Premier en juntaleider Prayut Chan-o-cha en zijn echtgenote hoeven niet op een houtje te bijten, want hun vermogen bedraagt 128 miljoen baht, waar een schamele schuld van 654.745 baht tegenover staat. Dit blijkt uit de opgave van hun financiële positie die de kabinetsleden aan de National Anti-Corruption Commission hebben gedaan (NACC).

De NACC maakte gisteren de wettelijk verplichte gegevens bekend, die ongetwijfeld weer aanleiding zullen geven tot allerlei speculaties. Prayut schoot gelijk al in de verdediging. ‘Ik ben bereid de bronnen van mijn vermogen te verdedigen. Ik kan me de details niet herinneren, maar alles mag onderzocht worden en geverifieerd. […] Ik heb geen verborgen agenda.’

Uit het overzicht blijkt dat het gehele kabinet zo goed als schuldenvrij is. De rijkste minister is vice-premier Pridiyathorn Devakula. Zijn vermogen bedraagt 1,38 miljard baht en hij heeft geen schulden. De ‘armste’ minister is de minister van Onderwijs, voorheen marinecommandant. Zijn bezittingen zijn 9,8 miljoen baht waard en hij heeft een schuld van 2,9 miljoen baht.

De krant besteedt speciale aandacht aan twee ministers. De minister van Defensie gaf in augustus 2012 een vermogen van 79 mijoen baht op, toen hij als defensieminister het kabinet Abhisit verliet; nu bezit hij 87,37 miljoen baht, zo’n 8 miljoen baht meer. De minister van Binnenlandse Zaken, die een vermogen heeft opgegeven van 37,79 milljoen baht, wordt genoemd omdat hij in mei vorig jaar een lening afsloot van 258,9 miljoen baht, maar wat daarvan de relevantie is, ontgaat me.

(Bron: Bangkok Post, 1 november 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Premier Prayut zit goed in de slappe was”

 1. Tino Kuis zegt op

  Ik begrijp echt niet waarom sommige mensen zo moeilijk doen over de rijkdom van de bewindslieden. Tenslotte staan ze allemaal geheel achter de economische filosofie die door de elite wordt uitgedragen, aan het volk wordt voorgehouden en waar iedere Thai zich aan moet houden, de zgn ‘sufficiency economy’, de ‘economie van het genoeg’. ‘Genoeg, genoeg, roepen ze tegen het volk. De ‘sufficiency economy’ staat zelfs als economisch basisprincipe in de grondwet van 2007 vermeldt en is de tiende van de twaalf kernwaarden die Thaise leerlingen uit hun hoofd moeten leren.

  • ruud zegt op

   Hoeveel geld zouden de mensen van bovenstaand lijsje in de staatskas gaan storten om aan de “economie van het genoeg” te gaan voldoen?

  • Willem zegt op

   Omgekeerd in euro’s vind ik het nog genoeg meevallen. Het lijkt mij in eerste aanleg ook helemaal niet relevant. In ieder geval kunnen deze mensen, zo blijkt, met geld omgaan.

  • chris zegt op

   De economische filosofie heeft helemaal niets met het hebben van geld of vermogen te maken maar op het principe dat iedereen meer zou moeten doen om voor zichzelf te zorgen en minder afhankelijk te zijn (of worden) van externe bronnen.
   Ik heb in eerdere postings wel eens uitgelegd dat de linken tussen het bedrijfsleven, de politieke partijen en topambtenaren zeer hecht en intens zijn. Politici zijn dus per definitie rijk, net zoals topambtenaren, een enkeling uitgezonderd. Vorige week klaagden enkele oud-MP’s nog dat hun partij (de Pheu Thai) hen niet meer de 100.000 Baht extra per maand uitbetaalde (naast hun salaris als kamerlid) sinds de coup en dat zij het financieel moeilijk hebben (omdat hun sociale ‘verplichtingen’ in het kader van patronage gewoon doorgaan). Als je bedenkt dat alleen dit extraatje 1,2 miljoen Baht per jaar betekent en dat van sommige families 2 tot 3 leden lid waren van het parlement is het niet zo moeilijk te begrijpen dat ze zo rijk zijn.
   Populaire politici worden weggekocht (net als voetballers in Europa) voor bedragen die niet onder de 10 miljoen Baht liggen, heb ik mij laten vertellen.

 2. Elwin zegt op

  Interessante lijst, maar “peanuts” vergeleken met de echte rijkste man in Thailand…hij heeft net zoveel als het gezamenlijke bedrag wat de top 10 van de hierboven genoemde lijst heeft…

  Zie de Forbes link voor wie dit is.

  http://www.forbes.com/sites/investopedia/2011/04/29/the-worlds-richest-royals/

 3. Andre van Leijen zegt op

  Prayuth…dat is toch die meneer, die zich kortgeleden in de Bangkok Post erom bekreunde, dat hij maar 400 Bath per dag verdiende?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website