Na het juridisch gevecht voor het Internationaal Hof van Justitie (ICJ) doemt een nieuw probleem op: het managementplan voor Preah Vihear en omgeving. Vanwege de Unesco werelderfgoedstatus van de tempel is Cambodja verplicht dat te maken.

Na het plan jaren geblokkeerd te hebben, zegt Thailand nu: Cambodja moet wachten tot we het eens zijn over de precieze grens van de ‘promontory’, die door het ICJ aan Cambodja is toegewezen.

Pithaya Pookaman,voorzitter van het Thai World Heritage Committee, zegt dat Thailand zich zal verzetten wanneer Cambodja het plan indient. De volgende vergadering van het World Heritage Committee, dat daarover beslist, vindt in juni in Quatar plaats.

Pithaya: ‘Beide landen moeten eerst onderhandelen over de omgeving van de tempel. Ik weet niet hoe lang dat gaat duren. Dus doet Cambodja er beter aan het plan niet bij Unesco in te dienen. Als Phnom Penh dat toch doet, zullen we ons er met alle macht tegen verzetten, net zoals we eerder hebben gedaan.’

Premier Yingluck vraagt de bevolking de uitspraak van het ICJ niet te interpreteren omdat de zaak gevoelig is. Een vertaling van het vonnis zal enige tijd in beslag nemen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, het juridisch team dat de zaak in Den Haag verdedigde en betrokken diensten zullen de uitspraak bestuderen en richtlijnen opstellen voor onderhandelingen met Cambodja. Dinsdag vindt een eerste vergadering plaats.

De Thaise ambassadeur Virachai Plasai, die woensdag in het parlement een toelichting op het vonnis gaf, hekelde uitlatingen van parlementslid Sirichok Sopha (Democraten) dat Thailand de helft van de door beide landen betwiste 4,6 vierkante kilometer dreigt te verliezen. Sirichok wapperde met een kaart, door een ‘unnamed expert’ getekend, waaruit dat zou moeten blijken. Virachai verweet Sirichok dat hij al het werk van het juridisch team [in Den Haag] ruïneerde. Zelfs de experts van de (Thaise) International Boundaries Research Unit zijn nog niet in staat de grens precies aan te geven.

Zoals eerder bericht besloot het ICJ de zogeheten ‘promontory’ (klif, kaap, rots) waarop de tempel staat, aan Cambodja toe te wijzen. De grenzen gaf het Hof in grove (geografische) termen aan. Volgens Virachai loopt de grens tot het midden van de vallei tussen Preah Vihear en Phnom Trap of Phu Makhua, een heuvel die in het betwiste gebied ligt.

De Pha Mor E-Daeng klif in nationaal park Khao Phra Viharn in Kantharalak (Si Sa Ket) gaat morgen weer open. Vanaf dat punt hebben bezoekers een mooi uitzicht op Cambodja. De klif ging op 4 november dicht voor bezoekers. De tempel zelf is al sinds 2008 vanuit Thailand ontoegankelijk en kan alleen vanuit Cambodja worden bezocht.

Met uitzondering van één school zijn de scholen in Kantharalak weer open. De meeste leerlingen van de Phum Sarol Vitthaya Secondary School kwamen gisteren echter niet opdagen.

(Bron: Bangkok Post, 15 november 2013)

Persoonlijke noot

Ik heb de tempel een keer bezocht, toen die nog vanuit Thailand toegankelijk was. Ik herinner me weinig meer van het bezoek. Weet wel dat ik de volgende dag pijn in mijn kuiten had vanwege het beklimmen van de hoge lateriet traptreden. Dacht toen ook: ik moet minder roken, maar dat is er nooit van gekomen. Het uitzicht was adembenemend. De tempel zelf (eigenlijk meer een ruïne) maakte weinig indruk. Phanom Rung en Phimai in het Noordoosten zijn net zo interessant.

Voorgeschiedenis managementplan Praeh Vihear

De plaatsing van de Preah Vihear tempel op de werelderfgoedlijst van Unesco heeft een lange voorgeschiedenis.

2005, Durban: Cambodja’s aanvraag om de plaatsing van de tempel op de lijst te agenderen, wordt afgewezen door het World Heritage Committee vanwege onvolledige documentatie.

2006, Vilnius: Cambodja stelt voor de aanvraag een jaar later te behandelen.

2007, Christchurch: Thailand protesteert tegen de Cambodjaanse kaart, die het door beide landen geclaimde gebied in Cambodja situeert. De zaak wordt aangehouden.

8 juli 2008, Quebec: Preah Vihear wordt op de erfgoedlijst geplaatst. Cambodja wordt gevraagd een managementplan in te dienen.

2009-2011: Thailand blokkeert behandeling.

2012: Cambodja agendeert het plan niet.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


2 reacties op “Preah Vihear: Nu volgt gevecht om managementplan”

  1. JacquesKoppert zegt op

    Ik zou wel weten wat ik zou doen als ik de regering van Cambodja was.
    Vaart maken met de plannen voor de werelderfgoed status. Met de uitspraak van het ICJ over de tempel staat Cambodja ijzersterk. Elke tegenwerking van Thaise kant zal zich als een boemerang tegen Thailand keren.

  2. John E. zegt op

    Ik snap beide landen ook niet. Door alle ophef rondom deze tempel willen veel toeristen deze plek bezichtigen. Maak er een 2 landen tempel van, een ingang aan Thaise zijde en één aan Cambodjaanse zijde, zelfde entree tarief. Goede toeristen acttractie, de localen in beide landen kunnen er wat aan verdienen, Thailand blij, Cambodja blij, toeristen blij, iedereen blij!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website