Het protest van de rubberboeren in Nakhon Si Thammarat is gisteren geëscaleerd in een ware veldslag, waarbij zeventig agenten gewond raakten, tien politiewagens in brand werden gestoken en twee personen in hun been werden geschoten. De regering overweegt de noodtoestand uit te roepen.

’s Ochtends om 7 uur maakten driehonderd man oproerpolitie een eind aan de wegblokkade op de kruising Khuan Nong Hong, die zaterdag was opgeworpen. Dat was niet zo moeilijk want er waren slechts twintig tot dertig boeren, die bij het zien van de politiemacht de benen namen.

Omstreeks het middaguur verschenen zo’n vijftienhonderd demonstranten, meest teenagers. Ze vielen de politie aan met katapulten en stenen. De politie beantwoordde de aanval met traangas en trok zich rond 2 uur terug. Sindsdien wordt de kruising weer bezet gehouden.

Volgens Thawat Boonfueng, secretaris-generaal van de premier, is de situatie onbeheersbaar geworden en overweegt de regering het protest de kop in te drukken door de Internal Security Law of de Emergency Decree van kracht te verklaren.

Politiecommandant Yongyuth Charoenwanich zegt dat uit de in brand gestoken politievoertuigen twee geweren, een pistool, kogelvesten en traangaspatronen verdwenen zijn. Eén geweer werd later teruggebracht.

De regering is niet van plan met verdere concessies aan de rubberboeren te komen of nog met hen te onderhandelen. Ze heeft aangeboden unsmoked rubber sheet op te kopen voor 90 baht per kilo en een subsidie van 2.520 baht per rai aan de boeren te geven.

In het artikel komen geen woordvoerders van de rubberboeren aan het woord.

(Bron: Bangkok Post, 17 september 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website