Premier Srettha Thavisin heeft bekendgemaakt dat Thailand zijn visumvrije reisbeleid gaat verruimen door meer nationaliteiten toe te voegen. Deze stap komt na de recente visumvrijstelling voor bezoekers uit China en India, in een poging de toeristische sector te revitaliseren – een essentiële pijler voor de economie van Zuidoost-Azië’s op een na grootste economie.

In een gesprek met de Australische gouverneur-generaal David Hurley werd de mogelijkheid van een wederzijdse visumvrijstelling besproken om het reizen en de zakelijke interactie tussen hun respectievelijke landen te bevorderen. De Thaise regering voert daarnaast gesprekken over vergelijkbare overeenkomsten met landen binnen de Europese Schengenzone.

Ondanks deze inspanningen om de toeristenindustrie nieuw leven in te blazen, heeft Thailand moeite om het bezoekersaantal van voor de pandemie te evenaren. Vorig jaar ontving het land ongeveer 28 miljoen internationale toeristen, goed voor 1,2 biljoen baht aan inkomsten. Dit is een daling vergeleken met de bijna 40 miljoen bezoekers en 1,9 biljoen baht aan inkomsten in 2019. Volgens de Tourism Authority of Thailand (TAT) waren de meeste bezoekers afkomstig uit Maleisië, gevolgd door toeristen uit China.

Sinds het begin van het jaar hebben meer dan 533.000 Chinese toeristen Thailand bezocht, waardoor deze groep de grootste was, gevolgd door bezoekers uit Maleisië en Zuid-Korea. Het ministerie van Toerisme en Sport blijft positief en verwacht dat Thailand dit jaar tot 35 miljoen internationale bezoekers kan trekken, mede dankzij de 3 miljoen toeristen die alleen al in januari werden geregistreerd.

27 reacties op “Premier Srettha Thavisin wil gesprek over visumvrij reizen van en naar de Schengenlanden”

 1. Fred zegt op

  goed plan.
  niet eens zo zeer vanwege de kosten.
  maar veel meer vanwege het gedoe.
  zelf lukt het me wel om een NON-O aan te vragen, maar regelmatig wordt ik gevraagd om kennissen te helpen met het aanvragen van een visum.
  onlangs een Schengen-visum aangevraagd en gekregen voor mijn vriendin.
  wat een gedoe is dat ook allemaal.
  dus visum-vrijstelling van en naar Schengen juig ik van harte toe.

 2. Ger-Korat zegt op

  Geen vrijstelling voor Thais want dat werkt alleen maar illegale arbeid en illegaal verlengen van het verblijf uit. Voorbeelden hiervan zijn Japan, Taiwan en Zuid Korea. Gaan de Thais wel deze landen uit dan komen ze snel weer terug om hun illegale arbeid voort te zetten. Praktijk en ja het is nu eenmaal een relatief arm land en de verdiensten zijn een veelvoud in de Westerse landen en dan is de keuze snel gemaakt. Daarom maar geen visum-vrijstelling voor de bijna altijd armere Thai. De cijfers die ik ken van Zuid Korea, door hen een paar jaar terug gepubliceerd, zijn rond de 150.000 illegale Thais. En daar komen velen bij die heen en weer pendelen. Nou die aantallen straks in Europa en Australie, welke een veel strengere toelating heeft dan de Europese Schengen-landen is, zit niemand op te wachten.

  • Luit van der Linde zegt op

   Persoonlijk zie ik liever hardwerkende Thai in Nederland komen dan hun onderlinge oorlogen uitvechtende Eritreers.Verder denk ik dat het niet veel uitmaakt waar de illegalen in Nederland precies vandaan komen. Nu komen ze ook. Of het voor Thai loont om illegaal naar Nederland te komen is ook nog maar de vraag. Op de arbeidsmarkt moeten ze bijvoorbeeld concurreren met ook goedkope Oost Europeanen en de lonen zijn weliswaar veel hoger dan in Thailand, maar de verblijfskosten ook.

