In Thailand is momenteel veel te doen om de dure sieraden van vice-premier Prawit. Hij werd gefotografeerd met een kostbaar horloge en diamanten ring die hij niet heeft opgegeven bij de anti corruptie commissie (NACC).

Premier Prayut geeft de pers de schuld van de rel en slaat dreigende taal uit: “Als jullie (de media) een wig drijven tussen mij en Prawit zal ik mijn macht ten volle inzetten….!”. Vice-premier Prawit, tevens minister van defensie, en premier Prayut zijn dikke maatjes. De premier lijkt daarom flink pissig te worden om het incident met de dure sieraden van zijn vertrouweling.

Kabinetsleden en hoge ambtenaren zijn verplicht om bezittingen en schulden te melden bij de NACC, dat had Prawit kennelijk niet gedaan in het geval van de ring en horloge. Hij moet nu uitleg geven hoe hij aan die dure sieraden van miljoenen baht komt. Volgens een bron zou hij gisteren de NACC per brief informeren, maar dat is nog niet gebeurt.

Veera Somkwamkid secretaris-generaal van het onafhankelijke Anti-Corruption Network beweerde gisteren op zijn Facebook pagina dat Prawit nog veel meer dure horloges en ringen bezit, die bovendien niet zijn aangemeld bij de NACC. Hij hoopt dan ook dat de NACC haar werk eerlijk zal doen en serieus onderzoekt hoe Prawit aan zulke dure spullen is gekomen. Wanneer schafte hij ze aan: na de coup of daarvoor toen hij minister van Defensie in het kabinet Abhisit was?

Op social media smullen veel Thai van deze rel, waarbij de vice-premier toch wat uit te leggen heeft en Prayut zijn maatje in bescherming neemt door krachtige taal uit te slaan en wederom de boodschapper de schuld te geven.

20 reacties op “Premier Prayut geeft pers de schuld van rel om dure sieraden Prawit”

 1. Rob V. zegt op

  De Thai hebben de grootste lol. Neem oa de populaire spotprenten/strips van CartoonEggCat en een paar recente cartoons:

  https://www.facebook.com/pg/cartooneggcat/photos/

  Prawit zou een brief schrijven aan de anti corruptie afdeling maar dat is of gaat toch niet gebeuren:

  “Net voor 14.00 gaf Prawit aan dat hij nog niet gereed is om een brief met verklaring aan de anti corruptie agency te schrijven. Hij weigerde verdere vragen van de media.te beantwoorden”

  http://www.khaosodenglish.com/politics/2017/12/12/watch-prawit-say-richard-mille-loaner/

 2. Rob V. zegt op

  Het blijft natuurlijk knap hoe iemand met een salaris van
  240 duizend baht (120 thb als vice premier + 120 thb als junta lid) een horloge kan hebben van minstens 3-4 miljoen baht. Als 4 sterren generaal moest hij het met 74 duizend baht doen.

  Hij zal wel een hele lieve vrouw hebben die hem met cadeautjes overlaat? Of hij is heel spaarzaam.

  http://www.khaosodenglish.com/politics/2017/12/06/show-not-tell-gen-prawit-wont-explain-bling-watch-public/

  https://www.bangkokpost.com/news/politics/1373535/prawit-in-the-soup-over-fancy-trinkets#cxrecs_s

  https://www.bangkokpost.com/news/politics/1376155/prawit-ready-to-submit-his-bling-letter#cxrecs_s

 3. Petervz zegt op

  Prawit is de meest senior van de 3 top militairen in deze regering (Prawit, Anupong en Prayut zijn allen leider geweest van de Burapha Phayak uit Prachinburi, de machtigste leger unit op dit moment). Prawit is geen goede spreker en daarom is Prayut premier, maar zijn meerdere afvallen in deze regering zal Prayut niet (kunnen) doen.

 4. Nik zegt op

  Wellicht bij mbk gekocht en is het euh.. Premium A quality?

