Hij had het nog aan zijn moeder gevraagd. Die is lerares ethiek. Ze had gezegd dat een goed persoon het moest doen die hij respecteerde. Nadat hij met zijn moeder had gepraat, had hij geen twijfels meer over de ontmoeting.

We hebben het hier over commissaris Khamronwit Thoopkrachang van de gemeentepolitie Bangkok, die in juni vorig jaar in Hong Kong een uiterst omstreden bezoek aan oud-premier Thaksin bracht. Khamronwit was net benoemd tot hoofd van de politie en liet Thaksin zijn onderscheidingstekens opspelden. Een foto hangt nog steeds in zijn kantoor.

Hoe ging het verder? De Green Politics Group klaagde bij de Ombudsman. De Ombudsman stelde een onderzoek in en heeft nu de Royal Thai Police (RTP) gevraagd het moederskindje te horen. De ombudsman noemt de ontmoeting met de tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeelde Thaksin ongepast en schadelijk voor de geloofwaardigheid van de politie. De coördinator van de Green Politics Group zegt dat de Ombudsman zijn conclusies zal doorsturen naar de National Anti-Corruption Commission (NACC).

Khamronwit laat het allemaal gelaten over zich heenkomen. ‘Ik begrijp niet waarom mensen kritiek hebben op mijn beslissing. Ik heb me toch niet schuldig gemaakt aan corruptie.’ Hij zegt er niets verkeerds in te zien om iemand te ontmoeten die hij respecteert en ziet het verhoor door de RTP dan ook met vertrouwen tegemoet.

Volgens Khamronwit is het traditie dat politie-officieren bij een promotie een senior die ze respecteren, vragen hen te decoreren. Khamronwit, die over 14 maanden met pensioen gaat, zegt bereid te zijn ontslag te nemen wanneer de NACC besluit dat hij de fout is ingegaan.

(Bron: Bangkok Post, 16 juli 2013)

19 reacties op “Politiecommissaris had het nog aan zijn moeder gevraagd”

 1. marcus zegt op

  Dit “moederskindje” geeft weer de niet neutral rapportage weer. Thaksin een fantastische vent die ik respecteer. Een man van het volf die corruptive aanpakte. Ik laat mij niets door mijn omgeving aanpraten.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ marcus U noemt Thaksin ‘een man van het volk die corruptie aanpakte’. U bent slecht op de hoogte. Thaksin groeide op in een van de invloedrijkste en rijkste families in Chiang Mai. Hij studeerde in de VS en kreeg na terugkomst direct een functie als secretaris van een minister.

   Saowani Thairungrote, een econoom verbonden aan de University of Thai Chamber of Commerce, deed zes jaar studie naar corruptie in Thailand. Ze concludeerde: De meeste corruptie vond plaats tijdens het bewind van Thaksin Shinawatra, gevolgd door de regering Chuan Leekpai, Samak Sundaravej en Somchai Wongsawat.

   Ik vind het best dat u een bewondering heeft voor Thaksin, maar de gegevens waarop u dat baseert, moeten wel kloppen en dat doen ze niet.

  • danny zegt op

   beste Marcus

   Het is erg jammer dat jij deze reactie geeft met zo weinig kennis van zaken.
   Het is algemeen bekend dat Thaksin zijn miljoenen heeft verdiend met corruptie en de steun krijgt van arme boeren die niet in politiek zijn geïnteresseerd , maar wel voor heel weinig geld (paai-geld van Thaksin ) gaan demonstreren voor deze man.
   (Waar hebben we dat meer gezien …Rusland met de mijnwerkers.)
   Thaksin is door een democratie gekozen rechtbank veroordeeld tot twee jaar cel en dat is niet voor niets.
   Er zijn veel feiten van zijn corruptie vastgesteld en om daar nu respect voor te hebben vind ik ongelooflijk .
   Zelfs op dit blog..Thailandblog…kun je al heel wat goede kennis op doen over de achtergronden van Thaksin.
   Je zou ook het o.a corrupte rijstsysteem van de bedenker Thaksin , wat bijna iedere dag het nieuws haalt , eens onder de loep kunnen nemen.
   Een militaire coup die volgde op het beleid van Thaksin hoeft niet altijd in het nadeel te zijn van een land mits die snel door democratie verkiezingen wordt opgevolgd.
   Het is jammer dat het volk de zus van Thaksin heeft gekozen,die het beleid van haar grote corrupte broer Thaksin uitvoert ,maar het is wel democratisch.
   Ondertussen zien de gestudeerden en wetenschappers met grote zorg de plundering van de staatskas aan door absolute ongecontroleerde frauduleuze mega projecten waarvan het rijstsysteem en het nieuwe watermanagement project de koplopers zijn.
   Ik hoop dat Marcus van inzicht wil veranderen na het lezen van veel feiten.
   Danny

  • Sir Charles zegt op

   Dus je vindt het ook fantastisch en respectvol dat mensen zonder vorm van proces worden opgesloten of sterker nog worden geëxecuteerd?

