De regering heeft haar plannen bekend gemaakt voor het uitgeven van land aan arme landloze boeren. Het recent opgetuigde National Land Policy Committee heeft in haar eerste vergadering besloten drie sub-panels te vormen die zich gaan bezighouden met het verwerven van land, de selectie van boeren die ervoor in aanmerking komen en hulp aan de boeren bij het bebouwen van het land.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft al een lijst opgesteld van underprivileged boeren. Op die lijst staan ook degenen die van hun land verdreven zijn. [Ik neem aan dat gedoeld wordt op degenen die al grond in bezit hadden voordat die de status van beschermd gebied kreeg.] De grond gaat niet uitgegeven worden aan individuen maar aan coöperaties of andere rechtspersonen.

Maar ondanks deze voorwaarde heeft Bangkok Post weinig vertrouwen in het initiatief. In haar hoofdredactioneel commentaar van donderdag noemt de krant het ‘een nobel idee’, maar een blik in het verleden leert dat eerdere programma’s (het eerste in 1943) grotendeels mislukt zijn.

De afgelopen zeventig jaar is 20 miljoen rai herverdeeld, maar het meeste land is via doorverkoop in handen gekomen van grootgrondbezitters.

De regering zou niet grond in zogeheten degraded (verwaarloosde, aangetaste) bossen moeten verdelen, maar land dat illegaal in handen van de grootgrondbezitters is gekomen, citeert de krant een coördinator van de Assembly of the Poor, een netwerk van arme boeren. ‘Dit programma zou alleen mogen doorgaan wanneer het zeker is dat het land naar de juiste boeren gaat.’

Premier Prayut heeft er wel vertrouwen in. In zijn wekelijks tv-praatje gisteravond zei hij dat het land niet wordt weggegeven, het blijft eigendom van de staat, en wordt pas uitgegeven nadat uit controles blijkt de uitgifte correct is. ‘De regering niet wil dat het land in de handen van rijken terechtkomt.’

(Bron: Bangkok Post, 8 november 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Regering geeft land aan landloze boeren”

 1. willem scheveningen. zegt op

  Prayut geeft land aan landloze boeren:
  Proef ik hier toch ‘n beetje Thaksin strategie? Ben er wel blij mee [je zou bijna denken dat Prayut ook een privé lijntje met Thaksin heeft]. Als dit ten goede van de arme boeren komt, is dit alleen maar vooruitgang.
  Gr;Willem Scheveningen

  • Gerrie Q8 zegt op

   Dit deed Mao Tse Tung ook al in China en wordt daardoor nog steeds op handen gedragen, ondanks de vele slachtoffers onder zijn dictatuur. Lees het boek maar eens: Chairman Mao, the unknown story. Wel een dikke pil, dus je moet er “even” voor gaan zitten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website