De protesten gaan de laatste fase in, waarin de bevolking zal begrijpen dat de regering een blok aan het been is, zegt PDRC-leider Sathit Wongnongtoey. ‘We bereiden ons voor op een lange strijd. We weten alleen nog niet wanneer die zal eindigen. De regering heeft het recht verloren om aan de macht te blijven. Het gaat er nu alleen om hoe ze vertrekt.’

Volgens een analyse in Bangkok Post dient de regering rekening te houden met langdurige spanningen tussen haar en de protestbeweging nu enkele gewelddadige aanvallen op anti-regerings demonstranten hebben plaatsgevonden. Actieleider Suthep Thaugsuban heeft al aangekondigd dat vanaf vandaag demonstranten in het Zuiden overheidsgebouwen gaan sluiten.

Naar verluidt zouden in het Centre for the Administration of Peace and Order, dat verantwoordelijk is voor de veiligheidssituatie, de meningen verdeeld zijn over de vraag of actieleider Suthep dient te worden gearresteerd. Sommigen willen dat hij in de boeien wordt geslagen, anderen vrezen voor de repercussies.

Regeringspartij Pheu Thai denkt dat het aantal demonstranten in de loop der tijd zal verminderen. Ze hoopt ook dat de inwoners van Bangkok in verzet komen. De uitdaging is nu, aldus een minister [geen naam], hoe de situatie tot de verkiezingen van 2 februari te handhaven. Volgens een bron in het Government House heeft premier Yingluck geprobeerd via militaire leiders en zakenmensen in gesprek te komen met Suthep. Ze zou bereid zijn af te treden en de verkiezingen uit te stellen. Yingluck wil ook de verzekering dat haar gezin veilig is.

De regering heeft het ook moeilijk met de harde kern in het UDD (United Fronty for Democracy against Dictatorship, roodhemden). Wanneer zij bij geweld betrokken worden, kan de regering niet ontkennen verantwoordelijk zijn. PDRC-leider Sathit meent dat de regering in het nadeel is wanneer ze tot geweld overgaat. ‘Dan is het spel snel over.’

Pairote Polpet, lid van de Law Reform Commission, wijst erop dat de regering door Bangkok Shutdown is verzwakt en die heeft het al zo moeilijk op andere fronten. Zo beginnen boeren te morren, die sinds oktober op geld voor hun ingeleverde rijst wachten.

(Bron: Bangkok Post, 20 januari 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Protesten gaan laatste fase in; regering in de hoek gedrukt”

 1. Susan zegt op

  Is het veilig om naar het zuiden te gaan 9 februari

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Susan Het reisadvies van Buitenlandse Zaken luidt: Vanwege de slechte veiligheidssituatie worden niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden ontraden, te weten in de vier zuidelijke provincies Yala, Narathiwat, Pattani en Songkhla.

   • Louise van der Marel zegt op

    Hi Dick,

    Van hare gefeliciteerd met je verjaardag.
    Men zegt: “een jaartje ouder, een jaartje wijzer”
    Nu, bij ons werkt dat niet hoor.
    Nog steeds zo gek als een deur. (rare uitdrukking trouwens.)

    Heeft toaal niet met jouw reply te maken, maar ik hoop dat de moderator dit doorlaat.
    Daar wij nog niet zo lang op tb zitten, ben ik de columns gaan lezen van het begin, om te zien of ik iets belangrijks gemist heb.
    Daar kwam, ik dacht bij Gerrie< 8/1 naar boven.

    Had jullie beiden graag willen ontmoeten in bkk, maar vrienden over, ons beider verjaardag (ook zo leuk na al die feestdagen en iedereen de alcohol en voedsel tot zijn wenkbrauwen)
    Een zeer moeilijke, wat heet, zware tijd voor ons.
    Maar, we hebben het weer overheefd.
    We hopen dat je een fijne dag gehad hebt.

    groetjes,
    LOUISE

 2. Willem H zegt op

  :”@ Susan Het reisadvies van Buitenlandse Zaken luidt: Vanwege de slechte veiligheidssituatie worden niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden ontraden, te weten in de vier zuidelijke provincies Yala, Narathiwat, Pattani en Songkhla.”

  Dit reisadvies bestaat al een aantal jaren en heeft niets met de huidige protesten te maken maar met de moslim terreurgroepen die in deze provincies al enkele jaren aanslagen plegen .
  Het merendeel van de toeristen gaat niet naar deze provincies maar eerder naar Phuket of Krabi.

 3. Keesausholland zegt op

  Verkiezingen, democratie moet doorgaan, daarna breed overleg, dat is de juiste volgorde.

 4. Keesausholland zegt op

  en proficiat Dick !