   Mag toch hopen wanneer je ooit als verdachte wordt aangemerkt vanwege handel en gebruik van drugs of elk willekeurig ander misdrijf je een eerlijk proces te wachten staat evenals je niet zomaar wordt doodgeschoten omdat er bij voorbaat van wordt uitgegaan dat je een potentiele bommenlegger bent alleen maar omdat je een zuidelijke bewoner bent met een islamitische achtergrond.

   Het zijn namelijk niet alleen zijn corruptieve handelingen en zijn zakelijke belangenverstrengelingen die veel goodwill voor hem verloren doen hebben gaan in Thailand, ter informatie.

 2. chris zegt op

  Ik ben geneigd om iemand te beoordelen om wat hij doet, wat hij presteert en niet om wie hij respecteert. Khamronwit heeft tot nu toe bewezen dat hij een echte en betrouwbare politieman is en de waarheid naar boven brengt. In het geval van het dodelijk ongeluk op Sukhumvit Road, veroorzaakt door de jongeling van de Red Bull dynastie met zijn Ferrari (snel rijden maar wellicht ook onder invloed van drank en/of drugs) zette hij vanaf het begin grote vraagtekens bij de valse verklaring van de huisvriend anno nachtwaker van de familie. Hij bezwoer de echte chauffeur te pakken te krijgen of anders zou hij ontslag nemen.
  Dit land wordt bestuurd door een beperkt aantal families, hetzij van rode hetzij van gele zijde. Op beide kanten is een heleboel aan te merken. Iedereen beschimpen en in een hoek zetten die de leider van de ene kant of de leider van de anadere kant respecteert leidt tot helemaal niks; en er blijft wellicht niemend in dit land over zonder (morele of illegale) smet.

  • danny zegt op

   Beste Chris,

   Het lijkt mij een goede eigenschap om iemand te beoordelen op zijn prestaties en niet op zijn praatjes.
   Maar deze politiechef heeft heel veel praatjes over de dader (Redbull zoon) met Ferrari ,en het berechten van deze dader ,maar zoals ook jij wel weet is er nog niets gebeurd en ik verwacht ook niet dat er iets zal gebeuren ten nadele van deze dader.
   Tot nog toe dus heel veel praatjes en weinig daden van deze politiechef , die jij zo bewonderd.
   Het is niet een man om te bewonderen als hij zijn onderscheidingen wilt ontvangen van een gezochte misdadiger , die voor vele miljoenen heeft gefraudeerd.
   danny

   • chris zegt op

    Ik bewonder niemand maar beoordeel iemand graag om wat hij presteert. Veroordelingen zijn niet het werk van de politie maar van de rechter. Ik weet dat Thai zeer hoog in deze samenleving druk op hem hebben uitgeoefend om de zaak te laten rusten en de bewaker in staat van beschuldiging te stellen. Dat heeft hij niet gedaan.
    Heeft niets uit te staan met zijn bewondering voor Thaksin. Het laten opspelden van je nieuwe insignes door Thaksin is – naar mijn westers mening – een grote inschattingsfout maar de thai denken daar absoluut anders over. (zie mijn artikelen over patronage en netwerken) Heb een Thai vriend die topmanager is hier en Thaksin ook zeer bewondert. Hij runt het ziekenhuis waarvan hij de baas is op een uitstekende manier. En statistieken laten zien dat het beleid van Thaksin in de eerste termijn ook aanzienlijk heeft bijgedragen aan de welvaart op het platteland. Tijdens zijn tweede termijn is hij doorgeschoten, in alles. En toen ging het ook verkeerd.

