Weer een tegenslag voor de regering die wanhopig op zoek is naar geld om de boeren te kunnen betalen. De raad van bestuur van de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) weigert haar eigen liquiditeit te gebruiken om rijstboeren te betalen.

De bank wil wel promesses (promissory notes, PN) uitgeven, wanneer die gedekt worden door het ministerie van Financiën. Maar een woordvoerder van Financiën verwacht niet dat er veel belangstelling voor zal bestaan.

Op de eerste 20 miljard van de in totaal 80 miljard baht kan donderdag worden ingeschreven; een week later zijn ze beschikbaar. Het kabinet heeft voor deze operatie al in september toestemming gegeven, toen het nog niet demissionair was.

Volgens een bron bij Financiën ziet minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) de bui al hangen, want hij heeft de belangstelling voor de promesses gepeild bij onder andere de Islamic Bank of Thailand (niet de meest gezonde bank; ze heeft een extreem hoog percentage NPL’s), het waterleidingbedrijf van Bangkok en de Land and Houses Bank.

De raad van bestuur van de BAAC ontkent bij monde van Virat Sakjirapapong berichten dat overwogen wordt bankpresident Luck Wajananawat de laan uit te sturen, omdat hij zijn oren te weinig naar de RvB en de minister laat hangen. Gisteren trokken honderden bankmedewerkers naar het BAAC-hoofdkantoor om Luck een hart onder de riem te steken (foto). Virat zegt ook dat de bank niet haar liquiditeit gaat gebruiken om de boeren te betalen. Dat geld moet uit leningen en rijstverkopen komen.

Voor de huidige oogst (oktober tot eind deze maand) heeft de bank 62,9 miljard baht uitgekeerd voor 3,91 miljoen ton paddy. 875.900 boeren moeten nog 115 miljard baht ontvangen voor 6,7 miljoen ton ingeleverde rijst. De bank werkt aan een plan om een liefdadigheidsfonds te vormen, waarop boeren een beroep kunnen doen voor leningen tot 50.000 baht.

Secretaris-generaal Sombat Narawuttichai van het Government Pension Fund ontkent mediaberichten dat Financiën van plan is het fonds staatsobligaties in de maag te splitsen met het doel de boeren te kunnen betalen. De gelden van het GPF, bestemd voor investeringen, zijn al  grotendeels vastgelegd en de maandelijkse bijdragen van de leden ad 1 miljard baht zijn onvoldoende om het hypotheeksysteem te financieren, aldus Sombat.

Eerder heeft de regering enkele malen geprobeerd 130 miljard baht op te halen door de verkoop van obligaties (geen belangstellingen voor, twee veilingen mislukt), leningen bij commerciële banken (geweigerd vanwege de angst voor juridische complicaties), een interbancaire lening van de Government Savings Bank (GSB) aan de BAAC (na protesten geschrapt) en obligatieaankoop door Airports of Thailand (personeel verzet zich). De interbancaire lening heeft geleid tot een bankrun op de GSB. In enkele dagen is 56,5 miljard baht door spaarders teruggetrokken.

Toelichting en aanvulling van Dick van der Lugt:

Ik hoop het nieuws correct te hebben weergegeven, want ik vond het bericht in het Business-katern niet uitblinken in helderheid. In het eerste katern kom ik het bedrag van 20 miljard baht weer tegen, maar nu zou dat geld op verzoek van het National Rice Policy Committee uit de reguliere begroting moeten komen. Dat verzoek ligt vandaag bij het kabinet. Het ministerie van Handel gaat ook toestemming aan de Kiesraad vragen. Het ministerie heeft de Kiesraad al gevraagd 712 miljoen baht aan de begroting te mogen onttrekken. Dat verzoek is al goedgekeurd door het kabinet.

Nog meer rijstnieuws

De krant meldt nog meer nieuws over de rijst ellende. Boeren in de Central Plains hebben een verzoekschrift ingediend bij de Central Administrative Court. Ze vragen de bestuursrechter het hypotheeksysteem te schrappen, omdat het een directe bedreiging vormt voor de particuliere rijsthandel. Het systeem schaadt de rijstverbouw en de handel en benadeelt de boeren omdat de regering niet in staat is hen te betalen. Naar verwachting doet de rechtbank binnen twee weken uitspraak.

Het Mental Health Department maakt zich zorgen over het welzijn van de boeren die sinds 13 februari bij het ministerie van Handel in Nonthaburi kamperen. Hulpverleners hebben er met boeren gepraat. Enkelen vertonen ernstige tekens van stress en depressie.

(Bron: Bangkok Post, 25 februari 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Regering blijft wanhopig op zoek naar geld voor de boeren”

  1. Dick van der Lugt zegt op

    Het bericht ‘Regering blijft wanhopig op zoek naar geld voor de boeren’ is herzien. (11.15 uur, Thaise tijd)

  2. rene zegt op

    Ik kan niet mer zeggen als hoedje af voor de berichtgeving vanuit de Bangkok Post


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website