(Redactionele bronvermelding: SPhotograph / Shutterstock.com)

Pita Limjaroenrat, de leider van de Move Forward-partij, beweerde vandaag (woensdag) dat de verkiezingscommissie (EC) hem onrechtvaardig heeft behandeld. Dit door haar besluit om de iTV-aandelencasus ter overweging aan het Grondwettelijk Hof voor te leggen, zonder hem de kans te geven om zichzelf te verdedigen.

Pita reageerde op het besluit van de EC, dat een dag voor de parlementaire premierverkiezingen van morgen kwam. Hij gaf aan dat hij het doel van de wet begrijpt, die politici verbiedt om media te gebruiken voor politieke agenda’s. Echter, hij benadrukte dat het iTV-kanaal al lang niet meer actief is en dat het mediabedrijf geen inkomsten heeft gegenereerd uit dit tv-kanaal.

“Ik kan op geen enkele manier profiteren van een mediabedrijf dat ongeveer 17 jaar geleden haar activiteiten heeft gestopt”, zei Pita. Hij voegde toe dat de commissie zijn zaak naar het Grondwettelijk Hof heeft gestuurd na slechts 32 dagen overweging, wat overhaast lijkt in vergelijking met een vergelijkbare zaak tegen het kabinet waarvoor de EC 386 dagen nodig had.

Pita gaf aan dat hij niet begrijpt wat de twijfelpunten zijn in de iTV-zaak van de commissie, omdat zij nooit om opheldering hebben gevraagd.

Als leider van de Move Forward-partij en premierkandidaat zei Pita dat hij in de afgelopen vier jaar zowel de Nationale Anticorruptiecommissie als de EC heeft geraadpleegd over zijn aandelen in iTV. Beiden verzekerden hem dat er geen problemen waren.

“Echter, een dag voor de stemming in het parlement is er een probleem ontstaan”, zei Pita. Hij voegde eraan toe dat het niet verwonderlijk is als mensen het besluit van de EC verdacht vinden, en hij verwacht dat de commissie de zaak zal ophelderen.

Ondanks dat de actie van de EC voor sommigen niet verrassend is, gelooft Pita dat er pogingen worden ondernomen om te voorkomen dat de coalitiepartijen een nieuwe regering vormen, door verschillende tactieken te gebruiken. “Als het niet om iTV gaat, zullen er andere problemen zijn”, zei hij.

Bron: ThaiPBS world

24 reacties op “Pita: “Ik ben onrechtvaardig behandeld door de verkiezingscommissie!””

 1. Chritiaan zegt op

  Dat er zo iets zou gebeuren omtrant Pita, had men kunnen verwachten.

 2. teun zegt op

  Bij vorige verkiezingen werd zelfde truc uitgespeeld. Wanneer wordt men wat creatiever?

  Laten ze vooral proberen Pita uit te rangeren. Dan zal men nog eens wat gaan beleven.

 3. Erik Kuijpers zegt op

  Onder welke steen heeft deze man geleefd? Hij moet toch weten dat ooit een politicus in Thailand moest aftreden omdat hij in een TV-programma een ei bakte?

  Hardlopers zijn doodlopers in dit land. Helemaal als je iets wilt doen aan de heilige huisjes van de heersende elite. Dan past tact, niet de botte bijl.

  • Ger-Korat zegt op

   Ja beste Erik in Nederland is het toch niet ander, 2 x een verkeerd antwoord geven of 2 x boos worden dan mag je als bewindsman aftreden. Regels, ook die van fatsoen, zijn er om nageleefd te worden en niet om er over heen te gaan en te gedogen. Mr. Pita had het kunnen weten dat er 0% kans dat hij premier wordt. Heeft niets met de elite te maken, niet daar de schuld naar toe schuiven, maar met politieke tegenstanders welke je pootje proberen te lichten want nu krijg je een premier van een andere politieke partij. Mr. Pita had zijn energie beter in iets anders kunnen steken bijvoorbeeld gouverneur van Bangkok worden of zo.