 5. Rob V. zegt op

  Het is trouwens maar de vraag wat de anti corruptie commissie gaat vinden. Het is duidelijk dat men liever niet heeft dat de burgers en pers zich hier mee bemoeien en lastige vragen stellen. De vooruitzichten zijn dus.. tja… mogen we een gokje wagen?

  Zo had Prawit met 38 andere hogere militairen een reis naar de VS met een prijskaartje van 21 miljoen THB aan charter vluchten en een rekening met 600.000 THB aan consumpties. Op uitgelekte foto’s is onder meer te zien dat er kaviaar geserveerd werd aan boord, maar Prawit gaat er prat op dat er slechts normaal gegeten is. De NACC heeft hier geen aandacht voor gehad. Ook een andere zaak, waarbij generaal Prawit’s jongere broer Politie generaal Patcharawat beschuldigd is van het verbergen van persoonlijke rijkdom, heeft tot nu toe weinig voortgang geboekt.

  Zie:
  https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1374747/champagne-corks-pop-in-prawit-home

 6. Chiang Moi zegt op

  Noemen ze zo iets niet “corruptie”? Ach ja wie het dicht bij het vuur zit warm zich het best en dat is niet alleen in Thailand zo. De Thai smult er van? ze zouden boos moeten zijn, niet dat dat helpt natuurlijk.

 7. Sjaak zegt op

  Hallo, Ik geloof dat de huidige tijd erg duidelijk laat zien wat Thailand van een militaire dictatuur kan verwachten, tijden worden alleen maar slechter voor de werkende bevolking, de kloof tussen arm en rijk word wijder en als iemand gelooft dat deze zelf geïnstalleerde militairen er iets voor voelen om hun privileges en financiële posities op te geven dan hebben ze het fout.
  Thailand gaat achteruit en rookgordijn na rookgordijn word opgetrokken en versmoeseld door niet roken op het strand en geen parasols meer, niet dat ik dat afkeur maar de werkelijke rede waarom deze heren vonden dat ze moesten ingrijpen heeft maar eens bewezen dat ze net zo corrupt zijn als de vorige regering.
  Allen door eerlijke open verkiezingen en de acceptatie door de bevolking van de resultaten en de belofte dat de militairen niet meer kunnen ingrijpen en een tijdelijke regering kunnen organiseren zal er misschien een beetje hoop zijn voor Thailand.
  Wat Ik zie en hoor van mijn familie in Thailand gaat het er er op acher uit minder inkomsten en hoger kosten, corruptie is niet het enige probleem en deze heren die momenteel de macht in handen hebben geven hun financiële posities echt niet op geloof me corruptie is nog steed hoog in hun vaandel en medemenselijkheid bestaat niet in hun woordeboek. Arm Thailand wanner word jullie beloofde toekomst ooit eens waarheid.
  Kan best nog wel eens erg lang dure!??

  • Rob V. zegt op

   Een vriendin zei me dat in haar mooie land “vrijheid en gerechtigheid als een regenboog zijn: in het zicht maar onbereikbaar”. Dat doet haar en vele met haar verdriet. Voorlopig gaan ze de pot met goud niet vinden ben ik bang.