  • Chris zegt op

   Ik ben voor het afschaffen van elke vorm van visa. Vrijheid, blijheid.
   Sociale voorzieningen zijjn er voor de eigen bevolking; de rest moet zien zich te redden met gewoon werken.
   Criminaliteit zal er altijd blijven maar zal zich dan spreiden over alle landen van de wereld.
   Een betere scanning, algorithmen and AI kunnen er voor zorgen dat de criminiliteit onder controle blijft.

   • Ger-Korat zegt op

    Als je kijkt naar de rijkere Westerse landen dan zitten deze niet te wachten op een zondvloed van mensen. Goed voorbeeld is de woningnood in Nederland, de overbelasting van de zorg in zowel Thailand als Nederland wat alleen naar toeneemt, toename van criminaliteit, concurrentie van goedkope werkers welke geen premies sociale verzekeringen en afdragen alsmede geen belastingen en daardoir 50% goedkoper zijn plus nog meer. Blijf dromen van geen visa, maar dat geldt alleen voor de rijkere welke graag overal naar toe wil zonder beperkingen.

    • Henk zegt op

     Sorry Ger-Korat, je kijkt eenzijdig en ook nog door een verkeerde bril, scheert de natie van een land over een kam en komt daardoor discriminerend over. Gingen nou eens alle Nederlanders die werkeloos zijn reageren op de openstaande vacatures was het niet zo erg, maar de industrie moet draaien, of werk jij voor 10 paarden. Dan was het leuk als daar meer prototypes van hadden. Jammer dat zo wil overkomen….

   • Erik Kuijpers zegt op

    Chris, nou nou, je schept hoop in veel harten hoor! ‘Criminaliteit zal er altijd blijven maar zal zich dan spreiden over alle landen van de wereld.’ Doe me een lol en vertel me welk land nog geen criminaliteit kent. Op zo’n land zit ik met smart te wachten.

    Ondertussen regel jij dat ‘betere scanning, algorithmen and AI er voor zorgen dat de criminaliteit onder controle blijft’. Zullen we jou maar voordragen voor de post van informateur in Den Haag? Jouw frisse geest zal daar wonderen doen!

    • Chris zegt op

     Je hebt niet goed gelezen. Criminaliteit is er overal maar zonder visa zullen de criminelen gemakkelijker toegang krijgen tot landen waar het nu toch nog wel moeilijk wordt gemaakt. Dat beweegt nu een aantal criminelen zich te richten tot landen waar het allemaal wat gemakkeijker of corrupter is. Dat is dan afgelopen.
     Ja, draag me maar voor. Ik wil ook wel Minister van Buitenlandse Zaken worden in een nieuw zakenkabinet met niet-partijgebonden experts die gewoon de problemen eens gaan oplossen. (met frisse ideen). Mijn handen jeuken en Pieter weet dat.

 3. Nico zegt op

  Thailand begrijpt niet dat het steeds weer door hoepels moeten springen niet bevorderlijk is voor het tourisme. In Maleisie wordt je zonder vragen en flauwekul ingestempeld voor 90 dagen! “Welkom! Wij begrijpen dat u geld wilt komen uitgeven!”Jammer dat Thailand.leuker is dan Maleisie. Er wordt echter aan gewerkt! Bij onze laatste binnenkomst waren alle onzinnige formulieren ineens afgeschaft!

  • Luit van der Linde zegt op

   Voor Maleisië moet je vooraf registreren, dat is weliswaar geen visum, maar toch. De immigratie kost ook snel een uur, de vragen bij binnenkomst zijn ook logisch en vaak beperkt tot hoelang je blijft, maar er zijn wel vragen.