  • Chris zegt op

   beste Erik.
   Kuhn Samak, want daar heb je het over, moset aftreden omdat hij part-time in dienst was van ene tv-zender waar hij ene kookprogramma presenteerde.
   En er was/is een regel in Thailand (of we dat nu merkwaardig vinden of niet) die zegt dat de premier geen andere baas mag hebben dan het parlement.
   Nu zijn er wel meer merkwaardige regels in dit land zoals, in mijn ogen, een verbod op het hebben van aandelen in een mediabedrijf als je MP bent. Als je vrouw of man een mediabdrijf heeft, een van je kinderen of een goede vriend waar je altijd in de studio kunt binnenlopen is dat helemaal geen probleem maar aandelen heben….tja, dat is bijna misdadig.

 4. Soi zegt op

  Op https://www.thaienquirer.com/ staan een 3-tal commentaren naast elkaar die na lezing een goed beeld en inzicht verschaffen over de wijdte en diepte van de macht van de oude garde. Zij vormen een bierkaai. De vraag is of de kaai aan het verbrokkelen is? Maar de vraag is ook of Pita niet een andere traject dan die kaai had moeten kiezen? Zonder de afslagen iTV en 112? Met Thanatorn als wegwijzer en Thailand’s geschiedenis als routemap. Hij zal toch niet een doodlopende weg in hebben willen slaan?

 5. Mark zegt op

  @Erik Kuijpers: Had dhr. Limjaroenrat een andere, betere keuze dan had hij die ongetwijfeld gemaakt. De verkiezingsoverwinning van MFP was overweldigend. Zelfs voor de militanten van de partij. Het was schrikken onverwacht electoraal de grootste te zijn.

  MFP heeft een brede basis jonge militanten die het veld en straatwerk doen, van deur tot deur. Zonder die begeesterde militanten kan de partij niet electoraal succesvol zijn, kan ze zelfs niet bestaan.
  De militanten hebben hoogdringende verwachtingen van de partijleiding, inzonderheid van het boegbeeld, dhr. Limjaroenrat. Ik vrees dat hardlopen voor hem momenteel onvermijdelijk is.

  Dat “the powers that be” zich stevig zouden vastklampen aan de macht (en de vleespotten van de belastingbetalers) stond in de sterren geschreven. Dat “vuile streken” daarbij niet geschuwd zouden worden wisten we al eerder. En dat ze daarbij weinig of geen rekening zouden houden met de om verandering schreeuwende stem van het volk is overduidelijk.

  Generaal Prayut kreeg ooit ruime steun bij vele lagen van de bevolking voor zijn pleidooi voor stabiliteit toen hij nog vrijdagavondpraatjes op zowat alle TV-stations maakte.

  Stabiliteit glipt nu heel snel weg omdat “Returning happiness to the people” verder weg is dan dan ooit.

  Mijn “goede vriend Soi” verwees hier recent nog naar de forse aangroei van het fortuin van een selecte groep Thaise multi-miljardairs. En dat staat in schril contrast met de forse private schuldaangroei bij de gemiddelde Thai.

  • Henk zegt op

   Ik ben het niet met je eens. De overwinning van MFP was onverwacht maar niet overweldigend. 151 zetels in het huis van afgevaardigden, 30%. PT had er 141. 28%. Met nog 6 andere partijen nog steeds een minderheid om PM te worden. Afhankelijk van hen die hem niet willen. daar had hij meer rekening mee moeten houden. Per slot van rekening had een belofte naar de gemiddelde Thai.

   • Kees zegt op

    Dat hij met zo’n enorme overwinning en steun van diverse andere partijen (waarschijnlijk) nog geen meerderheid heeft om als PM gekozen te worden ligt natuurlijk enkel en alleen aan het gedrocht van de militaire Senaat. Zonder die onzinnige constructie was er geen twijfel over de keuze voor PM. Afgezien natuurlijk van de slimme media-aandelen-bezit- truc.

   • Mark zegt op

    Niet overweldigend? Vraag maar eens bij PTP, BJT, de (niet) Democratische partij en de militaire spin-off meerderheidspartijen of ze niet overweldigd zijn door MFP tijdens de stembusgang. Vraag hen maar eens of ze het hebben zien aankomen.

