‘Het is onduidelijk hoe de impasse eindigt omdat beide partijen met hun rug tegen de muur staan. De strijd zal wel enige tijd duren want beide beschuldigen elkaar van “onrechtmatigheid” en “verraad”. De confrontatie bevindt zich in een patstelling, omdat degene die verliest ernstige strafrechtelijke beschuldigingen kan verwachten.’

Dit schrijft Bangkok Post vandaag in een analyse van de huidige situatie. Een voorspelling doet de krant niet anders dan dat het lang kan gaan duren. Positief is dat de regering alle mogelijke moeite doet geweld te voorkomen. Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden), de belangrijkste steunpilaar van de regering, houdt zich gedeisd en beperkt zijn bewegingen om een confrontatie te voorkomen. Het Rajamangala stadion, waar het UDD een rally houdt, is ver van de protestlocaties.

Actieleider Suthep Thaugsuban, door de krant nu aangeduid als leider van de Civil Movement for Democracy, weigert met de regering te onderhandelen. Wanneer de regering aan het eind van de maand niet is gevallen, gaat het protest door, zegt hij.

Premier Yingluck is niet van plan af te treden en het Huis van Afgevaardigden te ontbinden. ‘Ik begrijp het niet. Er is geen “Thaksin regime”, er is alleen democratie.’ Yingluck refereerde met die term aan de kritiek op de regering, die naar de pijpen van oud-premier Thaksin zou dansen.

Mogelijk komt de oplossing van de National Anti-Corruption Commission, die zich buigt over het controversiële en geldverslindende hypotheeksysteem voor rijst en de regeringsplannen voor waterwerken ad 350 miljard baht.

Dinsdagavond ontvouwde Suthep zijn plannen voor een ‘volksparlement’ en lanceerde hij een zespuntenplan (zie kader). Die volksregering kiest een premier en vormt een ‘dream team’ als kabinet.

‘Al die ideeën zijn goed, maar het zijn dromen’, zegt politicoloog Nakarin Mektrairat van de Thammasat universiteit. ‘Ze zijn te idealistisch om in de praktijk te brengen.’ Nakarin suggereert een meer praktische oplossing: Ontbinding van het Huis van Afgevaardigden, dan kan Suthep tijdens de volgende verkiezingen voor zijn plan actie voeren.

Voorzitter Pramon Sutivong van de (particuliere) Anti-Corruption Organisation of Thailand is gereserveerd. ‘Zo’n open forum kan bruikbare ideën opleveren, maar we kunnen het democratisch stelsel niet omver werpen.’

Charas Suwanmala, deken van de faculteit politicologie van de Chulalongkorn universiteit, vindt het wel een aantrekkelijk idee. Het volksparlement zou op zijn langst drie maanden moeten bestaan en samen met de regering een blueprint voor politieke hervormingen moeten opstellen, zegt hij.

Roodhemdleider Jatuporn Prompan noemt Suthep’s voorstellen ‘niets meer dan fantasie’.

Voor een overzicht van de gebeurtenissen van gisteren zie de Breaking News-items onder Nieuws uit Thailand van 27 november. Meer nieuws later vandaag in Nieuws uit Thailand.

(Bron: Bangkok Post, 28 november 2013)

Foto boven: Demonstranten bezetten gisteravond het terrein van het regeringscomplex aan de Chaeng Wattana Road.

Foto homepagina: Demonstratie bij het kantoor van het Department of Special Investigation (de Thaise FBI).


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website