Premier Prayut wil dat de ministeries van volksgezondheid, handel en landbouw andere landbouwchemicaliën gaan zoeken ter vervanging van het uiterst giftige paraquat, dat in Thailand nog steeds wordt gebruikt in de landbouw om zo onkruid te bestrijden.

Omdat geen alternatief beschikbaar is, mogen boeren het gewoon gebruiken. Echter boeren die de pesticide inzetten, moeten wel bewust worden gemaakt van de gevaren. De premier maakt zich zorgen over de gezondheid van boeren en consumenten.

Enkele organisaties, waaronder BioThai, dringen aan op een volledig verbod. In 53 landen is de pesticide verboden, maar in Thailand mag het nog steeds verkocht worden. Het ministerie van Volksgezondheid steunt een verbod, de industrie wil geen verbod.

Paraquat is zeer toxisch: blootstelling eraan kan zeer ernstige, onomkeerbare gevolgen hebben, zelfs met fatale afloop. De dood kan dagen of weken na blootstelling optreden. Bij inademing zijn mogelijke effecten ernstige irritatie van neus, keel en luchtwegen of een bloedneus. Bij herhaalde of langdurige blootstelling treden hoesten, loopneus, bronchitis, longoedeem en verminderde longfunctie op. Bij huidcontact kunnen ontstekingen optreden en in zware gevallen blaren, ook kunnen de nagels uitvallen.

De Europese Unie heeft het gebruik van dit voor mens en dier zeer schadelijke middel al in 2007 verboden.

Bron: Bangkok Post

5 reacties op “Prayut wil af van uiterst giftige bestrijdingsmiddel paraquat, maar boeren mogen het blijven gebruiken”

 1. Khun Peter zegt op

  Ik kan nooit een glimlach onderdrukken als toeristen terugkomen uit Thailand en zeggen: ‘Ik heb lekker gegeten daar en zo gezond!”
  Ze moesten eens weten……

 2. Khun Yan zegt op

  “Prayut wil er van af maar de boeren mogen het blijven gebruiken”…Is dit in het kader van de nakende verkiezingen waar hij ook weer een zitje wil hebben?…Typisch voor het immer huichelende politieke landschap in Thailand….Niet dat het elders beter is, maar hier toch zeer kenmerkend.

 3. Tino Kuis zegt op

  Er zijn 50.000 gevallen van vergiftigingen door pesticiden per jaar in Thailand met 4.000 doden als gevolg.

  Paraquat is zeer gevaarlijk. Twee theelepeltjes zijn al dodelijk. Het wordt gebruikt om te vermoorden en vaker nog als middel voor zelfmoord.

  Economische belangen gaan nog steeds boven belangen van gezondheid.

  file:///C:/Users/user/AppData/Local/Packages/Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe/TempState/Downloads/176-1-1044-1-10-20150727.pdf

 4. Roel zegt op

  In Nederland allang verboden, de naam was toen grammoxone met werkzame stof paraquat .
  In Nederland nu ook te koop onder de werkzame stof naam paraquat.

  Het is een onkruidverdelgingsmiddel of scheermes middel, wordt opgenomen op aanwezige blad en dat sterft binnen 48 uur af mits 2 uur droog na het spuiten. Werkt dus niet op de wortels in de grond.

  Glyfosaat is veel schadelijker en duurt langer voor het zichtbaar wordt (ca 3 weken) maar de wortels gaan ook dood en blijft in de grond werkzaam voor enige tijd. In Nederland onder de naam Roundup wordt dit verkocht, voor particulier gebruik is de werkzame stof zo miniem gemaakt dat het nog amper werkt.

  • Gerard Kuis zegt op

   Ik zowel paraquat als roundup jaren gebruikt. De vraag is hoe ga je er mee om.Er zijn voorschriften hoe te gebruiken ik neem aan hier dezelfde voorschriften als in Nederland.Als jij je daar niet aan houd en denkt ik kan er nog wel een beetje meer in doen dan helpt het beter, dan niet zo als hier een of andere doek voor je neus en mond in plaats van een masker dan ben je niet goed bezig


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website