    • Soi zegt op

     De uitslag van en voor MFP was niet overweldigend. Ze was zelfs verwacht. Onverwacht bleek dat de uitslag van PT niet nog groter uitviel. Dat was hun grote tegenvaller, mede ook omdat ‘papa’s kleine mei’ hem niet per medio juli kon gaan terughalen zoals hij zelf al had aangekondigd. Op een of andere manier ben jij aan het ‘framen’ dat niets anders gezegd mag worden over Pita/MFP dan wat jij vindt. Maar feit is dat tegenover de 30% stemmen voor Pita er 70% stemmen staan die n i e t voor MFP golden. Met name in de 112-kwestie heeft Pita een niet doordachte strategie gevolgd. Wil jij niet horen, maar is wel het geval. Wordt nu door Pita zelf eveneens erkend. https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2611154/pita-im-not-giving-up Maar het gaat voor hem moeilijk worden zich daar nu nog onder uit te draaien. Je hoeft niet te reageren.

     • Mark zegt op

      @Soi: Je schrijft “Op een of andere manier ben jij aan het ‘framen’ dat niets anders gezegd mag worden over Pita/MFP dan wat jij vindt.”

      Waar hal je zulke nonsens?

      Ik ben een democraat die democratie ondanks alles de minst slechte bestuursvorm acht. Ik heb niets tegen vrije meningsuiting en persvrijheid, integendeel.

      Ik ben geen lid of supporter van welke politieke partij dan ook. Ik ben een waarnemer,
      een bevoorrechte getuige van het dagelijks leven in een klein Noord-Thais dorp. Politiek, het bestuur van polis, is daar een (klein) deeltje van. Ik heb daar verder geen deel aan. Ik ben een farrang die niet over politiek rechten beschikt zoals de Thai-nationals. Ik hoor en zie echter wel hoe mijn dorpsgenoten dat invullen.

      Verder lees ik, zoals jij, ook diverse relevante kranten en websites. Ik praat en luister naar collega buitenlanders en Thaise mensen die in de buurt leven.

      Op basis van die waarnemingen post ik hierop TB van tijd tot tijd een stukje, zoals jij dat doet.

      Hetgeen mij vandaag opviel waren de ongemeen scherpe persoonlijke reacties op sociale media, o.a. Tik Tok, waarin de Thaise senatoren persoonlijk geviseerd werden voor hun (niet) stemgedrag. Een waarneming die jij, en anderen, gerust anders mogen zien 🙂
      Informatie en discussie zijn wel gekomen bij échte democraten, toch?

     • Rob V. zegt op

      Pita zegt dat ze een andere strategie zullen volgen, dat is niet hetzelfde als bevestigen dat de strategie tot nu toe “niet doordacht” zou zijn. Ze zullen bij MFP wel weten dat 112 het excuus is om niet op hem te stemmen maar dat hervorming afzweren zeer waarschijnlijk niks uit zou halen. Een nieuwe strategie zou kunnen zijn toe te geven en hervorming in te trekken (al staat dat formeel helemaal los van wie de PM is), met als mogelijke “winst” wederom de onwil van het establishment blootgeven.

      Zoals zojuist op Thai Equirer viel te lezen liet Banyong Pongpanich (voormalig adviseur van Prayuth) weten ergens vernomen te hebben dat “Pita’s onvermogen voldoende stemmen te vergaren voor het premierschap niet ligt bij de verwijten van disloyaliteit”. Het zou vooral zijn wegens de wens van MFP om het aantal generaals en diverse voordeeltjes van hoge militairen terug te willen dringen. Zelf zou ik daar aan toevoegen: de plannen om regels inzake het bedrijfsleven aan te pakken. Dat raakt hoge mensen in hun portemonnee en positie, dat willen ze niet kwijt. Schermen met je-weet-wel is altijd al een handig iets geweest, maar het gaat gewoon om de belangen van de powers that be.

      Ik kan niet zo snel een strategie bedenken die de kans op succes vooraf zou hebben vergroot. Die mediaandeeltjes had er bijvoorbeeld mogelijk sowieso met de haren zijn bij gesleep ook al had Pita deze slechts als beheerder van het trustfund deze een blauwe maandag na het overlijden van zijn vader kort in bezit gehad (en kreeg hij toen, voor de verkiezingen nog groen licht van de Kiesraad, anti corruptie commissie etc.). De stok om Pita mee te slaan had ietjes kleiner kunnen zijn maar daar de wet zus of zo kan worden verklaart, zijn er altijd wel problemen te vinden om een partij die “teveel wil” aan te pakken.

