Premier Prayut wil loan sharks (geldwoekeraars) hard aanpakken maar als ze zich aan de regels houden van picofinanciering en zich daarbij formeel afsluiten worden ze niet vervolgd. De oude leningen mogen blijven uitstaan echter de rente moet worden aangepast.

Picofinanciering is een systeem om de minima, die niet bij banken terecht kunnen, krediet te verstrekken. Deze financiering wordt verleend door bedrijven die zijn goedgekeurd door het ministerie van Financiën. Voorwaarden zijn dat ze een gestort kapitaal hebben van 5 miljoen baht en in maximaal één provincie opereren. Leningen mogen niet meer bedragen dan 50.000 baht en de maximum rente bedraagt 36 procent per jaar.

Prayut snapt dat geld lenen bij loan sharks al erg ingeburgerd is in Thailand, maar door de hoge rentes komen mensen nog meer in de problemen. Om deze kwestie aan te pakken wil hij harde maatregelen tegen geldwoekeraars en lieden die samenwerken met hun. Ook ambtenaren, militairen en politieagenten worden voor de rechter gesleept en ontslagen als zij zich met dit soort zaken bezighouden.

Bron: Bangkok Post

7 reacties op “Prayut pakt loansharks aan maar biedt ook een uitweg”

 1. l.lagemaat zegt op

  Als eerste maatregel zou goed zijn dat de loan sharks al het “uitgeleende geld”boven de 50.000 Baht aan de mensen kwijt scheldt. Zij hebben schofterig veel verdiend en bedreigd bij niet terug betalen.

  Behalve aan de mensen, die alles gingen vergokken. Doet de loan shark dit niet, kan hij voor 30 jaar naar de gevangenis. Hard aanpakken, evenals de “medewerkers”

  Hoe zal deze populistische opvatting in de praktijk er uit zal gaan zien.TIT!
  Misschien dat er weer een paar voorbeelden gegeven worden en dan weer
  wordt overgegaan tot de waan van de dag.

 2. Piet zegt op

  Whoow ik vind 36% per jaar rente niet bepaald verademing …en dat voor micro kredieten
  Is dat rente percentage wel juist ??

 3. Cor Verkerk zegt op

  Slechts 3% per maand. Dhr Prayut gunt de loan sharks helemaal niets meer.

  Hoe kun je met zo’n rente ooit van je lening afkomen???

  • Ger zegt op

   Nou er is een simpele oplossing namelijk gewoon geen lening nemen. En dan niet met het argument komen dat het noodzkelijk is want dat is het nooit. De meeste mensen maken geen gebruik van de loanshark dus dat kan ook. Gewoon de tering naar de nering zetten en niet alles willen terwijl je niet genoeg inkomsten hebt of als onderpand je bezitting verpatst. En dit laatste gebeurd dus veel in Thailand en raakt men vanwege wanbetaling auto, huis, grond en meer kwijt.

 4. Michiel zegt op

  Hier rekenen ze 10% in t dorp. Bij mijn schoonzus in Nakhon Phanom 20%

 5. ruud zegt op

  Ik zou dit geen aanpakken van loansharks willen noemen.
  Dit lijkt meer op het legaliseren, van hun diefstal.
  Met 36% rente houdt je niemand met die leningen uit de problemen.

  De opzet van microfinanciering is overigens om mensen met kleine leningen en lage rentes te helpen.
  Dit lijkt er niet op.

 6. John zegt op

  36% lijkt op eerste gezicht erg hoog. Maar realiseer je dat kosten voor erg kleine leningen even groot kunnen zijn dan voor grote leningen . Dat werkt dan procentueel sterk door


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website