  • Ger-Korat zegt op

   Vreemd beleid van Thailand, ze willen miljoenen toeristen extra en daarmee extra inkomsten en de de economie drijft voor een groot gedeelte op het toerisme maar anderzijds mag je niet te lang blijven en dat beperkt weer het inkomen en de toeristenaantallen. Nog nergens gelezen waarom Thailand geen 3 maanden bij binnenkomst aan de grens geeft, zou een hoop papierwerk en geld voor velen schelen wat het aantrekkelijker maakt om naar Thailand te gaan. Andere landen welke helemaal niet op het toerisme drijven, kijk naar Japan of Zuid Kore geven 3 maanden toegang zonder verplichtingen, zijn velen malen welvarender en daardoor aantrekkelijker voor gelukszoekers, maar zelfs dat is geen belemnering om zonder visumaanvraag direkt bij de grens 3 maanden toegang te verkrijgen.

 4. Ela zegt op

  Lijkt mij een goed plan, ik lees niet in dit artikel dat de visum vrijstelling ook al voor de Russen geld.
  Russen die elders niet welkom zijn en naar mijn mening hier vaak de sfeer verpesten en weinig extra geld in het laatje brengen, dit wordt ook door de Thai zelf beaamd.
  Zelf drie dagen bezig geweest om mijn single entry visum met 1 maand te verlengen wegens giga drukte bij imigratie op Jomtien en ja ik was goed voorbereid maar werd gewoon 2x verzocht de volgende dag terug te komen.
  Enfin men zou beter iets aan de bureaucratie kunnen doen in het land van (s)tempels.

  • Er zijn toch op meerdere steden om visum te verlengen dan jomtien. Ik ga een dagje naar een andere stad en geen wacht rijen avondvterug en nieuw visum. En een mooie dag andere omgeving. Succes met het geklaag wees blij met elkaar dat je in Thailand mag blijven.Gr Jan

   • RonnyLatYa zegt op

    Inderdaad.
    Dat geldt dan enkel voor een toerist verblijfsperiode bekomen met een Toerist visum of Visa exemption.
    Maar dat is zo in dit geval.

    Als men Pattaya niet kan missen is Rayong maar een 60 km verder 😉

  • RonnyLatYa zegt op

   Voor o.a. Russen is dit een tijdelijke uitbreiding.
   Of dat verlengd of definitief wordt is nog niets beslist.

   https://www.mfa.go.th/en/content/pr181023-2

 5. Ruud zegt op

  Als de EU ook Thai visa vrij zou binnen laten is dit er morgen, echter daar knelt nu net het schoentje de EU verstrengde elk jaar nog…

 6. Stel dat de EU dit ook een goed idee zou vinden, dan gaat het nog zeker 4 jaar duren voordat het effectief is. Brussel is zo stropperig en alle lidstaten moeten ermee akkoord gaan. Daar moet eerst nog jaren over vergaderd worden….

  • RonnyLatYa zegt op

   Eigenlijk de Schengen landen indien men ook vrij personenverkeer tussen die landen wil mogelijk maken.
   Wat het er niet gemakkelijker zal op maken denk ik.
   Persoonlijk denk ik ook minstens 4 jaar en dat is dan nog zeer optimistisch ingeschat.

   https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/europese-unie/vraag-en-antwoord/welke-landen-zijn-schengenlanden

   • Schengen maakt deel uit van de EU, alles over Schengen wordt in Brussel beslist, wel met instemming van de lidstaten.

    • RonnyLatYa zegt op

     Niet alle Schengen landen maken deel uit van de EU of niet alle EU landen zijn ook Schengen landen

     Deze EU-landen horen hier niet bij het Schengengebied:
     Cyprus;
     Ierland.

     Deze landen horen niet bij de EU, maar wel bij het Schengengebied:
     Liechtenstein;
     Noorwegen;
     IJsland;
     Zwitserland.

     Gedeeltelijke Schengenlanden
     Bulgarije
     Roemenië

     • Dat weet ik Ronny. Maar De Europese Raad oftewel de Raad van de Europese Unie gaat over Schengen en het Schengenverdrag, niet de afzonderlijke lidstaten, al moeten die wel een voorstel van de raad goedkeuren. https://www.consilium.europa.eu/nl/press/press-releases/2023/12/30/schengen-area-council-takes-move-towards-lifting-border-controls-with-bulgaria-and-romania/
      Of
      https://home-affairs.ec.europa.eu/policies/schengen-borders-and-visa/schengen-area_en

      Srettha kan dus nooit met de afzonderlijke Schengenlanden afspraken maken, hij moet daarvoor naar Brussel.

