Piya Tregalnon, oprichter en CEO van Bangkok Aviation Centre, is de maker van het videofilmpje met ‘jet-set’ monnik Luang Pu Nen Kham Chattiko, dat veel ophef heeft veroorzaakt. 

Piya zegt de clip, die drie jaar geleden werd gemaakt, op Facebook te hebben gezet omdat hij zich afvroeg hoe de monnik aan zoveel geld en bezittingen kwam. De clip toont de monnik en een andere monnik, zittend in een privéjet. Luang Pu draagt dure modeaccessoires en speelt met elektronische gadgets.

Piya kwam in contact met de monnik omdat die een jet nodig had om tussen Bangkok en Ubon Ratchathani te reizen. De monnik betaalde altijd met contant geld, zo’n 30.000 baht. Hij zei een privéjet te willen kopen en beweerde een Mercedes-Benz S500, een BMW X6 en een Mini Cooper te bezitten. De monnik reisde doorgaans in een Maybach.

De piloot zegt dat Luang Pu hem bundels met bankbiljetten van 100 dollar liet zien en chequeboeken van Amerikaanse banken. Met elke cheque zou hij 10 miljoen dollar kunnen opnemen; zoveel geld stond er wel op zijn rekening.

Bang om aangeklaagd te worden omdat hij uit de boot klapt, is Piya niet. ‘Ik heb het allemaal met eigen ogen gezien. Ik wil niet dat een man die het boeddhistisch geloof exploiteert om geld buit te maken, vrij blijft rondlopen.‘

Inmiddels komen meer mensen naar voren. Een voormalige medewerker van de monnik heeft bij het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI), dat onderzoek naar de monnik doet, verklaard dat de monnik alcohol en verboden drugs heeft gebruikt en met veel teenage meisjes seks heeft gehad.

Een getuige in Si Sa Ket, ook een voormalige medewerker, zegt dat de monnik zijn luxe wagens in zijn garage in Ubon Ratchatani liet repareren. De monnik gebruikte de garage om er alcohol te drinken, naar pornovideo’s te kijken, drugs te gebruiken en avontuurtjes met jonge vrouwen te hebben.

Een team van de Crime Suppression Division wilde gisteren huiszoeking doen in het huis van de ouders van Luang Pu, maar het werd niet toegelaten. Volgens een bron zou het huis 100 miljoen baht waard zijn. Het team ging later naar het Santitham Baramee klooster, maar daar stond het voor een gesloten hek.

Luang Pu verblijft momenteel in Frankrijk. Hij weigert te zeggen wanneer hij naar Thailand terugkeert.

(Bron: Bangkok Post, 8 juli 2013)

Zie verder Nieuws uit Thailand van de afgelopen dagen.

5 reacties op “Piloot onthulde ‘verdorvenheid’ monnik Luang Pu”

 1. RobN zegt op

  Zou degene die dit op Facebook plaatste er mee weg komen in Nederland gezien de privacy regels? Zomaar een vraag.

 2. T. van den brink zegt op

  Ik denk dat als je zoiets in Nederland doet, je inderdaad onmiddellijk wordt aangeklaagd voor schending van de privacy wet en erger nog, dat de monnik om deze reden wordt gevrijwaard van verdere vervolging, want zo “loyaal” zijn we dan ook wel weer!

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ T. van den Brink Er bestaat in Nederland geen algemene ‘wet op de privacy’. Er zijn diverse wetten die elk een bepaald aspect van de privacy in Nederland regelen. De bekendste wet is de Wet Bescherming Persoonsgegevens. (Bron: Aernoud Engelfiet, http://www.iusmentis.com/maatschappij/privacy/wet/)
   De wet kent wel mogelijkheden om iemand wegens smaad of laster aan te klagen. Openbaarmaking van de video met de monnik in de jet lijkt me niet strafbaar, gezien het maatschappelijk belang dat ermee gediend is.
   Iets anders zijn de beweringen in het artikel in Bangkok Post van voormalige medewerkers. Hier wordt de journalistieke regel van ‘hoor en wederhoor’ overtreden. De monnik zou naar de rechter kunnen stappen, maar dat laat hij wel uit zijn hoofd. Voorlopig wil hij niet eens zeggen wanneer hij terugkeert naar Thailand.

 3. T. van den Brink zegt op

  Bedankt Dick voor de terechtwijzing! Ik ben niet zo zeer op de hoogte van wetten. of die nu Privacy wet of wet Bescherming Persoonsgegevens heten. Wat ik er mee bedoel te zeggen is dat zelfs een “Wet” zo krom kan zijn dat de overtreder , of “dader” eerder wordt
  beschermt in Nederland dan degene die een wantoestand aan de kaak wil stellen zoals de voornoemde Monnik! Het lijkt absurd maar het gebeurt wel, hoe vaak staat er niet een
  balkje voor de ogen van een delict pleger hier in Nederland terwijl naar mijn mening zo’n
  dader juist bekend zou moeten zijn zodat men zich kan wapenen tegen dergelijke figuren!?
  Misschien een “beetje dom” van mij maar ik begrijp er soms niets meer van!Maar ik heb begrepen dat deze Monnik er niet zonder kleerscheuren van af zal komen en dat siert de Thaise rechtspraak dan wel weer.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ T. van den Brink De grote vraag is: komt Luang Pu terug uit Frankrijk. Gezien de beschuldiging tegen hem, seks met een minderjarige, en de zware straf die daarop staat, vrees ik dat hij wel eens niet zou kunnen terugkomen. De politie zegt dat ze dan om zijn uitlevering zal vragen. Maar dan moeten Thailand en Frankrijk wel een uitleveringsverdrag hebben en de Thaise politie zal harde bewijzen moeten hebben tegen de man. Ik ben trouwens benieuwd hoe de Thaise media over deze zaak berichten. Hoe groot is de verontwaardiging? Of halen de gelovigen hun schouders op? Ik weet het niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website