      De enige oplossing had misschien kunnen zijn: haast niks willen aanpakken. Een soort Phua Thai light programma, dat krijgt de handen nog wel op elkaar maar dan heeft de hele MFP beweging geen zin meer. Onder het volk wil een noemenswaardig deel van de mensen duidelijk een heel andere koers en MFP lijkt voet bij stuk te houden. Dat eigewijze gedrag, dat kan betekenen dat ze het onderspit zullen delven. Het nieuwe plan om proberen de senaat te verbieden mee te stemmen mbt de premierskandidaat, dat zal het ook wel niet halen. De kans dat de meeste senatoren hun eigen macht vrijwillig inperken is klein, tenzij er een telefoontje van hoog komt. Of tenzij zij en degene die zij vertegenwoordigen met zulke massale tegendruk (protest, stakingen, een burgercoup??) te maken krijgen dat men niet anders kan dan toegeven. Dat of MFP laat na een paar aanvallen weten dat de strijd voor nu verloren is, zwaait gedwongen af en haalt dan over 4 jaar een absolute meerderheid…

   • Petervz zegt op

    Beste Henk,

    Als je kijkt naar de “party-list” uitslag (100 MP’s) dan hebben de MFP & PT samen wel degelijk een grote overwinning geboekt. Zelfs in de provincies Suphanburi en Buriram hebben deze 2 alle party list zetels verkregen. Zie https://election66.thaipbs.or.th/result/en/geo

    Dat ze in deze provincies (nog) geen district winnaar hebben komt door het stemmenkopen van de de district kandidaten van BJT & CPT partijen.

    Wees blij dat Thailand eindelijk een partij heeft met een duidelijk beleid en daar achter blijft staan. Door de 250 senatoren zal Pita dit jaar waarschijnlijk niet verkozen worden, maar ik verwacht juist daardoor nog veel grotere overwinning bij de volgende verkiezingen.

    Het stemmen van gister was natuurlijk niet onverwacht. De niet verkozen senatoren onthielden zich in grote getale van stemmen, en niet stemmen, of zelfs niet aanwezig zijn is in deze vreemde constructie hetzelfde als tegen stemmen.

  • Ger-Korat zegt op

   Ook ik ben het niet eens over het gedeelte van de miljardairs want heeft helemaal niets met de politiek te maken maar gewoon met ondernemen, beleggen en investeren. Dat de gewone Thai zo graag zich in de schulden steken is hun eigen keuze want hebzucht, pronken en status welke ze niet hebben proberen te showen. Zuinig zijn en ondernemen en vermogen opbouwen (in de familie en generatie op generatie doorgeven ) is velen niet bekend in tegenstelling tot degene met Chinese roots. De gemiddelde Thai moet niet naar de politiek kijken maar zijn eigen handelen of het ontbreken daar aan, Thailand is een vrij land en je kan eenvoudig ondernemen zonder belemmeringen en zonder tegenwerking van de politiek, integendeel zelfs want lage belastingdruk, weinig tegenwerkende regelgeving en alleen inzet van jezelf is vereist.

   • Rob V. zegt op

    De top van het bedrijfsleven, van de vooraanstaande families enzovoort zijn juist erg verweven met de politiek. De grote bedrijven en families hebben zo hun netwerken met de politiek, dat gaat op voor veel landen en zeker in “netwerkland” Thailand. De grote vssen moeten niets van Pita en MFP hebben, moeten niets weten dat het plebs werkelijk via de volksvertegenwoordiging zeggenschap krijgt. Het is niet de bedoeling dat de hoge personen zich moeten verantwoorden naar het plebs.

    Daarom moest in 2014 de, verre van perfecte, democratie de nek worden omgedraaid met kunstmatige protesten. De ingrepen om de “volksgrondwet”van 1997 ongedaan te maken bleken niet genoeg omdat het plebs telkens weer de verkeerde stem uitbracht. Ingrijpen was noodzakelijk, en zo kreeg men NCPO die via door hen aangestelde commissies de senaat, Kiesraad, hoogste hof enzovoort aanstelde. Een manke grondwet waar men geen campagne tegen mocht voeren en met de waarschuwing dat de generaals aan zouden bllijven bij een njet. Alles is er aan gedaan om het systeem minder democratisch te maken en te houden. Dat is waarom Pita geen premier mag worden.

