Het Japanse ratingbureau Japan Credit Rating Agency is het eerste bureau dat Thailands kredietwaardigheid heeft teruggebracht van ‘stabiel’ naar ‘negatief’.

JCR waarschuwt dat de politieke onrust het economisch herstel kan verlammen. Wanneer de crisis met het huidige tekort op de betalingsbalans aanhoudt, kan die ’s lands liquiditeit aan buitenlandse valuta verzwakken.

Volgens JCR lijkt het waarschijnlijk dat economische maatregelen, inclusief infrastructurele ontwikkeling, die nodig zijn voor economisch herstel, vertraging zullen oplopen.

Sinds anti-regerings demonstranten vorig jaar de straat op gingen, waarschuwen ratingbureaus als Moody’s Investors Service en Fitch Ratings al voor een negatieve beoordeling wanneer de politieke onrust in de tweede helft van het jaar doorgaat.

JCR is niet de eerste organisatie die de alarmbel luidt over Thailands tekort op de betalingsbalans. De Asian Development Bank zei onlangs dat de tekorten op de betalingsbalans en de begroting om toezicht vragen, omdat de externe factoren van het land verslechteren wanneer de tekorten enkele jaren blijven bestaan ondanks Thailands grote reserves aan buitenlandse valuta.

Sinds 2012 heeft Thailand een tekort op de betalingsbalans. De buitenlandse reserves bedroegen op 21 maart US$ 168 miljoen. JCR verwacht dat het tekort op de betalingsbalans dit jaar afneemt wanneer de export aantrekt dankzij het economisch herstel, met name in ontwikkelde landen.

Anderzijds is het aantal goedkeuringen van foreign direct investment drastisch afgenomen omdat een nieuw bestuur van de Board of Investment (BoI) ontbreekt en de demissionaire regering geen goedkeuringen durft te verlenen uit angst de grondwet te overtreden. Pas onlangs gaf de Kiesraad het groene licht voor de benoeming van het nieuwe bestuur van de BoI.

JCR verwacht niet dat Thailand in een financiële crisis belandt dankzij een redelijk gezonde begroting, de stabiliteit van het bancaire systeem en de betrekkelijk sterke externe balans.

(Bron: Bangkok Post, 4 april)

[Ik hoop het nieuws correct te hebben weergegeven, want ik heb weinig verstand van economische onderwerpen.]

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Ratingbureau waarschuwt voor kredietstatus Thailand”

  1. Jack G. zegt op

    Wat betekent dat ook alweer. Hogere rentes op buitenlandse leningen of gaat de koers van Thaise Baht onderuit?

  2. Franky R. zegt op

    Ik zit met een vraag…wie of wat zijn die ratingbureau’s eigenlijk en waarom wordt hen zoveel macht toegedicht?

    Beleggers zijn toch al van die kuddedieren, die allemaal naar links of rechts springen bij het minste geringste…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website