeksysteem terug. Ik kan me voorstellen dat men de rijstproductie wil zekerstellen maar men zou dat dan moeten koppelen aan productiequota. Zoals het nu is – als ik het tenminste goed begrijp – wordt in feite een zo hoog mogelijke productie gestimuleerd die uiteindelijk ver boven de vraag van de markt uitgaat.

  Dick: Die stimulans zit in het feit dat de regering heeft beloofd ‘elke rijstkorrel’ op te kopen.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  @ Cornelis Jij pleit voor productiequota. Anderen noemen kwaliteitsverbetering (hogere voedingswaarde), organische verbouw (er wordt in Thailand veel te veel gespoten), productvernieuwing (producten op basis van rijst, waarvan er al tal zijn) en een hogere productie per rai (Vietnam scoort hierop veel beter).

  Overigens goeie reactie van je, de vergelijking met het landbouwbeleid van de EU.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website