Protest rubberboeren breidt zich uit

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Uitgelicht
Tags:
3 september 2013

Tweeduizend rubberboeren hebben gisteren voor het Provinciehuis van Chumphon het in Nakhon Si Thammarat begonnen protest kracht bij gezet. Voor vandaag houdt de politie rekening met protesten in Krabi, Trang en Surat Thani, terwijl de protesten in Nakhon Si Thammarat en Chumphon doorgaan. De regering praat morgen met protestleiders.

Het hoogtepunt van alle protesten vandaag wordt waarschijnlijk de rally in Phunphin (Surat Thani). Daar worden 5.000 boeren verwacht. De protesten in Krabi en Trang, beide voor het Provinciehuis, trekken waarschijnlijk elk 300 boeren.

De politie heeft de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Het hoofd van de landelijke politie heeft de provinciale commandanten opdracht gegeven om in samenwerking met de gouverneurs te proberen weg- en spoorbaanblokkades (zoals in Nakhon Si Thammarat sinds vorige week aan de gang) te voorkomen. Ruim 1.300 agenten worden ingezet, er komen zeven controleposten om te voorkomen dat drugs en wapens naar de rally’s worden meegenomen en brandweerwagens en reserve krachtbronnen worden in gereedheid gehouden.

Volgens vice-minister-president Pracha Promnok is de beschieting van zondag bij de spoorwegblokkade in Cha-uat, waarbij een dode viel, te wijten aan een persoonlijk conflict. Van een groep gewapende mannen, zoals de krant eerder meldde, was volgens hem geen sprake. De protestlokatie werd goed bewaakt en niemand van buiten zou die bereikt kunnen hebben.

De regering praat morgen met de boeren over hun eisen. De regering biedt een prijs van 80 kilo per onbewerkt rubbervel; de boeren in Chumpon eisen 101 baht voor bewerkte vellen, 93 baht voor onbewerkte, 82 baht voor latex en 6 baht voor een kilo palmpitten.

Het aanbod van de regering om een subsidie van 1.260 baht per rai te verlenen met een maximum van 10 rai per boer, krijgt nauwelijks de handen op elkaar. Het maximum moet omhoog naar 25 rai; bovendien zijn veel boeren niet eens eigenaar van hun plantage, zegt Somkid Chaiwat, een vertegenwoordiger van de rubberboeren.

(Bron: Bangkok Post, 3 september 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website