 8. T zegt op

  Maar gelukkig is Prayut geen dictator…

 9. chris zegt op

  We zijn wel erg snel met het veroordelen van een persoon en het gooien met woorden als corruptie zonder dat iemand echt weet wat er werkelijk aan de hand is. Niemand is schuldig totdat de rechter iemand schuldig verklaart, is wat mij betreft nog altijd een goed principe. Ik ben een fel tegenstander van corruptie en ook geen fan van deze regering (ook niet van de vorige overigens) maar laat ik een paar alternatieven schetsen hoe kuhn Prawit aan zijn bezittingen is gekomen naast mogelijk oneerlijke of zelfs illegale wegen die hier al zijn besproken. De theorieen zijn niet zomaar bedacht maar geven (een deel van) de werkelijkheid in dit land weer.
  1. Kuhn Prawit heeft ze van een (hele rijke) vriend gekregen (of in bruikleen zoals hij zelf zei). Niet ongewoon in dit land dat rijken cadeautjes geven. Thaksin gaf zijn minaressen naar verluidt dure auto’s, een huis (met landingsbaan en vlieglessen) voor bewezen ‘diensten’. Het geven van cadeau’s is niet verboden. Je kunt en moet je afvragen of daar niet iets tegenover staat (heden of toekomst). Indien ja, dan heet dat partonage en komt HEEL VEEL voor in Thailand;
  2. Kuhn Prawit heeft andere inkomsten. Niet van zijn (rijke) schoonfamilie (veel generaals zijn getrouwd met een vrouw uit een rijke familie; de vrouw is vaak rijker dan de man) want hij is niet getrouwd. Maar misschien uit dividend van aandelen van bedrijven waarvan hij aandeelhouder is. Komt veel voor bij hooggeplaatsten in dit land. Je moet een Thaise partner hebben om een bedrijf te starten in dit land dus waarom niet 51% van de aandelen geschonken aan een generaal? Kan altijd handig zijn in de toekomst en de generaal hoeft er niks voor te doen.
  3. De genoemde bezittingen zijn niet echt maar fake. Op Facebook staan veel foto’s van ‘exact dezelfde’ bezittingen die in Shenzhen (China) voor omgerekend 2500 Baht te koop zijn. En het is geen echt geheim dat de huidige regering goede contacten onderhoudt met China.

  Ik denk dat kuhn Prawit er goed aan doet met een verkaring te komen die de waarheid weerspiegelt. We wachten gewoon maar af.

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Chris,

   Ik kan mij toch niet aan de indruk onttrekken dat je hier probeert generaal Prawit wat vrij te pleiten. Je hebt wel gelijk dat het een goed en universeel principe is iemand pas schuldig te verklaren als zijn/haar schuld is bewezen. Waarom je dan vervolgens Thaksin er bij haalt met allerlei rare verhalen (‘naar verluidt’) begrijp ik weer niet. Of eigenlijk begrijp ik het wel. ‘Mama, hij deed het ook!’

   Maar je draait om de hete brei heen. Bepaalde functionarissen moeten in het kader van de bestrijding van corruptie bij de aanvang van hun werkzaamheden en na de beëindiging ervan hun bezittingen en schulden opgeven bij de NACC , de Nationale Anti-Corruptie Commissie. Dat deed generaal Prawit in 2008 en 2014. Volgens die declaraties namen zijn netto bezittingen tussen 2008 en 2014 toe van 57 naar 87 miljoen baht. Daar is geen verklaring voor. Dat heet in Thailand ‘ongewoon rijk’. Daar is Thaksin op veroordeeld (feit). In die declaraties van Prawit’s bezittingen komen mogelijk dure horlogers een diamanten ringen niet voor wat wel zou moeten. Daar gaat het hier over. Verdachte en mogelijk valse declaraties.

   Laten we Prawit’s verklaring maar afwachten. Prayut pleitte hem al vrij en gaf de media de schuld.

   • chris zegt op

    beste Tino,
    Misschien moet je eens in de spiegel kijken en je afvragen wie hier nu vooroordelen heeft. Ik weet het niet maar laat het open aan Prawit om met een goede verkalring te komen. Jij hebt hem blijkbaar al veroordeeld.
    Niet iedere generaal is door-en-door slecht en niet elke red-shirt leider is buitengewoon goed. En niets in Thailand is echt wat het op het eerste gezicht lijkt.
    Thaksin heb ik als voorbeeld aangehaald om aan te tonen dat het geven van dure cadeautjes (geld, huizen, aandelen, auto’s, juwelen) absoluut niet ongebruikelijk is.

