Protestleider Suthep Thaugsuban, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, heeft demonstranten in Bangkok opgeroepen alle ministeries te bezetten en demonstranten in het land Provinciehuizen. ‘Zeg tegen ambtenaren dat ze moeten stoppen het Thaksin regime te dienen.’ Suthep zal zichzelf niet aangeven zolang de huidige regering aan de macht is.

Suthep beweerde gisteren dat de politie hem ’s nachts in het ministerie van Financiën zou proberen te arresteren, waar hij een tweede ‘hoofdkwartier’ heeft ingericht. Hij zei: Als mijn supporters niet willen dat ik gearresteerd word, moeten ze naar Bangkok komen om het protest te versterken. ‘Dit zouden mijn laatste woorden kunnen zijn. Ik weet niet wat er met mij gaat gebeuren.’

Puntsgewijs de gebeurtenissen van gisteren, deels eerder gemeld in Breaking News:

 • De ministeries van Toerisme en Sport, Transport en Landbouw werden bezet.
 • Bij Binnenlandse Zaken lukte het niet binnen te komen. Nadat de elektriciteit was afgesloten, beloofde de adjunct permanent secretaris dat het personeel stopte met werken voor de regering, aldus een protestleider ter plaatse. De elektriciteit werd daarna weer aangesloten. De directeur-generaal van het Department of Provincial Administration gaf een andere verklaring. Het personeel blijft voor de regering werken, maar het blijft thuis totdat de problemen zijn opgelost.
 • De bezetting van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Public Relations Department is beëindigd. De demonstranten die BuZa hadden bezet, keerden terug naar hun basis in Nang Loeng.
 • De bezetting van Financiën, die maandag begon, ging door.
 • In de provincies Saraburi en Satun probeerden demonstranten het Provinciehuis binnen te dringen, maar de oproerpolitie verhinderde dat.
 • Ekanat Promphan, woordvoerder van een anti-regeringsgroep, ontkent dat een Duitse journalist maandag is aangevallen, nadat Chumphon Chumpol (voormalig Democratisch parlementslid en nu protestleider) hem had aangewezen als roodhemdsupporter. Zijn groep zal het bedrijf waar de Duitser voor werkt, schrijven dat hij bevooroordeeld jegens de demonstranten is.
 • De rechtbank vaardigde op verzoek van het hoofdbureau van politie een arrestatiebevel tegen Suthep uit. Diens advocaat ging naar de rechtbank om bezwaar te maken. De politie had eerst Suthep tweemaal moeten gelasten zich te melden.
 • De roodhemden gaan door met hun tegenrally in het Rajamangala stadion, dat ver van de protestlocaties van de anti-regeringsgroepen ligt. Roodhemdleider Jatuporn Prompan zegt dat ze er blijven totdat de tegenstanders van de regering zich verspreid hebben.
 • Premier Yingluck is bereid met Suthep in gesprek te gaan. Hij is welkom om aan te schuiven bij het door haar opgerichte politieke forum. [Niets meer over gelezen sinds de bijeenkomst met Tony Blair.]
 • De uitbetaling van salarissen en het toekennen van budgetten kan vertraging oplopen wanneer de bezetting van het ministerie van Financiën en het Budget Bureau na zaterdag doorgaat. Dit zegt staatssecretaris Tanusak Lek-uthai. Het ministerie overlegt met de protestleiders om dat te voorkomen. Volgens Comproller-General Manas Jamveha kunnen de betalingen deze maand echter gewoon doorgaan, omdat er een back-up systeem is.
 • De adjunct-directeur-generaal van het Fiscal Policy Office waarschuwt dat de overheidsuitgaven de rest van het jaar in gevaar komen, wanneer de bezetting van Financiën nog lang doorgaat. De economische groei zou daardoor kunnen vertragen, zegt hij.

(Bron: Bangkok Post, 27 november 2013; website 26 november 2013)

Meer nieuws later vandaag in Nieuws uit Thailand.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Protestleider Suthep: Bezet alle ministeries en Provinciehuizen”

 1. Jan Dekker zegt op

  Ik keek vanmorgen naar het nieuws en zag de man zijn rede voeren.
  Hij deed mij denken, als ik de gelaatsuitdrukkingen van de man bezie, aan iemand uit Italië tijdens de tweede wereldoorlog.
  Wat mij het meest verbijsterde was de monnik die naast (achter) de spreker zat. Maar misschien kan iemand dat mij uitleggen.

  • michiel zegt op

   Leuke reactie denk er net zo over tot gisteren ( nu weer thuis) 3 dagen lang de toespraken kunnen aanhoren welke op Ratchamdamnoen RD door de speakers galmde. Waren tot in de hotel kamer te horen. Deden me soms toch even denken aan de toespraken die je in documentaires over ww2 kan zien.
   Qua toonaard.

   Zie Rutte al op die toon zulke toespraken houden. lol. Dan zou hier zeer snel een vergelijking met …… gemaakt worden. Zelf maar invullen

 2. Willem zegt op

  Net terug uit Thailand en de afgelopen weken heb ik veel mensen uit Bangkok en Noord Thailand gesproken. Beeld wat ik krijg, zowel uit de middenstand, hoog opgeleide en mensen van de straat is dat de protesten vooral gericht zijn tegen de corruptie in de regering – men heeft hier schoon genoeg van en dan met name de Taksim-clan. Ik kijk en luister met een westerse beeld en wat mij vooral opviel is de vastberadenheid onder de betogers. Thaise bevolking is zelden zo expliciet in het uiten van hun onvrede.
  Uiteraard hoop ik dat er snel een oplossing komt en de rust terugkeert.

  • janbeute zegt op

   Beste Willem , corruptie is aan beide zijden aanwezig .
   En niet alleen bij de Thaksin groep .
   Voor wat die Suthep betreft , is een zeer gevaarlijk mannetje en oproer kraaier .
   Hoe eerder die verdwijnt van het toneel , des te beter voor de onderhandelingen .
   Maar hoe het afloopt , ik ben er bang voor .
   Ook de red shirts gaan zich meer organiseren .

   Jantje .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website