    Het geneuzel over 112 en media-aandeeltjes zijn slechts excuses om Pita te doen struikelen. Zelfs al zou MFP en consorten dit alles vermeden hebben, dan had er wel weer een andere stok geweest om mee te slaan. Het land mag niet teveel veranderen volgens de powers that be, hele kleine stapjes vooruit, en dan soms weer flink wat stappen terug. Dat is wat de powers that be voor ogen hebben. “verandering maar vooral niet teveel” , lees: water bij de wijn, maar zoveel dat het gewoon water met een heel klein druppeltje water is. Niet te snel willen veranderen, minder eisen stellen, het plebs is immers te stom en weet niet wat goed voor henzelf is.

    Nonsens! De powers that be zijn niet tevreden te stellen door de wens van het plebs te matigen. Liefst zou men alles behouden zoals het was, daar hebben degene die hoog in de boom zitten immers alle profijt van. Wie werkelijk de stem van het volk wil doen gelden, de macht bij het volk, de powers that be verantwoording af wil laten leggen, die komen er niet door in te binden. Alleen als het geluid van het plebs een dusdanige omvang neemt dat de hoge heren (en dames) wel eieren voor hun geld moeten kiezen kan iets veranderen.

    Druk op de ketel zetten dmv demonstraties, (estafette) stakingen, inzetten om het leggen van een nieuw fundament (grondwet en de diverse check and balance systemen) kan iets veranderen. En dan nog gaat het jaren duren voordat de volksvetegenwoordiging echt soepeltjes werkt. Ik hou niet van de confrontatie aangaan maar ik zie geen manier waar met vriendelijk vragen MFP en coalitiegenoten het land kunnen inrichten naar de wens van het plebs. De powers that be zijn te listig om uit hun eigen te doen wat de burgers van hen verlangen. Het is een constant gevecht, de gewone doorsnee Thai vs degene daar hoog bovenin. De macht van het getal.

    • Soi zegt op

     Beste Rob, het klopt allemaal wat je zegt in alinea 1, 2 en 4. En is door jou en menigeen naar voren gehaald en aangestipt. Thai politieke commentaren en columns berichten er idem over en komen tot eenzelfde conclusie: dit is Thailand’s politieke werkelijkheid! Als je een werkelijkheid wilt veranderen heb je met weerstand te maken. Alles wat jij benoemt behelst die weerstand. Als je wilt leiding geven dien je met weerstand om te gaan. Daarom ben ik het niet eens met jouw alinea 4. Pita had hier veel buigzamer in moeten zijn, en imho deze kwestie pas in een 2e termijn als PM aan de orde moeten stellen, dus 4 jaar voorbereidingstijd kunnen nemen. Het enige geneuzel wat ik wel vind in rondom iTV, maar dat had Pita/MFP veel eerder op moeten lossen. Ze hebben deze stok zelf aangereikt. Wees dan niet verbaasd als die gebruikt wordt. Alinea 5 laat ik aan jou, maar zoals je zelf opmerkt dat het jaren duren voordat de volksvertegenwoordiging echt soepeltjes werkt” ware het niet verkeerd wat kleinere passen te nemen.

   • Chris zegt op

    beste Ger
    Ik vraag me af of jij wel eens goed hebt rondgekeken in dit land en hebt gesproken met potentiele ondernemers die bijvoorbeeld een ambachtelijke bierbrouwerij willen oprichten, een nieuw prive-ziekenhuis, een nieuwe prive-universiteit, een nieuwe disco (in Bangkok, Phuket of Pattaya), een nieuwe rice-miller of een nieuwe retailketen en wel eens gehoord hebt hoeveel tegenwerking zij krijgen omdat de grote ondernemingen onder een hoedje spelen en niet willen worden beconcurreerd. Dat heet natuurlijk niet zo want het heet brureacratie maar die wordt opgeworpen voor de bescherming van de bestaande Thaise elite. Om over het ondernemen door buitenlanders maar te zwijgen.
    Dze oligoplistische politiek staat op het spel want de MFP en de PT willen de markt meer zijn werk laten doen.

   • Petervz zegt op

    De weg naar enorme rijkdom heeft wel degelijk te maken met de politiek. Het heeft in Thailand weinig te maken met slim ondernemen, maar met het creëren van de juiste politieke netwerken. Deze grote (voornamelijk Sino-Thai) bedrijven hebben hun eigen familieleden weten te plaatsen in de politiek en de top van de ambtenarij, met als enig doel hun belangen te waarborgen. Goede voorbeelden zijn de bier industrie (ThaiBev & Boonrawd), de monopolistische bedrijven in retail (CP groep), Duty Free (King Power) en Energie (Gulf energy). Er is zelfs een Foreign Business Act, welke mogelijke buitenlandse concurrentie buiten moet houden, omdat deze Sino-Thai zogenaamd (nog steeds) niet zouden kunnen concurreren.

