Om het in mijn woorden samen te vatten: Ik heb zoals gebruikelijk weer veel woorden gebruikt om niets te zeggen. Premier Yingluck benadrukte gisteren in het parlement dat ze nimmer heeft gezegd het vonnis van het ICJ [Internationale Hof van Justitie in Den Haag]  te zullen accepteren.

‘Wat ik gezegd heb is dat ik de bilaterale relaties zal handhaven en de soevereiniteit van het land zal bewaken. Ik heb de noodzaak benadrukt om de vrede en hartelijke internationale verhoudingen te bewaren, ongeacht de uitspraak van het Hof.’

Gisteren gaf de Thaise ambassadeur en leider van het juridisch team in Nederland, Virachai Plasai,  een toelichting op het vonnis. Volgens hem is het op dit moment onmogelijk om de precieze omvang van het gebied dat naar Cambodja gaat (de zogeheten ‘promontory’), vast te stellen. Dat hangt af van de onderhandelingen tussen beide landen.

Virachai wees erop dat het Hof, evenals in 1962, de Dangrek kaart niet als bindend voor de grens tussen beide landen beschouwt (‘Heel positief voor Thailand’) . Op deze kaart, begin 20ste eeuw getekend door Franse officieren, liggen tempel en de door beide landen betwiste 4,6 vierkante kilometer, op Cambodjaans grondgebied. Het Aerial Survey Centre in Delft heeft in 1961 vastgesteld dat de kaart op dit punt foutief is.

Het Huis van Afgevaardigden debatteerde gisteren ook over wijziging van artikel 190 van de grondwet, die al door Huis en Senaat is goedgekeurd. Dit artikel regelt in welke gevallen de regering het parlement moet raadplegen bij internationale afspraken en overeenkomsten. Het gewijzigde artikel beperkt de reikwijdte.

Volgens de oppositie heeft de regering nu een vrijbrief om afspraken met Cambodja te maken over de precieze grens bij Hindu-tempel Preah Vihear. Maar minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) ontkende dat de regering een verborgen agenda heeft, omdat het parlement het onderhandelingsresultaat ter goedkeuring krijgt voorgelegd. Oppositieleider Abhisit stelde daar tegenover dat in het oorspronkelijke artikel 190 de regering ook vooraf het parlement dient te raadplegen, een consultatie die in de wijziging is geschrapt.

(Bron: Bangkok Post, 14 november 2013, plus eigen archief)


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website