Een granaat die zijn doel miste, een schermutseling tussen een pro- en anti-regeringsgroep, ferme taal van actieleider Suthep Thaugsuban en 30.000 (autoriteiten) of honderdduizenden (protestbeweging) demonstranten op de Royal Plaza. De eerste zaterdag van twee grote rally’s van respectievelijk de protestbeweging en de roodhemden verliep zonder het geweld dat sommige zwartkijkers hadden voorspeld.

Actieleider Suthep beloofde de demonstranten dat hij zal blijven vechten om de souvereiniteit aan het volk terug te geven. ‘Het parlement wordt niet heropend totdat hervormingen zijn bereikt’, met als aantekening dat het parlement niet fysiek wordt overgenomen.

‘Tegen alle ontberingen in, beloven wij, muan maha prachachon, ons in te zetten om de souvereiniteit van het Thaksin regime af te nemen en met eigen handen – niet door politici of politieke partijen – hervormingen door te voeren. Onze plechtige belofte is ons doel. Bij ons streven zullen we ons houden aan een geweldloze benadering.’

Granaataanval en NACC-blokkade gesloopt

De granaataanval vond om half twee bij het Chitralada paleis plaats, terwijl de demonstranten die vanaf het Lumpinipark waren vertrokken op de Si Ayutthaya weg liepen op weg naar de Royal Plaza.

Volgens de politie was de granaat, die met een M79 granaatwerper werd afgevuurd, bedoeld voor de demonstranten maar hij miste zijn doel en belandde op het wegdek. Een taxi en een andere auto raakten beschadigd. Er waren geen gewonden.

Het andere incident vond plaats bij het kantoor van de National Anti-Corruption Commission (NACC). Demonstranten onder leiding van Luang Pu Buddha Issara, die onderweg waren naar het kantoor van de Government Lottery (GLO), stuitten er op leden van de roodhemd People’s Radio for Democracy groep (PRDG). De blokkade die de groep voor het gebouw had opgeworpen, werd met tractors door de demonstranten gesloopt.

De belegeraars reageerden met het gooien van voorwerpen, maar dropen al snel af omdat ze in de minderheid waren. Ze beloofden met meer mensen terug te komen om de plek te heroveren. De politie arriveerde met vijfhonderd man om verdere schermutselingen te voorkomen.

De PRDG had het gebouw geblokkeerd uit protest tegen het onderzoek van de NACC naar de rol van premier Yingluck als voorzitter van het National Rice Policy Committee. De commissie beschuldigt haar van nalatigheid en plichtsverzuim omdat ze nagelaten heeft op te treden tegen de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst.

De demonstranten waren naar het GLO gegaan om de 200.000 baht te eisen die het kantoor zou betalen voor de rijst die vorige week door de demonstranten voor het gebouw was gestort. Behalve het GLO-kantoor trokken ze ook naar het Provinciehuis van Nonthaburi. Wat er gebeurde, meldt de krant niet.

Twee Boeddha-beelden bij Government House geplaatst

Verder manifesteerde het Network of Students and People for Reform of Thailand, dat de toegang tot het Government House bezet houdt, zich gisteren. De actievoerders braken hek nummer 2 open en plaatsten als symbolische actie tegen de regering twee Boeddha-beelden op het terrein. ‘We willen hiermee aangeven dat dit het Government House van de mensen is’, aldus een van de leiders.

De beelden kregen een plaatsje voor het Brahma-beeld van Phra Phrom. Dat beeld is eerder tijdens een ritueel van premier Yingluck rood geverfd en daarna met bladgoud bedekt. Volgens het NSPRT was dit zwarte magie als steun aan de premier en de regering.

(Bron: Bangkok Post, 30 maart 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website