 3. willem zegt op

  De politiecommissaris:

  Marcus; ben het totaal met je eens omtrend Thaksin.Daar ik rond Nang-Rong[buriram] bivakeer[,dank nog voor je stukje over Yingluck aldaar Dick] maar dit ter zijde;krijg ik steeds meer het gevoel dat mensen die reageren op Thaksin alleen hun info die ze via de media hebben lopen te spuien! Ga eens een paar jaar tussen de Thai in Buriram zitten,dan krijg je echt een indruk hoe de Thai over Thaksin denkt!
  Ik denk dat dat meer waarde heeft dan al die verhalen dat hij zichzelf ook verrijkt heeft.
  Voor commissaris Khamronwit Khoopkrachang heb ik alleen maar respect,daar hij weet een bepaald risico te nemen Thaksin te ontmoeten!
  Gr; Willem Scheveningen…

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Willem Het leidt geen twijfel dat oud-premier Thaksin ongemeen populair is in de Isaan. De meeste parlementsleden van regeringspartij Pheu Thai komen uit dat deel van Thailand. Maar die populariteit mag ons niet de ogen doen sluiten voor de streken van Thaksin, die uitstekend beschreven staan in zijn biografie.
   Uw respect voor de politiecommissaris komt op mij wat vreemd over, want hij ontmoette een voortvluchtige tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeelde man. De commissaris is een overheidsfunctionaris van wie je iets meer tact zou verwachten. Dat hij, zoals Chris de Boer schrijft, zijn werk serieus uitvoert, valt uiteraard alleen maar te prijzen.

  • danny zegt op

   beste willem,

   Ik woon midden in de Isaan ,waar vele fan zijn van Thaksin, behalve de gestudeerden , de artsen en vele docenten maar dan nog is deze omgeving natuurlijk niet maatgevend voor mij ,daarvoor blijf ik afhankelijk van de media in een zo n breed mogelijk aanbod.
   Voor een goede kijk op het wereld gebeuren ben je altijd afhankelijk van de media aangevuld met wat boekenkennis over de geschiedenis van systemen.
   Willem ,je kunt je ogen natuurlijk niet sluiten voor democratisch gekozen rechtspraak waarvan je toch een hoger aanzien mag hebben dan de roddel en achterklap van het boerenleven in de Isaan,die vooral graag een paar centen meer zouden willen verdienen door gebrek aan scholing. De mensen in de Isaan kijken vooral naar hun eigen portemonnee waar meestal niets inzit en hun stem in dus omkoopbaar in de verkiezingen…ze krijgen in mijn dorp 100 tot 500 baht voor hun stem en ze hebben geen interesse wat de partij uitdraagt. Oftewel de gulste gever krijgt hun stem of ze stemmen niet en houden lekker het geld.
   Volgens mij is politiek een zaak voor geschoolde (gestudeerden ) mensen ,die hebben de kennis om een land te kunnen besturen. Als een leider van een land niet rijk wil zijn en goed geschoold dan heeft hij tenminste de juiste beginselen om aan deze baan te beginnen.
   Overigens zijn er voorbeelden van goede leiders zonder goede opleiding ,maar hun intelligentie deed daarvoor niet ten onder,oftewel ze zouden met een goede schoolopleiding waarschijnlijk hoog hebben gescoord.
   Het zijn geen verhalen dat Thaksin zich heeft verrijkt door corruptie maar feiten en die zijn al lang en breed aan licht gekomen met een veroordeling door een democratie gekozen rechtbank als gevolg.
   Als iemand gaat twijfelen aan de media in het algemeen of gaat twijfelen aan een democratie, maar alleen afgaat op zijn kleine leefomgeving dan is het vertrouwen in landsbelang natuurlijk altijd ver te zoeken.
   Danny

 4. Fred Schoolderman zegt op

  Hoe zeer je zo’n persoon ook bewonder, het lijkt mij inderdaad ongepast om in zo’n ambt je onderscheidingstekens door een veroordeelde voortvluchtige te laten opspelden,. Anderzijds, moet wij ons niet al te verontwaardigd over Thaksin z’n corruptie uitlaten, onze Bernhard kon er anders ook wat van en die hoefde niet te vluchten! Voorts, kan niet worden onkend, dat Thaksin onder de arme Thaise bevolking (Isaan boeren) nog altijd bijzonder populair is.

 5. Fred Schoolderman zegt op

  Thaksin, werd in de ogen van een aantal heersende families te populair en dat heeft zeker tot zijn ondergang bijgedragen! Maar er is niks wisselvalliger dan politiek…. misschien dat we Thaksin toch weer terugzien!

  • chris zegt op

   Ik denk het niet. Thaksin en de kornuiten om hem heen dachten dat zij de wijsheid en de macht in handen hadden. Zij werden te arrogant en probeerden teveel zaken naar hun hand en bankrekening te zetten zonder rekening te houden met de minderheid. Zij overspeelden hun hand. Uit de geschiedenis van dit land van de laatste 100 jaar blijkt namelijk dat het leger de belangrijkste troefkaart in het kaartspel in Thailand is. En het leger is niet in handen van de politiek, niet van de roden, niet van de gelen. En dat gaat ook niet gebeuren, of Yingluck nu minister van defensie is of niet.