    • Jack zegt op

     Klopt als een zwere vinger. Thaksin werd schathemeltje rijk doordat hij van zijn toenmalige schoonvader het alleenrecht op mobiele telefonie verkreeg in de jaren 90. De aandelen zaten in een holding die typerend “ample rich” werd genoemd. Dit heeft niets te maken met vrijelijk ondernemen.

 6. andrew van schaik zegt op

  Pita heeft het niet gered. Te weinig stemmen.
  Op 19 juli a.s. krijgt hij een herkansing. Pawit staat nu in de startblokken om Pita af te troeven.
  Zijn rolstoel is al in gereedheid gebracht. Hij kan z’n horloges nu gaan showen.
  Er is niets nieuws onder de zon.

  • Chris zegt op

   beste Andrew,
   Dat zou je kunnen denken maar ik denk dat er wel degelijk veel nieuws onder de zon is. Maar dan moet je een beetje verder kijken dan je neus lang is. Ik noem enkele feiten die je met elkaar moet combineren:
   1. veel senatoren lieten gisteren bij de eerste stemming verstek gaan, uit overtuiging of uit vrees (voor represailles van een van beide kampen).
   2. ze werden min of meer ontzet via 4 bootjes van de marine op de Choa Phraya en naar de andere kant gebracht zodat ze veilig naar huis konden.
   3. Pita zegt na te gaan of senatoren onder druk zijn gezet of betaald kregen om weg te blijven of zich van stemming te onthouden. Dit durft hij niet te zeggen en te doen als hij geen rugdekking krijgt van (nog) hogerhand.
   4. De oudste prinses verschijnt vandaag in een fotoserie van de MFP. Er is grote verwarring en verdeeldheid in bedrijfsleven, senaat en koninklijk huis.
   5. Er is vandaag (en wellicht alle andere dagen tot volgende week woensdag) een massa-bijeenkomst om Pita aan een nog groter momentum te helpen. Prawit gaat daar met zijn rolstoel niet naar toe.
   6. Als je goed kunt rekenen, krijgt elke premier die niet afkomstig is van MFP orf PT te maken met een vijandig parlement met een parlementaire meerderheid als we de senaat buiten beschouwing laten. Dat gun je niemand, zelfs Prawit niet naast het feit dat de situatie instabiel en onwerkbaar is, ook voor het zich herstellende bedrijfsleven. Niet gekozen senatoren zullen zich niet elke week laten gebruiken om de regering aan een meerderheid te helpen maar willen na volgend jaar ook nog een baantje.

   Mijn inschatting: volgende week wordt Pita premier van Thailand.

   • Andrew van Schaik zegt op

    Goedendag Chris,
    ik zie dat je een optimistisch mens bent. Prima. Doch ik denk dat je het verkeerd inschat.
    Macht is hier het geld, waar het kamp Pita veel van heeft, doch het andere nog meer. Pawit zal worden ingezet. En hij kan het. Hij mag de klus voor 4 jaar overnemen, Thaksin komt terug en Pita mag het over 4 jaar weer proberen. Voorlopig blijft alles bij het oude, dus niets nieuws onder de zon.
    Thailand zal voorlopig geen democratie naar westers model worden.
    Belastingen omhoog, een sociaal vangnet en veel economische vluchtelingen? Vergeet het maar.
    Alles blijft bij het oude. Ons trok het ook wel aan, vandaar dat we hier nu wonen.

    • Chris zegt op

     Er is in dit land 1 meneer die meer macht en geld heeft dan de anderen.
     Als die meneer zijn wensen kenbaar maakt, is dat geen wens maar een bevel.
     Laat die meneer nu ook een van de rijken zijn die het beste en meeste weet van wat er buiten Thailand over dit land gedacht wordt. En die daar ook het meeste last van heeft als dat negatief is.
     Ik ben er vrij zeker van dat hij deze week van zich laat horen. Wij zullen dat overigens niet horen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website