 5. Gerard zegt op

  Thailand zal me politiek een rotzorg zijn. Ik verbaas me echter wel dat thai onderling elkaar zo het leven zuur maken voor een handjevol elitaire boeven. De een in Dubai en de ander in het luxe Intercontinental hotel in Bangkok en voor de foto even tussen de mensen eet. Het zal ze allemaal een rotzorg zijn het wel en wee van de gemiddelde thai. Democratie hoor je om de 2 minuten, alsook hervormingen, maar weten ze wel wat het woord betekend? Natuurlijk niet. Om democratie te bewerkstelligen zijn inderdaad hervormingen nodig en dan starten we bij …. het leger! Deze kliek doet gewoon wat hem goeddunkt en trekt zich werkelijk geen reet aan van de regering. Kun je je dat voorstellen in Europa? Waar een legerleider persconferenties geeft? Openlijk een ‘coup’ in gedachten houdt? En dezelfde boef nog steeds legerleider is na de coup van 2007? Deze man was in Europa allang van het toneel verdwenen, maar niet in een Derde Wereld land als Thailand die zich zo graag onder de werkelijk grote landen wil scharen. Deze opstelling maakt iedere regering ‘lam’ en niet ‘slagvaardig’. Ik heb in de jaren dat ik in Thailand woon nog never een regering gezien die hervormingen hoog op de agenda had staan incl. Suthep en consorten. Kortom Thai… maak elkaar maar weer dood of maak elkaar het leven maar weer zuur. De elite zal het worst wezen. Die eten geen ‘steak’ minder en vermaken zich weer in het bubbelbad na een dagje ‘ betrokken’ te zijn geweest.

  • chris zegt op

   beste Gerard,
   Met puur westerse ogen gekeken heb je natuurlijk gelijk. Als je je een beetje in de geschiedenis van Thailand zou verdiepen zou je heel gauw begrijpen dat het leger absoluut niet de plaats heeft in Thailand als in een meer democratisch land. Die positie zal ongetwijfeld meer gaan lijken op de positie van het leger in andere constitutionele monarchieen als de politieke partijen in dit land meer volwassen worden en beter gaan begrijpen wat werkelijke democratie inhoudt. Dat is niet wat Suthep wil, dat is ook niet wat Thaksin wel eens riep: wie niet op mij stemt hoeft ook niets van mij te verwachten als ik premier ben.

   • Tino Kuis zegt op

    Beste Chris,
    Je draait de zaken om. Het is niet zo dat het leger terugtreedt als de democratie meer volwassen wordt; de democratie kan alleen maar volwassen worden als het leger zich in woord en daad terugtrekt en ophoudt zich te bemoeien met de politiek. Een kind wordt pas volwassen als papa zich terugtrekt. Dat Thailand nog geen volwassen democratie heeft is de schuld van het leger, die draaide in de afgelopen 80 jaar elke poging daartoe de nek om.

    • Soi zegt op

     Beste Tino, niet enkel het leger bleek een obstakel, idem achtereenvolgende regeringen, die een loopje namen met de (her)vorming van democratische rechtsregels, waardoor het leger nog steeds zo’n grote machtsfactor, overigens helemaal in lijn met de buurlanden, en met andere mede-Asean-leden. Hetgeen jammer genoeg maakt dat de schroom bij de mensen om te roepen om militaire interventie niet afwezig is. TH zal heel hard moeten werken aan democratische structuren, die ook inhouden dat het leger haar macht afstaat en in de kazernes blijft. Gaat een stevige dobber worden, zoals binnen de regio ook bewezen is. Vooralsnog is in TH de rol van en voor het leger op het politieke podium nog lang niet uitgespeeld, ook omdat andere medespelers op dat podium er blijk van geven totaal eigen en zeer zelfverrijkende spelregels op na te houden. Als je nu ziet hoe geel en rood bezig zijn elkaar geen enkele ruimte te gunnen, dan lijkt mij het voor de Thaise zaak niet verkeerd dat een veldgroene kleur wat toezicht houdt.

    • chris zegt op

     Moderator: svp niet chatten.

 6. Hemelsoet Roger zegt op

  Mijn vrouw wil zaterdag naar Bangkok. Ze komt vanuit richting Korat, Saraburi, Don Mueang zo langs Rachadapisek en Din Daeng, naar Chinatown om daar inkopen te gaan doen voor Chinees Nieuwjaar. Ze is geboren en opgegroeid in Bangkok en kent daar alle straten en straatjes. Daar heeft ze geen GPS voor nodig, maar het is het binnenkomen van Bangkok langs Don Mueang enz. waarvan het niet zeker is of die banen niet geblokkeerd zullen zijn. heeft er iemand ‘n idee of weet er iemand of ze langs daar in Bangkok kan komen?

 7. Daniel zegt op

  De ring volgen richting airport en via latkrabang en Rama3. niet langs sukumvith


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website