 6. egon wout zegt op

  Danny en Dick blijken op de hoogte te zijn van de feiten omtrent taksin itt. enkele andere commentatoren als Willem die meent te kunnen afgaan op enkele rijstboeren die uberhaupt niet weten wat er gaande is en slechts geinteresseerd zijn in populistische policies.Alvorens een onjuiste opinie te uiten is het absoluut noodzakelijk kennis te nemen van een artikel”taksin and the poor” door Prof.Dr. Khien Theeravit.Hopelijk worden we dan gevrijwaard van commentaren welke kant noch wal raken.Hans en Fred :inderdaad.Echter de slechte daden van anderen kunnen nimmer rechtvaardigen de onjuistheid van een daad.Zaken,acties dienen op hun eigen merites te worden beoordeeld{tu quoque}.

 7. egon wout zegt op

  Hans wil ik complimenteren met zijn commentaar.De zaken nog eens op een rijtje zetten is uiterst nuttig.Zijn opmerkingen in de eerste alinea zijn juist.Zoals ik reeds eerder melde is het argument van netwerken/patronage om bepaalde zaken te rechtvaardigen onjuist.Het blijft voor mij een raadsel hoe je deze politieman betrouwbaar kunt noemen gezien zijn ontmoeting met een crimineel en het uiten van je bewondering .Dit valt absoluut niet te rijmen met zijn functie als handhaver van de orde.Dit een foute inschatting te noemen is een te mild oordeel.Overigens lopen er nog een aantal rechtszaken tegen taksin welke uitgesteld dienden te worden daar zijn aanwezigheid in de rechtszaal noodzakelijk is.

 8. willem zegt op

  De politiecommissaris en de band met z’n moeder:
  Door de toch wel vrij hoge waardering van mijn reactie (23+, dank daarvoor medelezers) wilde ik misschien ter afsluiting nog eenmaal reageren.
  Enige bloggers zijn van mening dat ik, die tussen de plattelanders in Isaan woon, eenzijdig redeneer. Dat is beslist incorrect! Een Thaise vriend uit Khorat, politieagent, vertelde hetzelfde verhaal. Thaksin, waar hij geen vriend mee is, wilde alle ambtenaren en veelverdieners aanpakken en daardoor “de minder gestudeerden” maar beslist niet minder belangrijk zijnde medemens in onder andere Isaan meer financiele ondersteuning geven!
  Wanneer Yingluck enige aanpassingen in de Thaise wet uitvoert, zit Thaksin binnen enkele jaren of eerder wederom op zijn zetel. Daar ben ik zeker van.
  Ik ben helaas of misschien wel gelukkig geen type van feiten dan wel verhalen maar af ga op de mening van Thai, die trouwens beslist niet zo dom zijn als door sommigen gesuggereerd!
  Gr; Willem Scheveningen.

  Reactie door de redactie gecorrigeerd.

 9. chris zegt op

  Op deze blog staan voortdurend feiten en voorvallen. Leuk om te lezen, om je bewondering over uit te spreken, te lachen of je – met een Nederlandse pet op – over te ergeren, en vervolgens je eigen, Nederlandse gekleurde mening te geven. Als ik reageer probeer ik dingen te zeggen die achter deze feiten liggen, NIET om zaken te rechtvaardigen maar om zaken te VERKLAREN, omsamenhangen te zien in naar het schijnt niet met elkaar samenhangende gebeurtenissen, zonder oordeel. Ik gebruik daarbij elementen als netwerk-samenleving, patronage en verschilende vormen van onethisch (en ilegaal) gedrag zoals omkoperij, chantage en corruptie als VERKLARINGEN. Ik praat niks goed. Integendeel. Ik ben ene fervent tegenstander van onethisch gedrag en spreek mijn studenten daarop voortdurend aan. Ik waan me in het goede gezelschap van columnist Voranai van de Bangkok Post die herhaaldelijk dezelfde analyses opschrijft maar wel eerst de feiten onderzoekt.
  Thaksin won zijn eerste verkiezing niet alleen door veel stemmen in het Noordoosten van Thailand maar ook door zijn aanhang in Bangkok. Zijn ideeen spraken ook de (sociaal denkende) middenklasse in Bangkok aan. Zijn strijd tegen de drugs bijvoorbeeld kon op groot enthousiasme rekenen bij de bevolking, ook van het staatshoofd. Dat daarbij mensen zonder vorm van proces werden vermoord wekte reacties op bij Amnesty International maar niet in Thailand en nauwelijks in de rest van de wereld. Mijn reactie – in eerste termijn – om iemand te beoordelen op wat hij doet (en niet om wie hij bezoekt) ontving 20 positieve stemmen. Waarvan acte.
  Als iedere vreemdeling of Thai als onbetrouwbaar wordt gekwalificeerd die contact heeft met mensen die wel eens veroordeeld zijn, in de gevangenis hebben gezeten of ergens van beschuldigd worden is sociaal leven hier niet meer mogelijk. Analyses plegen en verklaringen zoeken betekent ook kritisch zijn op de inhoud van de wetten die in een bepaald land gelden. Nelson Mandela zat ook jarenlang in de gevangenis in Zuid-Afrika. Is hij daarom nu nog steeds een ex-crimineel?

