Thailand trekt zich niets aan van alle kritiek op de doodstraf die sinds negen jaar weer is voltrokken. Een aantal leden van Amnesty International demonstreerden gisteren voor de Bang Khwang gevangenis in Bangkok en ook vanuit de internationale gemeenschap klinken bezorgde berichten. Volgens premier Prayut is de doodstraf noodzakelijk om de vrede en orde te bewaren en zware misdrijven af te schrikken.

Het UN Human Rights Office for Southeast Asia zegt in een verklaring het te betreuren dat er een executie heeft plaatsgevonden. De Europese Unie heeft gisteren een verklaring uitgegeven met de oproep verder af te zien van executies en te streven naar volledige afschaffing van de doodstraf.

De National Human Rights Commission is tegen de doodstraf net zoals de voormalige Truth for Reconciliation Commission, opgezet tijdens de regering Abhisit. Zij willen de doodstraf afschaffen en te vervangen door levenslang ‘in het belang van respect voor de menselijke waardigheid’, aldus voormalig voorzitter Kanit.

Op social media zijn er verhitte discussies ontstaan tussen voor- en tegenstanders van de doodstraf. Op Twitter telt de hashtag @capitalpunishment 234.000 tweets.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


8 reacties op “Premier Prayut: ‘Thailand handhaaft doodstraf ondanks protesten’”

 1. G.J. Krol zegt op

  Hoe lang duurt het met deze premier Prayut nog voordat hij de methode Duterte overneemt. De doodstraf werkt niet, heeft geen afschrikwekkende werking. Het dient alleen de wraakgedachte. Gisteren schreef ik al; ik herhaal het hier; als de doodstraf werkelijk tot vermindering van criminaliteit zou leiden, had de doodstraf niet opgelegd hoeven te worden. In het zich “beschaafd” noemende Amerika heeft de doodstraf niet tot vermindering van criminaliteit geleid. De arme Thai die zich geen goede verdediging kan veroorloven, zie de parallel met Amerika, zal eerder geëxecuteerd worden dan de vermogende Thai met zijn connecties. Ik zag gisteren in Udon Thani een vrouw op de kop in een afvalton op zoek naar wat etensresten. Zou deze vrouw in haar wanhoop iemand doden, is de afloop zeker. Zou een hoge militair met goede connecties een moord plegen, is die kans aanmerkelijk kleiner.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +15 (obv 15 stemmen)
  • Antonio zegt op

   In sommige gevallen is het beter om de maatschappij te beschermen tegen individuen als de persoon die de doodstaf heeft ontvangen, dus het is geen straf voor die persoon want dood is geen straf maar een verlossing. Levenslang is een straf.

   En in het geval van die persoon….. op video stond onomstotelijk vast dat hij de dader was, en niet de eerste keer hij was net vrij. op het filmpje was uitgebreid te zien hoe hij zijn slachtoffer afmaakt.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
   • ruud zegt op

    Je beschermt de maatschappij al door mensen op te sluiten.

    Als een gevangene de dood als een verlossing ziet, kun je hem de mogelijkheid bieden, om pijnloos zelfmoord te plegen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. HansNL zegt op

  OK, Thailand zal zich niets aantrekken van kritiek op de executie.
  Voor een land dat zich zo veel zegt aan te trekken van wat anderen over Thailand denken is dat, denk ik, niet
  zo handig.
  Reken er maar op dat andere landen wel degelijk Thailand er op aan zullen kijken.
  Ook de kans dat Thaise criminelen nog uitgeleverd zullen gaan worden wordt stukken kleiner.
  Na negen jaar moratorium plotsklaps weer met executies beginnen is redelijk onbegrijpelijk.
  Denk dat Thailand uiteindelijk zal begrijpen dat deze stap niet zo handig was.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 3. Diederick zegt op

  Ik denk dat je met de doodstraf een stuk beter af bent in Thailand dan met levenslang.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 4. TheoB zegt op

  Nou, dan hebben Theresa May en Emanuel Macron deze week nog wat meer te bespreken met Prayut Chan-Ocha dan wapendeals en vliegtuigbestellingen.
  Maar ik vermoed dat dat niet gebeuren zal. Alles voor de poen.
  Hij heeft wel lef om een doodstraf te laten voltrekken aan de vooravond van zijn bezoek aan de UK en FR.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 5. Ger-Korat zegt op

  Als je zo stellig voor bent dan ben je dus ook een voorstander van de doodstraf voor degene die een ongeluk veroorzaken terwijl ze alcohol op hebben ? Want dit is namelijk ook moedwillig een dodelijk voorwerp gebruik met de dood van een ander tot gevolg terwijl je weet dat dit kan gebeuren. Of een ander voorbeeld mensen met een geestelijk beperking, stoornis, die zich niet realiseren of niet kunnen bevatten van de gevolgen van hun daden zijn welke lijden tot de dood van een ander ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. G.J. Krol zegt op

  Geachte Jerrylank, Uw houding is een voorspelbare reactie van iemand die ik in Nederland ook zo vaak zie. Ik vind het ongenuanceerde onzin. Nederland straft in vergelijking met andere landen in Europa streng. Levenslang is in Nederland levenslang en Nederland is daarvoor zelfs op de vingers getikt. Het is te streng. Welk tuig verdient volgens u de doodstraf? U laat na aan te geven voor welke feiten de doodstraf opgelegd moet worden, u vindt alleen dat het bewezen moet zijn. Heeft u de lijst bekeken met feiten waarvoor in Thailand de doodstraf wordt opgelegd? Heeft U het hoofdredactioneel commentaar gelezen in de Bangkok Post? Heeft u daarin gelezen dat deskundigen in Thailand het erover eens zijn dat de doodstraf niemand ervan weerhoudt een misdaad te plegen? Welk doel dient dan de doodstraf. Lucia de Berk was ook veroordeeld. De lijst met onterecht geëxecuteerde mensen in Amerika is aanzienlijk. Staat u mij toe op uw laatste zin te reageren:
  De Golfstaten Saoedi-Arabië, Bahrein en Qatar passen de doodstraf ook toe voor ‘misdaden’ als overspel, ‘afwijkend’ seksueel gedrag en afvalligheid van het geloof. Bovendien worden executies er uitgevoerd door onthoofding met het zwaard op openbare plaatsen. In sommige landen wordt een vrouw gestenigd als 100 bewezen is dat zij overspel heeft gepleegd in de vorm van een verkrachting. Bent U homoseksueel en is dat 100 % bewezen? dan is in Iran uw leven niet meer zeker. En als ik kijk naar de lijst met regeringsleiders van landen waar de doodstraf wordt toegepast: Rohani, Kim Jong Un, Trump, Xi Jin Ping, Prayut, dan moet ik zeggen dat ik het niet erg verheffend vind. De enige zogenaamde democraat in dit lijstje vond over Noord-Korea dat ook in andere landen wel het nodige fout gaat.
  Laat ik tevreden zijn met Nederland. Weliswaar geen paradijs op aarde, maar verre te verkiezen boven de landen waar je na 100 % bewezen, ter dood wordt gebracht.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website