De regen trotserend en ondanks de waarschuwing van de regering dat ´onbekende elementen´ de rally zouden verstoren, hebben zo´n drieduizend mensen gisteren in Bangkok gedemonstreerd tegen de regering Yingluck, die ze het ´Thaksin regime´ noemen. Ook op 37 plaatsen elders in het land werd gedemonstreerd, maar daar waren de aantallen aanzienlijk lager.

Aan het begin van de middag liep Ratchaprasong Intersection vol. De demonstranten verwijderden de hekken die CentralWorld had neergezet om te voorkomen dat het winkelgebied gebruikt zou worden voor de rally.

Later trokken ze naar het Art and Culture Centre aan Pathumwan Intersection. Daar deelden ze flyers uit met de tekst: ‘De beweging van de witte maskers is een volksleger dat tot doel heeft een eind te maken aan het Thaksin regime. Ze heeft als missie om in elke provincie netwerken en zelfverdedigingsdiensten op te zetten alsmede fondsen te werven ter ondersteuning van de beweging.’

Van enige verstoring, waarvoor vice-minister-president Chalerm Yubamrung had gewaarschuwd, was in Bangkok geen sprake. Alleen in Chiang Rai kwam een kleine groep roodhemden opdagen, maar die beperkten zich tot schreeuwen en uitschelden. In Udon Thani klaagden demonstranten dat de 300 agenten die ter bescherming waren ingezet, hen tegenhielden bij het doen van mededelingen via luidsprekers.

Ook in het buitenland demonstreerden kleine groepen Thais, onder andere in Belmore Park en bij het Central Railway Station in Sydney en bij een haven in Hong Kong. Foto’s van die demonstraties verschenen op de Facebook-pagina van ‘V for Thailand’, zoals de beweging officieel heet. De demonstranten dragen doorgaans witte maskers, waarmee ze willen aangeven dat ze het ‘democratisch masker’ van het Thaksin regime willen aftrekken, want dat beïnvloedt nog steeds de regering.

(Bron: Bangkok Post, 24 juni 2013)

6 reacties op “Protest van witte maskers breidt zich uit”

 1. willem zegt op

  Ik begrijp niet waar de”witte-maskers”op uit zijn! Bij mij in Isaan lopen ze weg met Thaksin omdat hij wat voor de armen wil betekenen. Waarschijnlijk zijn de withemden bang voor hun eigen hachie,want Thaksin was wel degene die de overbetaalde ambtenaren heeft aangepakt in zijn tijd en zo heeft hij nog meer gedaan voor mensen op het platte land.
  Gr;Willem Thaksin…

  • Fluminis zegt op

   Nou WIllem, bij mijn schoonfamilie gaat eindelijk de ogen open en zien ze in wat voor een huichelaars de Taksinnetjes zijn. Zij willen de boeren helemaal niet helpen dat is BS, zij wil vooral zichzelf en de zijnen helpen.

   Nu zullen die withemden inderdaad door de tegenpartij georganiseerd en betaald zijn. Ooit politici gezien die het beste met het volk voorhadden *proest*

 2. BramSiam zegt op

  Nou laten we maar niet weer een discussie over de Thaksinclan beginnen, maar wie gelooft dat Thaksin het beste voor heeft met de armen, moet zich maar eens afvragen hoe hij dan toch zo rijk geworden is. Zou het kunnen dat belastingontduiking een vorm van stelen van de armen is. Nou ja , in Italie geloven ze hetzelfde over Berlusconi.
  Deze twee mannen hebben gemeen dat ze het beste voor hebben met zichzelf en dat ze het arme volk de illusie geven dat ze ook allemaal kleine Thaksins en Berlusconi’s in de dop zijn. Beide zijn mediabaas en beide misbruiken hun macht om eerlijke rechtspraak te ontlopen. Wat een overeenkomsten, maar Berlusconi heeft vast de grootste.

 3. egon wout zegt op

  Willem doet er beter aan om eerst eens te analyseren waarom er zoveel protesten zijn tegen taksin.Bramsiam is aanzienlijk beter op de hoogte en ik onderschrijf wat hij zegt.Taksin en de armen:marketing gimmicks.Bv.:er was een uitstekend goedkoop verzekerings systeem voordat de 30 baht bijdrage zijn intrede deed,de 1.000.000 baht lening aan de dorpen heeft geleid tot een hogere schuldenlast voor de bevolking daar de leningen werden omgezet in whiskey,mobielen en andere consumptieartikelen waarvan de verkoop taksin,s vriendjes alleen nog rijker hebben gemaakt.Er lopen nog 10 rechtszaken tegen taksin.Vrije meninsuiting wordt bestreden via het aanspannen van rechtszaken,media niet vriendelijk over taksin krijgen geen advertenties etc.,etc.Deze proxy regering werkt niet voor de bevolking maar verspilt zijn aandacht aan niet gespecificeerde mega projecten waar geld te halen is en een onnodige verandering in enkele artikelen van de constitutie om taksin terug te halen.De bevolking in de Isahn wordt belogen en bedrogen door de rode parlementariers.Helaas hebben de boeren niet de tools om te analyseren wat er werkelijk aan de hand is:een stelselmatige ondergraving van de democratie.

 4. willem zegt op

  Moderator: u bent aan het chatten.

 5. egon wout zegt op

  Tjamuk;Deel je mening niet.Uiteraard zijn er zeer vermogenden in Thailand w.o. taksin die zijn vermogen kon opbouwen dankzij relatie met thaise junta leider die hem het contract heeft gegeven om het leger te computeriseren.In taksin,s regeringsperiode heeft hij een kapitaal weten te vergaren 100 x hoger dan toen hij aantrad en vermoedelijk is dit een te lage schatting daar door hem gegeven cijfers onbetrouwbaar ook al door verbergen van zijn assets .De rijkdom van hem en zijn vriendjes onvergelijkbaar met het geld waarop de democraten kunnen rekenen.Bewijs?De democraten krijgen geen poot aan de grond in de Isahn{het noorden} omdat zij domweg het geld niet hebben om de bevolking te kopen.De basis van de democraten is het zuiden waar kopen van de bevolking niet plaats vindt.Uit de naam valt op te maken dat je thai bent,vermoedelijk.Je had beter geinformeerd moeten zijn.Overigens is een bedrag van 1oo miljoen baht in Thailand een vermogen en slechts zeer,zeer weinigen beschouwen dit als peanuts[vermoedelijk niet meer dan zo,n 50 families,vrijwel allen taksin,s vriendjes of neutraal}.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website