De National Anti-Corruption Commission (NACC) laat zich niet uit het veld slaan door de beslissing van het OM voormalig premier Yingluck (nog) niet te vervolgen voor plichtsverzuim.

Het OM vindt het door de NACC overlegde bewijsmateriaal onvoldoende, maar NACC-lid Vicha Mahakhun zegt dat het OM nog niet al het bewijs heeft gezien. ‘We zijn tevreden met ons bewijs. Het is keihard en solide.’

De NACC heeft het OM geadviseerd Yingluck te vervolgen omdat ze als voorzitter van het National Rice Policy Committee heeft nagelaten paal en perk te stellen aan de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de uit de hand gelopen kosten. Twee jaar kocht de regering Yingluck de rijst op voor prijzen 40 procent boven de marktprijs in de hoop de wereldmarktprijs te kunnen manipuleren. Het enige resultaat was een gigantische onverkoopbare rijstvoorraad.

Het OM gaf donderdag een toelichting op het besluit niet te vervolgen. Volgens het OM is het bewijs van de NACC uitsluitend gebaseerd op een rapport van het Thailand Research and Development Institute. Maar de NACC zegt dat dit rapport slechts een deel van het bewijs vormt. In het rapport wordt een academische visie op het hypotheeksysteem gegeven.

‘De NACC heeft tonnen bewijsmateriaal’, verdedigt NACC-voorzitter Panthep Klanarongan zich. Hij zegt dat de zaak om de rol van Yingluck draait en niet zozeer om de beschuldigingen van corruptie. Het OM heeft daar tegenover gesteld dat de NACC niet duidelijk heeft kunnen maken dat Yingluck de mogelijkheid had een eind aan het hypotheeksysteem te maken.

De NACC heeft ook besloten Weerawut Watchanaphukka, voormalig secretaris van de minister van Handel, te vervolgen. Hij ligt onder vuur vanwege G2G rijstverkopen (Government to government). Naar die verkopen doet de NACC nog onderzoek.

Vice-premier Pridiyathorn Devakula heeft gisteren voor de NACC een verklaring afgelegd over twee voormalige ministers. Hij zet vraagtekens achter hun rol bij een rijstdeal tussen Thailand en het Indonesische overheidsinkoopbureau Bulog.

Een gezamenlijke commissie van NACC en OM gaat nu hernieuwd onderzoek naar de zaak doen. Mogelijk worden nieuwe getuigen opgeroepen.

(Bron: Bangkok Post, 6 september 2014)

2 reacties op “Plichtsverzuim Yingluck: Anti-corruptiecommissie vecht door”

  1. wibart zegt op

    ‘De NACC heeft tonnen bewijsmateriaal’, verdedigt NACC-voorzitter Panthep Klanarongan zich. Hij zegt dat de zaak om de rol van Yingluck draait en niet zozeer om de beschuldigingen van corruptie. zegt het artikel. Leuk vooral als je de afkorting van NACC er bij pakt. National Anti Corruption Commission. Wow toch leuk als je dan beweert dat het niet zo zeer om corruptie gaat.

    • Dick van der Lugt zegt op

      @ Wibart De NACC heeft blijkbaar een bredere taakomschrijving dan onderzoek te doen naar gevallen van corruptie. De commissie doet ook onderzoek naar de rol van voormalig premier Abhisit en vice-premier Suthep tijdens de roodhemdrellen in 2010. Daarbij gaat het niet om corruptie maar om de toestemming die het leger van hen kreeg om met scherp te schieten. Het onderzoek naar Yingluck spitst zich toe op de vraag of zij als voorzitter van de NRPC haar taak heeft verwaarloosd. In juridische termen: of ze een ambtsmisdrijf heeft gepleegd (onder voorbehoud, want ik ben geen jurist. In het bericht noem ik het: plichtsverzuim).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website