Aankomst op Suvarnabhumi. Links ambassadeur Virachai, rechts minister Surapong.

Het gevecht om de 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear dat in Den Haag voorlopig is afgelopen na de hoorzittingen van vorige week, verschuift nu naar het World Heritage Committee (WHC) van Unesco dat in juni in Phnom Penh vergadert.

De oppositie en diverse academici zijn bang voor wat ze noemen ‘Plan B’ van Cambodja. Ze vrezen dat het managementplan voor Preah Vihear het omstreden gebied bevat, zodat Thailand via deze omweg toch zijn claim op het gebied verliest.

Gisteren keerde het juridisch team terug uit Den Haag. Het werd door een grote groep supporters verwelkomd met bloemen en spandoeken waarop het werd bedankt voor zijn inzet. Delegatieleider en ambassadeur in Nederland Virachai Plasai zei: ‘We hebben ons best gedaan. De verdediging ging zoals gepland en er is niet gelekt naar de kant van Cambodja.’

De woorden van Virachai worden bevestigd door een peiling van Abac. De meeste respondenten (61,3 pct) zeiden vertrouwen te hebben in de Thaise delegatie; 33,1 procent had geen idee en 5,6 procent zei geen vertrouwen te hebben. Gevraagd of ze teleurgesteld zouden zijn, wanneer Thailand verliest, zei 80 procent ‘most disappointed’ te zijn; 13,4 procent ‘moderate disappointed’ en 6,6 procent een klein beetje.

Het team wordt nog niet ontbonden, want een van de rechters van het Internationale Hof van Justitie heeft beide landen gevraagd een kaart te tekenen van de tempel en omgeving en de grens te markeren. Thailand’s versie zal gebaseerd zijn op de grens, die in juli 1962, nadat het Hof de tempel aan Cambodja had toegewezen, door het toenmalige kabinet is vastgesteld.

De feestvreugde dreigt nu getemperd te worden door het vooruitzicht van de WHC-vergadering. Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij heeft weliswaar waardering voor de inzet van Virachai en de vier buitenlandse advocaten, maar hij waarschuwt dat het land nog steeds het risico loopt de 4,6 vierkante kilometer te verliezen. ‘Premier Yingluck moet Thailand’s positie verduidelijken en zeggen dat we bezwaar maken tegen Cambodja’s managementplan voor de omgeving van Preah Vihear.’

Het Thai World Heritage Information Centre onder voorzitterschap van Chote Trachoo, permanent secretaris van het ministerie van Natural Resources and Environment, heeft al laten weten in juni bezwaar te zullen maken tegen het managementplan. Wanneer Phnom Penh behandeling van het plan doordrukt, zal Chote evenals Suwit in 2011 de vergadering verlaten.

Preah Vihear verwierf in 2008 de werelderfgoedstatus van Unesco. Een voorwaarde is dat een managementplan voor de tempel en omgeving wordt gemaakt. De eerste keer dat Cambodja zo’n plan inleverde, was in 2009 tijdens de WHC-vergadering in Sevilla. Sindsdien heeft Thailand goedkeuring van het plan weten te blokkeren.

In juni 2011 verliet delegatieleider minister Suwit Khunkitti (Natural Resources and Environment) in Parijs de jaarlijkse vergadering van het WHC, toen het plan toch leek te worden behandeld. Hij dreigde het lidmaatschap van het WHC op te zeggen, maar daar is het nooit van gekomen.

(Bron: Bangkok Post, 22 april 2013)

1 reactie op “Preah Vihear gevecht verschuift naar Unesco”

  1. Dick van der Lugt zegt op

    Aan het bericht ‘Preah Vihear gevecht verschuift naar Unesco’ is een alinea toegevoegd met een reactie van het Thai World Heritage Information Centre.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website