 10. egon wout zegt op

  Lachwekkend. Wederom is het Willem gelukt mij een homerisch gelach te ontlokken. Een politieagent als belangrijke bron van informatie?! Dit is de eerste keer dat ik lees dat taksin ambtenaren en veelverdieners wilde aanpakken.

  1 De verrijking van taksin cs. tijdens zijn bewind is afdoende gedocumenteerd,zijn persoonlijke fortuin is met een factor 100 tijdens zijn bewind toegenomen.

  2 Waaruit bestond de financiele ondersteuning der boeren?
  a) De 1 mln. baht per dorp heeft tot toename van de schuldenlast geleid
  b) de 30 baht was een marketing gimmick van een reeds bestaande,goed werkende, verzekering.
  c) De asset revolving fund stond de boeren toe om door de overheid gegeven land als collateral voor leningen te gebruiken leidende tot het weer landloos geraken der boeren!
  d) debt moratorium en rehabilitatie fonds maakten leningen gemakkelijker met als resultaat dat de boeren “rijk” werden in schulden,mobiles ed. maar niet in inkomen.

  3 Een herverdeling via verandering van belastingtarieven heeft niet plaatsgevonden onder taksin {overigens betalen de boeren geen lb of ib}. Slechts enige studie had geleerd dat de beneficiaries van de populistische policies taksin en de zijnen zijn geweest, die de relevante businesses in handen hebben. Kortom taksin was brilliant in de exploitatie der armen met zijn populistische policies, welke schadelijk waren voor de armen: de kloof tussen armen en rijken werd tijdens zijn despotische bewind groter!

  Het is betreurenswaardig dat sommige commentatoren zo cognitief dissonant zijn dat zij simpelweg de feiten niet willen accepteren leidende tot ongefundeerde opinies. Opinies,waar een ieder toe gerechtigd is, dienen echter op feiten zijn gegrondvest.
  Ik kan beweren dat de maan van kaas is gemaakt. Maar de feiten tonen anders en volharding in de bewering dat de maan van kaas is gemaakt maakt mij {ik kan helaas niet schrijven wat ik werkelijk van deze mensen vind daar de moderator ongetwijfeld zou corrigeren, maar de goede verstaander heeft dit ook niet nodig} niet geloofwaardig.
  Is het niet dom om te melden dat feiten van ondergeschikt belang zijn maar dat verhalen belangrijker zijn?! En dan verhalen van wie?

 11. Noel Castille zegt op

  Voor info 2 jaar geleden heeft Thaksin toen hij in ballingschap in Cambodia leefde ( mijn oudste zoon is gehuwd met een Camodiaanse ) een toespraak gehouden waarin hij vond
  dat Thailand al die buitenlanders (farangs) best kan missen en als het aan hem lag ze allemaal buitenschoppen ? Een uurtje erna kwam er een rechtzetting van iemand van zijn entourage
  om te zeggen dat hij dat zo niet bedoelde alle armoezaaiers en criminele farangs zouden Thailand moeten verlaten? Persoonlijk hoop ik niet dat hij terugkomt en ik woon ook in de isaan en ken veel mensen die hem ook niet meer terug willen , en ken ook farangs die niet
  voldoende middelen hebben .
  Er zou ook wat aan gedaan worden er liggen al enkele voorstellen klaar om de 65000
  regeling aan te passen geen valse verklaring meer mogelijk bij de ambassades er zou elke
  maand 65000 bath op een thaise rekening op uw naam moeten gestort worden en het geld
  moet uit het buitenland komen? Ook voor de 800000 bath is men aan het sleutelen maar
  wat weet ik niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website