De Thaise regering die een aantal wijzigingen van de National Health Security Act wil doorvoeren stuit op stevige protesten van de bevolking. Actievoerders denken dat vooral arme patiënten de dupe worden van de veranderingen. 

Veel Thai denken dat de nieuwe wet niet meer de gelijke toegang tot medische zorg garandeert voor verzekerden van het Universal Health Care UHC (het Thaise ziekenfonds).

Een commissie wil een aantal veranderingen (bezuinigingen?) doorvoeren nu de Thaise rekenkamer verbood om overheidkosten door te berekenen in de vergoeding van 3.100 baht per UHC-verzekerde.

Varakorn Samakoses, voorzitter van de commissie, zei vorige week dat de veranderingen ondanks de protesten doorgaan. Consumentenorganisaties en patientenorganisaties zijn daar boos over en organiseren protesten tegen de aanpassingen van de wet die volgens hun een uitholling is. Zo vrezen zij dat er een eigen bijdrage komt voor medische behandelingen.

Het conflict loopt op omdat premier Prayut artikel 44 van de interim-grondwet heeft ingezet heeft om de impasse te doorbreken, met andere woorden: het gaat gewoon door.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Veel protest tegen aanpassingen gezondheidswet”

 1. Jacques zegt op

  Het is een illusie te stellen dat er nu wel gelijke toegang tot medische zorg zou zijn. Die ongelijkheid blijft altijd. Met geld gaan deuren open. De 30 bath regeling is er een die kennelijk door velen wordt aangewend en mogelijk niet meer betaalbaar. Met relatief weinig belastinginginkomsten is dit niet zo verwonderlijk. Dat er naar alternatieven gezocht wordt is begrijpelijk. De zorg is duurder geworden en de premies lopen op. Voor de echte groep mensen die van een aalmoes moeten leven, moet wel een vangnet zijn voor acute hulp en daar voorziet de 72 uur regeling wel in. Voor de thai is er al een redelijke basisverzekering van 2850 bath per drie maanden.

  • ruud zegt op

   Betekent een vangnet vooraccute hulp dan, dat je 72 uur hulp krijgt en dat daarna se steker van de kunstmatige beademing uit het stopconteact wordt getrokken?

   In principe is Thailand een rijk land, dat de zorg makkelijk zou kunnen betalen, als het geld niet allemaal in de zakken van de rijken terecht zou komen.
   Of als het geld niet zou worden weggegooid aan een spoortrein, die tot in de verre toekomst een schip van bijleggen zal blijven.

  • Petervz zegt op

   Jacques,
   De 30 Baht regeling is er voor de armen, die geen vast inkomen hebben. Jij doelt waarschijnlijk op de Social Security. Deze is verplicht voor allen met een vaste baan en de bijdrage van de verzekerde is 5% van het maandsalaris met een maximum van 750,- baht per maand. Ook zonder een vaste betrekking kan men zich aansluiten bij de Social Security. Bijdrage is dan ong 440,- baht per maand. Dit is bedoelt voor bv taxi chauffeurs en kleine zelfstandigen.

 2. Staf De Clerck zegt op

  Ik wil toch wel eens reageren op de commentaar van corretje op het artikel ‘ Nationaal Health Security ‘.
  Zeg nu zelf, zou u als Thai zijnde graag opgenomen worden gedurende 72uren in een levensbedreigende situatie? Anders ligt het natuurlijk als men in een levensbedreigende situatie verkeerd.
  Staf.

 3. fobian taams zegt op

  2850 baht per 3 maanden tot 45 jaar;daarboven 29.000 baht per jaar

 4. theoS zegt op

  Het zijn altijd de minder bedeelden die de klos zijn. In elk land.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website