(Redactionele bronvermelding: SPhotograph / Shutterstock.com)

Premier Srettha roept op tot nieuwe wekelijkse bijeenkomsten om te brainstormen over manieren om de trage economie nieuw leven in te blazen. De economie is niet veilig voor het risico van een recessie te midden van trage bbp-groei, hoge schulden van huishoudens en snel groeiende slechte leningen, zei premier Srettha Thavisin woensdag.

Srettha, die op een officiële reis naar Japan is, kondigde aan dat hij maandag een spoedvergadering zal voorzitten met ministers die verantwoordelijk zijn voor de economie en aanverwante agentschappen. Het doel van deze vergadering is om te brainstormen over nieuwe ideeën om de economie nieuw leven in te blazen. Deze speciale bijeenkomsten zullen in de nabije toekomst wekelijks plaatsvinden, aldus de premier, waarbij hij de noodzaak benadrukte om met frisse en innovatieve ideeën te komen.

Deze stap volgt op de rapportage van de National Economic and Social Development Council (NESDC), die een economische groei van slechts 1,5% op jaarbasis meldde voor de eerste drie maanden van het jaar. Het staatsplanningsbureau heeft zijn prognose voor de groei van het bruto binnenlands product (bbp) voor dit jaar verlaagd naar een bandbreedte van 2% tot 3%, iets lager dan de eerdere voorspelling van 2,2% tot 3,2%. Vorig jaar bedroeg de groei 1,9%.

De verlaging van de prognose weerspiegelt de hogere niveaus van externe risico’s, met name het toenemende handelsprotectionisme, geopolitieke conflicten en toenemende volatiliteit in de wereldeconomie, aldus de NESDC. De groei van Thailand bleef in het eerste kwartaal achter bij die van zes andere leden van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (Asean). De Filipijnen en Vietnam voerden het peloton aan met elk 5,7% groei, gevolgd door Indonesië (5,1%), Maleisië (4,2%) en Singapore (2,7%), volgens cijfers van de NESDC.

“Het bbp groeide met slechts 1,5%. Zonder de dienstensector en de toeristische sector als buffer zouden we nu het risico lopen op een recessie”, aldus Srettha. “Er zijn ook creditcardschulden, slechte schulden en schulden van huishoudens die moeten worden aangepakt.”

Op de vraag of de regering kortetermijnmaatregelen overweegt om de economie te stimuleren, antwoordde hij: “Daarom zal de bijeenkomst van de ministers van Economische Zaken worden gehouden. Maar op dit moment zal de bijeenkomst geen verrassingsproject opleveren.” “Vanaf nu zullen dergelijke bijeenkomsten elke week plaatsvinden. Ik wil luisteren naar ideeën van iedereen, ook van mensen uit de internationale handel, de agrarische sector en advocaten.”

De overheidsuitgave van 500 miljard baht aan digitale portemonnee is een van de belangrijke maatregelen om de economie op korte termijn te stimuleren, aldus de woordvoerder. Dinsdag keurde het kabinet een plan goed om de begroting voor het begrotingsjaar 2024, ter waarde van 3,48 biljoen baht, te verhogen om deze regeling te helpen financieren.

Minister van Financiën Pichai Chunhavajira zei dat over het extra bedrag deze maand zal worden besloten, maar dat het niet hoger mag zijn dan de 122 miljard baht die eerder door het Begrotingsbureau is aangegeven, waardoor de begroting voor 2024 zou worden verhoogd tot 3,6 biljoen baht.

Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Premier Srettha waartschuwt voor een mogelijke recessie in Thailand en is op zoek naar goede ideeën”

 1. Henk zegt op

  Dan heeft hij als PM in de afgelopen maanden precies het tegenovergestelde bereikte van datgene waarvan hij aankondigde verbeteringen in aan te brengen. Want ondanks oplopende aantallen toeristen en dus inkomsten, maar ook ondanks zijn vele reizen naar de EU (o.a. FR, DE, UK. IT), naar de buurlanden plus China en nu Japan nog geen enkele extra buitenlandse investering of vergrote handelsovereenkomst, slechts aanmoedigingen en vermeldingen. Een teruglopende BBP, een vertraagde groei, en ophoging van particuliere schulden. Ondertussen wordt een aanval ingezet op zijn reputatie door een aantal leden vanuit de Senaat: https://www.bangkokpost.com/thailand/politics/2797529/court-to-decide-on-pms-fate en knaagt Big Boss aan zijn stoelpoten: https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/2791732/whos-directing-behind-the-scenes-

 2. Johnny BG zegt op

  De cijfers zijn er altijd achteraf maar het is al maanden duidelijk dat de binnenlandse bestedingen steeds minder worden en dat het soms op de tijd van corona lijkt.
  Eind van de maand zie je even een opleving en wil men graag de op afbetaling gekochte auto gebruiken en wordt er in de restaurants gegeten. Een week later is al weer veel minder.
  De export die er nog is vaart er dan weer wel bij vanwege de slechte koers van de baht.

  Uiteindelijk is het allemaal geen rocket science. Schaf de onzinnige bureaucratie een keer af en dus niet de hele, halveer de onzinnige regelgeving (idem) en op de regelgeving die in stand wordt gehouden volgt wel een controle.
  De bedrijven die het goed willen doen zijn klauwen met geld kwijt aan regelgeving met het risico van boetes als het niet goed gaat ( zat volk die zat regels kunnen toepassen) en anderen betalen een schijntje aan de politie zodat verkoop in een gebied gedoogd wordt. Pas als DSI vindt dat het te schunnig wordt dan volgt geen sanctie maar advies om te stoppen met illegale bezigheden…… Corruptie op het hoogste niveau kan ik als ervaringsdeskundige vertellen.
  Maar ja, het blijft Thailand en er gaat dus niets veranderen. En ik altijd maar denken dat de politiek er voor gekozen is om deze problemen op te lossen ipv te verergeren. Oh nee, dat laatste lieg ik.

 3. Gerardus zegt op

  Een premier die langzaam in paniek raakt en niet meer weet hoe het verder moet. Is hetzelfde als investeerders waarschuwen

 4. FrankyR zegt op

  Quote: “De verlaging van de prognose weerspiegelt de hogere niveaus van externe risico’s, met name het toenemende handelsprotectionisme”

  Tja, zoals en zolang een buitenlandse (kleine) investeerder in Thailand aan het korte strootje trekt, zie ik het niet gebeuren dat dat aandeel omhoog schiet.

  Natuurlijk willen ze niet worden overrompeld door het buitenland, zoals dat is gebeurd in oa. Nederland (woningmarkt) … Maar een ROI (return on investment) is er tot op heden ook niet of te beperkt.

  Dan kan ik nog zulke goede zakelijke ideeën hebben …


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website