De staatsgreep van 22 mei was een beslissing van legerleider Prayuth Chan-ocha. Hij heeft die alleen genomen; de monarchie was er niet bij betrokken.

‘Zijn Majesteit heeft nooit een bevel gegeven. Betrek hem er nooit meer bij’, zei hij gisteren tijdens een forum, waarin het startschot werd gegeven van de nationale hervormingscampagne.‘Ik neem de volledige verantwoordelijkheid op me, of de coup nu goed of verkeerd is. Laat Zijne Majesteit met rust. Ik betoon elke dag respect aan zijn beeltenis en vraag om zijn vergiffenis.’

In zijn toespraak ging de coupleider in op de post van interim-premier, die binnenkort door de wetgevende assemblee (NLA, noodparlement) gekozen gaat worden. ‘Wie premier wil worden, kan solliciteren. Ik zal blij zijn als ik niks hoef te doen, maar soms is het nodig.’

Over de vorming van de hervormingsraad (NRC, National Reform Council) zei Prayuth dat donderdag wordt begonnen met de selectie van de leden. De NRC gaat bestaan uit 250 leden: 77, gekozen door een selectiecommissie in elke provincie en Bangkok, en de overigen uit elf beroepsgroepen, zoals politiek, lokaal bestuur, onderwijs, energie, volksgezondheid, economie, media, rechtspraak en sociale kwesties.

Prayuth noemde het hervormingsproces een ‘mijlpaal’ in de geschiedenis van het land, want sinds de Siamese Revolutie van 1932 heeft het land geen belangrijke hervormingen gekend. ‘Vandaag is een historische dag. Degenen die niet op zijn komen dagen, zullen geen deel deel uitmaken van de geschiedenis.’

Richting buitenland zei Prayuth dat sommige landen moeite hebben het hervormingsproces te begrijpen. ‘Maar het moet doorgaan. De democratie van Thailand moet door het Thaise volk zelf worden ontwikkeld. Soms kan een democratisch systeem uit het Westen niet geschikt zijn voor de specifieke omstandigheden van het land.’

De vorming van de NRC is de tweede fase van het driestappenplan van de junta: verzoening, hervorming, verkiezingen. Verkiezingen worden op zijn vroegst eind volgend jaar gehouden, wanneer een nieuwe (definitieve) grondwet van kracht is. Thans geldt een voorlopige grondwet. Een commissie gaat de nieuwe grondwet schrijven.

Een interim-kabinet treedt vermoedelijk begin volgende maand aan. Het kabinet wordt door de interim-premier samengesteld. Wanneer het kabinet in het noodparlement zijn beleidsverklaring heeft afgelegd, kan het aan het werk.

Vorige week vergaderde de NLA voor het eerst en werden de voorzitter en twee vice-voorzitters gekozen. Het wachten is op de koninklijke handtekening ter bekrachtiging van hun verkiezing.

Zware tol

Prayuth had ook nog een persoonlijke noot in zijn toespraak. ‘Ik betaal een zware tol voor het omver werpen van de regering Yingluck. Mijn huwelijk staat onder druk, mijn vrouw staat op het punt mij te verlaten. Sinds 22 mei werk ik non-stop en dat voor 400 baht per dag. Ik krijg niks, ik heb geen ambities.’ Prayuth is getrouwd met Naraporn Chan-ocha, die drie jaar geleden de Chulalongkorn universiteit verliet om president te worden van de Thai Army Wives Association, een fulltime baan.

Volgens politieke waarnemers was Prayuth na het afkondigen van de coup en tijdens zijn eerste tv-toespraak gespannen. Maar allengs lijkt hij zich te ontspannen, volgens deze koffiedik kijkers. Eind van de maand gaat zijn pensioen als legerleider in, maar velen speculeren dat hij aanblijft als NCPO-hoofd en tevens premier wordt.

Roodhemdleider Veerakarn Musikapong, die het forum bijwoonde, zegt dat Prayuth het verdient om premier te worden ‘als degene die de coup pleegde en als hoofd van de NCPO’.

(Bron: Bangkok Post, 10 augustus 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website