      • RonnyLatYa zegt op

       En dus moeten de andere Schengenlanden, die niet deel uitmaken van de EU, daar dan ook hun goedkeuring nog over geven. En dat kunnen die individuele landen alsnog weigeren want het moet unaniem zijn wanneer de Schengen Borders Code dient aangepast te worden. Wat op zich niet te verwachten is want dat zet gans het Schengenverdrag op zijn kop

    • RonnyLatYa zegt op

     UK nu ook

  • Rob V. zegt op

   Daar ga ik ook vanuit, want de EU en ook het Schengengebied is een en al compromis. Elke lidstaat heeft zo zijn eigen belangen, bezwaren enzovoort. Het is altijd lang lang praten om tot een resultaat te komen waar vaak niemand super blij mee is maar dat “acceptabel” is voor iedereen. Het opperen van opheffen van de visumplicht voor Thai is echter ook weer niets nieuws, de Nederlandse ambassadeur Broere pleitte er al een jaar of 10 geleden voor. En zo zullen er wel meer BuZa medewerkers binnen NL en andere lidstaten zijn die dit graag zien. Het zal vast eens her en der informeel besproken zijn. Als eventuele dwarsliggers om zijn en unanimiteit bereikt is, kan het wel vrij snel gaan.

   Ik reken dus op nog wat jaartjes, maar met een doorbraak zou het ook “vlot” (1-2 jaar) reeds geregeld kunnen zijn.

   Overigens moeten niet visumplichtige nog steeds aan min of meer vergelijkbare voorwaarden kunnen voldoen bij binnenkomst. Een immigratieambtenaar kan vragen voldoende financiële middelen aan te tonen, onderdak voor tijdens je verblijf, plausibel reisdoel etc. Denkt men dat je reis niet in de haak is en je waarschijnlijk iets illegaals van plan bent, dan kan men je weigeren aan de grens. Dus mochten de Thai in grote getallen misbruik proberen te maken van visumvrij reizen dan kun je er zeker van zijn dat men het bij binnenkomst Thaise reizigers lastig zal maken met allerhande vragen. Dus de lezers die denken dat straks de lage landen vol illegale Thai zit? Zie ik niet gebeuren.

  • Ger-Korat zegt op

   Voor de EU en EU-anden heeft het helemaal geen enkel voordeel maar alleen maar nadelen. Komt nog bij dat diverse landen verrechtsen vanwege de alsmaar toenemende stroom van buiten de EU en je mag dan verwachten dat er geen enkel land akkoord is met een visumvrije toegang van een land als Thailand waarvan het gemiddeld jaarinkomen een fractie is van de rijkere Westerse landen.

 7. bert zegt op

  Ik kom ieder jaar zo’n 11 – 12 weken in Thailand. Ik zit in allerlei systemen. Men kan bij de immigratie in een klap zien wie ik ben. Toch moet ik iedere keer weer een visum aanvragen met alle gedoe en in Thailand naar de immigratie om mijn 60 dagen-visum te verlengen

 8. walter zegt op

  Wat een klagers allemaal over de binnenkomst perikelen in Thailand…
  En toch…
  Binnen komen in Thailand is nog honderden keer, gemakkelijker dan voor een doorsnee Thai om de Shengen landen binnen te mogen.
  Denk dat vele bloggers hier, die hun vriend/vriendin even naar Belgie/Nederland willen laten komen, hierover kunnen meespreken.
  En Bert, het in allerlei “systemen” hier zitten, zal ook het vertrouwen van de immigratie hier niet verhogen…., Als men alles hier netjes doet, is de administratie hier nog zo moeilijk niet, getuige de verhalen van vele bloggers hier, die één en ander op een succesvolle manier weten af te handelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website