    • ruud zegt op

     Aangenomen, dat het geheugen van de man goed werkt, is het toch niet zo moeilijk om te vertellen waar dat horloge vandaan is gekomen?
     Daarvoor heeft iemand toch geen maand de tijd voor nodig?
     Dat kan in 5 minuten.

     En mogelijk is het geven van dure cadeaus niet ongebruikelijk, maar bij de overheid moet je die cadeaus wel kunnen verantwoorden, om de schijn van corruptie te vermijden.

  • Jan zegt op

   Pijnlijke verdediging voor Prawit deze eerste twee punten. Het aanvaarden van grote schenkingen in een publieke functie is natuurlijk één van de meest voorkomende vormen van corruptie…

  • Petervz zegt op

   Chris, de maximale waarde van geschenken die overheidsdienaren mogen aannemen is Baht 3,000.-. De vergelijking met Thaksin die minaressen dure geschenken zou hebben gegeven gaat niet op, tenzij zij overheidsdienaren waren.
   Als minister mag je ook geen aandelen hebben, of enige andere formele financiele relatie met een bedrijf.
   Blijft eigenlijk alleen je Chinese fake als niet corrupte optie over.

   • chris zegt op

    http://www.thailawforum.com/laws/Management%20of%20Partnership%20Stakes%20and%20Shares%20of%20Ministers%20Act.pdf
    section 4 en 5.

 10. rentenier zegt op

  Macht is Geld en Geld betekend Macht. Waarom zou iemand zich opofferen voor ‘zijn land’ en ‘zijn volk’ voor ’n salaris al is het een goed inkomen? Iedereen die in de politiek zit of gaat is uit op macht en via die macht verrijking. Op een bepaald moment is die honger oncontroleerbaar voor hunzelf maar ook voor het volk. Men gaat dingen doen om iedereen af te leiden van de slechte kant van de ‘macht hebbers’. Politiek is een spel en geen eerlijk spel en dat geld voor overal op deze Aardbol. Op de ene plaats speelt men het spel slimmer of sluwer dan op een andere plaats. Thailand is nog niet zo slecht omdat wat zich er afspeelt, voor de intelligentere mens redelijk transparant is. In zake Prawit en zijn juwelen, hoe kan men zo dom zijn om zich in het openbaar te vertonen met de juwelen waarvan men het bezit niet kan verklaren? Is het pure trots om te laten zien wat men heeft?

 11. Jacques zegt op

  Ook in dit geval zie je weer wat macht en of geld met een mens kan doen. Pracht en praal wordt dan een. Dure sieraden horen er dan kennelijk bij. Pakkie deftig zei mijn moeder vroeger altijd. Ik lees het is niet van hem zelf? Ik dacht dat alleen mannequins hier octrooi op hadden. Dus misschien wel een bijbaantje. Niets is wat het lijkt. Soms heb je wat langer de tijd nodig om met een plausibele uitleg te komen. Er zijn genoeg ter zake deskundigen die hier wel raad mee weten. Zeker een beetje slimme advocaat kan hier wel wat mee toch. We hebben voorbeelden te over en het is een kwestie van tijd dat dit ook weer gepasseerd is. En zoals sommige mensen zeggen je bent pas schuldig als het bewezen is in een rechtbank en een rechter het vonnis heeft uitgesproken. Ik weet wel beter, maar dat ter zake.

 12. Bert zegt op

  Misschien moet de EU en de VS hun standpunt over de handelsbetrekkingen met TH nog maar eens overzien.
  Of speelt er op de achtergrond iets anders mee

 13. Tino Kuis zegt op

  Niet zo negatief doen over generaal Prawit (‘wit’ is helzelfde woord als ons ‘weten’ en het Engelse ‘wit’). Hij heeft net een eredoctoraat gekregen:

  Gen Prawit then went to Nakhon Phanom University, where he received the honorary doctorate degree in public administration for his important role in solving the country’s security problems and supervising the armed forces.

  http://englishnews.thaipbs.or.th/prawit-gets-honorary-doctorate-degree-nakhon-phanom-university/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website