De NCPO moet bij de vorming van de National Reform Council (NRC) verder kijken dan de kleine poel van mensen die ze vertrouwt. Wuthisarn Tanchai, adjunct secretaris-generaal van het King Prajadhipok Institute, hield gisteren dit pleidooi voor een bredere samenstelling dan het kabinet op de laatste dag van de kandidaatstelling.

De afgelopen twintig dagen zijn 6.729 personen voor de NRC voorgedragen, een orgaan van 250 leden dat hervormingsvoorstellen moet gaan formuleren. Ze zijn voorgedragen door non-profit organisaties. Wuthisarn noemt het groot aantal kandidaten een goed teken.

‘Velen zijn capabel en bereid zich in te zetten voor het welzijn van het land. Het is begrijpelijk dat de NCPO er zeker van wil zijn dat ze werkt met mensen die ze kan vertrouwen. Maar de NRC heeft als taak nationale hervormingen te formuleren en moet daarom bestaan uit mensen die vrij zijn uiteenlopende ideeën te ventileren.’

De junta heeft elf commissies gevormd die een keus gaan maken uit de kandidaten. Ze kiezen er 173, de overige 77 worden door provinciale selectiecommissies gekozen, 1 per provincie. De eindbeslissing ligt bij de NCPO.

Kritiek is er ook al. Wanneer Wuthisarn in de NRC wordt gekozen gaat hij ervoor zorgen dat er een input komt van politieke partijen, want die hebben geen enkele kandidaat voorgedragen. Hij wil daarmee voorkomen dat ze gaan klagen omdat ze buitenspel staan.

Een politicoloog van de Thammasat universiteit klaagt dat de selectiecommissie, verantwoordelijk voor de selectie van NRC-leden die zich gaan bezighouden met hervormingen op lokaal niveau, gedomineerd wordt door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Die lieden zouden geen voorstander van decentralisatie zijn en tegen gekozen gouverneurs zijn. Voorstanders van decentralisatie noemen echter gouverneursverkiezingen een van de topprioriteiten van hervormingen op lokaal niveau.

Een collega-politicoloog van de Chulalongkorn universiteit ziet het minder somber in. In die selectiecommissie zitten ook enkele voormalige gouverneurs en dat zijn redelijk gematigde conservatieven. Die zijn bereid naar de mening van anderen te luisteren en mensen te kiezen die andere denkbeelden over hervormingen hebben.

Morgen vergaderen de elf selectiecommissies. De Kiesraad fungeert als secretariaat en controleert of de potentiële NRC-leden aan de eisen voldoen. De selectiecommissie onderwijs heeft het meeste werk, want die moet uit 619 kandidaten een keus maken. Naar verwachting neemt de NCPO op 2 oktober de eindbeslissing.

(Bron: Bangkok Post, 3 september 2014)

Foto homepagina: Strandvertier in Bang Saen (heeft niets te maken met het onderwerp van de posting maar een aardige foto ontbreekt).


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website